Nordens Ark i Bohuslän.

Tänkte jag skulle berätta lite om Nordens Ark för er som inte varit där. Nordens Ark har omkring 120.000 besökare per år. Arken är en avelsanläggning för hotade djur. En väldigt speciell djurpark. 1989 invigde kung Carl-Gustaf  Nordens Ark och kronprinsessan Viktoria utsågs till Nordens Arks högste beskyddare. På arken så kan du se så många olika djur. Har ni inte varit där så tycker jag verkligen att ni skall åka dit.

Efter det att jag och Tom sagt adjö, så tog jag en promenad genom parken denna fina dag i augusti. Solen sken och det var bara så underbart att vandra runt där. Jag tittade på människorna jag mötte i parken, de pekade och tittade läste på skyltarna där det står fakta om djuren och fotograferade m.m.

Jag har inte varit på Nordens Ark på några år, men kommer ta med mig familjen och åka dit och visa alla de fantastiska djur man kan se där. För risken är om all miljöförstöring fortsätter och åverkan på naturen fortsätter så kommer inte våra barn barn få uppleva alla dessa fantastiska djur. Så nu blir det en liten rundvandring med några av djuren som finns på Nordens Ark. Här är ingången till Nordens Ark, men kan inte lova att Tom står där varje gång ni kommer dit.

När ni kommer in på området så ser det ut så här.

Här har ni entre´n längst till vänster. Här finns hotell, souvenir affär, café m.m. Mer kan ni läsa på http://www.nordensark.se/  

Jag läste en del om Nordens Ark innan jag åkte dit och något som fastnade i mitt intresse var pallaskatten, jag vet inte varför men den ser så vacker ut. Pallaskatten lever i centralasien, ser ungefär ut som en vanlig katt men huvudet är lite speciellt. Jag kom till hänget där pallaskatten bor. Gick där en bra stund och tittade, men ingen katt. Jag började jama sa psssssss men ingen katt. Jag börjar gå min väg men vänder mig om och tittar en gång till och där var den. Undrar om den kom bara för att jag lät som en katt eller försökte. Ser ut som ett djur från någon saga eller något liknande. Så vacker. Jag läste om att den är nära hotad. Pallaskatten kom till Nordens Ark 2011.

Vargen är också ett djur som finns på Nordens Ark.

Går vidare och ser storkarna, sen så ser jag en byggnad och en jättestor voljär där det är fåglar jag aldrig sett förut Eremitibis heter den och på grund av miljögift och att den även troligtvis jagas så är den hotad.

Nere vid voljären med Eremitibis, finns även en stor byggnad, där det finns grodor, sköldpaddor, m.m.

Här är en Europeisk Kärrsköldpadda.

Utanför byggnaden finns också en damm med den europeiska malen. I augusti i år så släpptes 70 unga malar ut i Helge å i Skåne som är uppfödda på Nordens Ark. Den största malen som fångats i Sverige vägde 180 kg och var 3,6 meter lång. Malen är stark hotad och finns bara i tre vattensystem i Sverige: Båven, Emån och Helge å.

Här finns även vattensalamander, kopparorm m.m. Går vidare och kommer till pandan, eller mindre pandan som den heter. Pandan äter till största del bambu och frukt. P.g.a averkning av skog så är pandan utrotningshotad. Pandan ägnar en stor del av sin dag av att äta. Den mindre pandan återfinns i bambuskogar på södra Himalayas sluttningar och på Burmas högland.

Börjar närma mig slutet på vandringen på Nordens Ark. Kommer till ett liten djur som heter sydlig pudu. Pudun är ett av världens minsta hjortdjur. Sydliga pudu lever på Andernas västsluttningar i Chile och Argentina. Äter, örter, blad, fallfrukt, skott, bark och frön. Arten är hotad.

Där tog min eftermiddag på Nordens Ark slut. Det finns så mycket att se där så ta chansen och åk dit och titta på denna fantastiska djurpark i Bohuslän. Vad jag har visat i denna blogg är bara en bråkdel av vad ni kan se på Arken. Nordens Ark har öppet dagligen. Man kan bidraga på många sätt till Nordens Ark överlevnad . Ett sätt är att skicka en sms gåva.

Ett stort varmt tack till Tom Svensson och Nordens Ark. Läs mer om Nordens Ark på http://www.nordensark.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.