Tom Svensson bevarandefotograf och jobbar på Nordens Ark

För några dagar sen funderade jag på vad kan man skriva på bloggen, varför inte skriva om Nordens Ark tänkte jag. Jag skickade ett meddelande till min facebookvän Tom Svensson och han svarade efter några minuter och vi bestämde att vi skulle träffas. Så jag tog bilen till Nordens Ark. Detta är min första intervju jag gjort någonsin. Så det var lite nervöst när jag satt och väntade på Tom i foajen på Nordens Ark.

Tom är från Danmark, så jag tänkte att han bryter nog lite på danska, men hade jag inte vetat att han kom från Danmark så kunde man tro han var från Göteborg. Men vilken fantastisk eftermiddag det blev på arken, Vi pratade från det vi träffades tills de vi sa hej då, Jag skulle kunna skriva en hel avhandling om det vi pratade om idag så troligtvis så kommer jag att göra detta till 2 bloggar.

En om Tom Svensson som är en dansk/svensk bevarandefotograf och en om Nordens Ark. Så nu startar vi. Lite fakta om Tom. Född i Danmark 1965, Flyttade till Sverige med sina föräldrar vid 3 års ålder. Har bott i Danmark efter det, men kärleken gjorde att han hamnade i Sverige och Fjällbacka. Gillar golf och tennis, Har spelat mycket golf hade 12 i handicap, men hinner han inte med golfen idag. Han har skrivit 2 böcker: Tamarinerna regnskogens lejon och De vita lejonen.

Tom Svensson har vigt sitt liv för djuren kan man säga. Han kallas helst för bevarandefotograf. Vi börjar gå in i parken och det första vi stannar vid är en ny art för i år som heter Sisel, en liten ekorre, som tillhör ekorrfamiljen.

Vi går vidare och skall hälsa på  tigerhanen Bojan som är en ung kille. På vägen dit berättar Tom att han skall åka till Tyskland på Tysklands största fotomässa och skall ha med en del bilder. En bild som skall vara med är 6X4 meter. Sen så är det även föreläsning i Stockholm på gång. Vi går in till tigern och han ryter väldigt mycket. Han berättar att det är olika rankningar på tigrarna i avelssyfte. Bojan är inte könsmogen än men när han blir det så hoppas de på tillökning. Nordens Ark har en tigerhona som är en av de högst rankade i världen.

Vi pratar om tigrarna och kommer in på att i USA så finns det mer tigrar hos privatpersoner än det finns i det fria. Sen så pratar vi om jobbet på Nordens Ark, och Tom säger, jag har ju ett fantastiskt jobb ett drömjobb, men jag är ju en av de personerna som önskar att jag inte hade detta som drömjobb. Hade inte djuren varit hotade så hade jag inte haft detta jobb, och det ligger mycket i det. Tom säger till mig att gå fram till nätet och fotografera, Men tänk på att den kan göra ett utfall så gå inte för nära. Jag frågar om han aldrig är rädd när han är ute och reser och fotograferar, nej säger Tom. På Toms hemsida ligger det en bild på en jeopard som Tom fotat från 2 meters håll från vattnet. Titta på den. Det finns det också en bild som visar när Tom tar det kortet. Vi promenerar vidare till Manvargen.

Manvargen är utrotningshotad, men tigern är det värre för berättar Tom. Sen börjar vi prata olika djurarter i världen, den finns cirka 1.2 miljoner olika arter och då pratar vi om alla levande djur. 45.000 försvinner från jorden varje år.  Sverige har cirka 65.000 arter. Fortsätter vi med miljöförstörning och avverkning av vår natur så tar det bara cirka 30 år innan alla djurarter är borta. Skrämmande skrämmande. Det är inte bara det, tjuvskytte och försäljning av djurdelar gör också så att arter försvinner. Noshörningshorn är mycket värt på markanden och straffet är väldigt lågt berättar Tom. Vi går vidare till Lodjuren.

Ett Lodjur kan fälla ett byte på 125kg berättar Tom. När vi sitter där kommer några besökare förbi och börjar prata med Tom. Tom berättar att lodjuret är 4år, Man behöver inte vara rädd för lodjur om man skulle se ett i naturen säger Tom till besökarna, vidare så säger han att det ända av de svenska rovdjuren som vi har du skall vara lite försiktig med är björn. Om du råkar se några andra rovdjur så skall du vara lycklig över att du sett dem.

Vi går vidare till amurleoparden, Tom berättar att det finns bara 35-40 kvar i världen. Nordens Ark och Sverige fick sin första amurleopardunge i slutet av juni. Vi går vidare till snöleoparden. Det finns 2 snöleoparder på Nordens ark. Jag frågar Tom om de klappar djuren någon gång? Nej säger Tom, men ibland när de är sövda å kan man känna på pälsen och berättar att snöleoparden har en väldigt mjuk päls. Tom berättar om en föreläsning i Kina, där han pratade om ilegal jakt. Kina och Vietnamn är orsaken till att behovet finns.

Tar man bort efterfrågan så tar man även bort tjuvjägarna. Just nu pågår en stor kampanj i Kina med Yao Ming Kinas populäraste baskettspelare  och WWF. Till sist så frågar jag vilket djur som Tom gillar bäst på Nordens Ark. Han säger Järv. Han berättar att järven är uthållig, simmar bra, bra på att klättra, gräver bra, krossar en lårbenshals på en ko hur lätt som helst. Har ett av djurvärldens hårdaste bett. Sen berättar han att järven har börjat synas i Värmlandskogarna och det är på grund av att de följer vargen och är asätare. Sen berättar han om jakten av järv och det var så hemskt så det tänker jag inte ta upp här. Tack Tom Svensson för en helt otroligt trevlig eftermiddag på Nordens Ark.

Där tog jag och Tom farväl, men kommer att återkomma med en blogg om Nordens Ark innan helgen är slut.

Gå in och titta på Tom Svenssons hemsida. http://www.tomsvensson.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close