Mitt möte med Engmans Kapell.

Engmans kapell detta fantastiska band från Hälsingland mötte jag första gången sommaren 2010 i Järvsö. Så nu tänkte jag berätta lite om Engmans och mitt möte med dem och dela med mig av detta till er. Men det började egentligen redan 1989 när jag träffade en kille som är en av mina äldsta vänner. Genom honom så har jag fått träffa så många underbara människor i Järvsö och Karlskrona m.m. I augusti 2010 åkte jag till Järvsö och hälsade på min kompis Jocke Blomgren som spelar i Engmans Kapell och fick träffa dessa trevliga killar som den helgen när jag kom dit hade 2 spelningar den ena var på ön Torön och den andra var på Järnvägs i Ljusdal. Men vi tar det från början hur Engmans Kapell startade och lite senare i detta inlägg så kommer jag presentera medlemmarna i Engmans kapell var för sig. Jag ställde några frågor till dem så de fick berätta lite om sig själva. Så här han ni en liten resa om och med Engmans Kapell.

Engmans kapell.

Engmans Kapell startade 1995 när Pär Engman och fiolspelaren Fredrik Lindh bildade en duo som hämtade inspiration i svensk och irländsk folkvise-tradition. Dedde Malmqvist på bas kom med i gruppen och därefter Urban Andersson på dragspel och Erik Gunnarsson på trummor. Efter några mindre aktiva år och medlemsskifte i gruppen så  började Jocke Blomgren och Peppe Lindholm i bandet år 2000 i samband med av att gruppens första skiva skulle släppas.  Görgen Antonsson blev fast medlem 2003.  År 2000 släppte bandet sin första skiva Pensionat Liljevahls. Två av låtarna, Norrlands glimmande guld och Pensionat Liljevahls, låg på svensktoppen det året.

Pensionat Liljevahls.

Under alla åren fram till 2009 har Engmans spelat på olika ställen. Men 2009 blir det full fart kan man nog säga. De har tackat ja till att skriva musik och medverka på Folkteatern Gävleborgs kommande uppsättning sommaren 2009 på Hälsinglands Träteater, Stenegård i Järvsö. Sammanlagt blir det 23 spelningar där den sommaren. Samtidigt så jobbar de med musik till nya plattan som skall släppas till hösten. Producent på plattan är ingen mindre än Josef Zackrisson. (Som jobbat med Mauro Scocco, Person Pack, Oskar Gyllenhammar, Hovet m.m.) I oktober 2009 släpps albumet ”en by mellan 2 berg” I ett nyhetsbrev som Engmans ger ut på sin hemsida svarar Pär på 3 frågor.

Fråga 1: Hur skulle du beskriva det nya matrialet? Pär svara så här: Varje låt på plattan har sin identitet och fyller sin funktion. Det finns inga utfyllnadslåtar. Vi har tagit ut svängarna lite mer den här gången. Om man t ex kallar det folk/rock så finns det ju ett stort spann där. Men nå´nstans i mitten finns Engmans kapell och vi låter på nå´t sätt som vi alltid gör.

Fråga 2: Vad handlar texterna om?  Helst vill man ju skriva en låtsom både ger mamma en tår i ögat, får tjejerna längst framme vid scenen att vilja hoppa i säng med en och grabbarna längst bak att vilja bjuda på öl. Men till sist måste man ändå skriva rakt från hjärtat för att det ska bli äkta. Jag tror att många av texterna är en betraktelse av livet från ett landsbygdsperspektiv, att vilja ge sig av och att vilja komma hem.

Fråga 3: Hur blir en låt till? Förutom att vi använt några låtskrivare utifrån så har, i stort sett, alla i bandet bidragit med material, text eller musik. Sedan har vi gemensamt jobbat fram formen på låtarna. Mycket av det har skett vid inspelningstillfället, tillsammans med Josef. Arbetet har gått förvånansvärt lätt trots att det handlar om sex starka viljor plus en producent.

Sen blir det TV 4  och nyhetsmorgon. 14 december är de med i Tv 4 och spelar en låt som är skriven av Dedde och Pär & Dedde har gjort musiken. Den heter Tänk om. 

Engmans Kapell i TV 4.

En by mellan två berg.

2010 åker jag alltså till Järvsö och hamnar på underbara Torön med Engmans Kapell. Här kommer lite bilder från Torön 2010.

Dedde, Jocke & Görgen på bron till Torön.
Rep med Engmans Kapell på Torön
Torön.
Jocke & Jag.
Pär och jag.
Dedde & Pär innan spelning.
Urban & Görgen.

Jag filmade på Torön och några klipp ligger ute på Youtube men här kommer ett klipp från den kvällen. Vilket ös det var. Oj oj oj.

Engmans på Torön 14/8 -2010
I pausen, Görgen, Peppe & Pär på Torön.

En otroligt kul kväll på Torön. Dagen efter så var vi på Järnvägs i Ljusdal, där tog jag bara ett kort och det var på Pär på scenen.

Pär på Järnvägs i Ljusdal.

Sen skulle det dröja ett år innan det var dags igen för att åka till Järvsö och hälsa på Jocke och Engmans Kapell. 14 Augusti  2011 var vi på Järnvägs i Ljusdal igen så kul att få se Engmans igen. I år var också min dotter Frida med. Kommer ihåg att vi hämtade Pär hemma hos honom och sen drog vi till Ljusdal.

Jocke och DJ på Järnvägs i Ljusdal.
Engmans Kapell på Järnvägs i Ljusdal 2011.
Järnvägs i Ljusdal 2011.

Det blev bara en spelning 2011 med Engmans Kapell, men så kul att få träffa alla igen. Efter spelningen så åkte vi hem till Järvsö igen till Jocke, Men tog en bild på Pär och Frida när vi släppte av Pär i Järvsö.

Frida & Pär.

2012 i augusti blev det 3 spelningar med Engmans kapell. Den första var på ett ställe som heter Galven. Ligger en bit ifrån Bollnäs. Det var som att vara på en gammal folkpark med massor av människor mitt ute på byggden, så mysigt. Jag filmade en hel del den kvällen så här kommer några filmer med Engmans Kapell från Galven.

Engmans Kapell på Galven.

Att se det här bandet och deras spelglädje och energi på scenen är fantastiskt.

Söndagen den 12 augusti så var det dags igen 3 gången gillt på Järnvägs i Ljusdal. Nu börjar personalen där känna igen mig…. Ha ha.

Pär & Jocke.
Jocke, Urban och Dedde.
Soundcheck på Järnvägs i Ljusdal.
Engmans Kapell i Ljusdal 2012.

Ännu en otroligt bra spelning med Engmans Kapell. Vi han med att se dem en gång till och det var på hockey matchen i Järvsö mellan Brynäs och Timrå. De spelade på utsidan av Järvsö arena och Pär var även med och sjöng nationalsången ihop med Jörgen Åberg och Tommy Nilsson innan matchen skulle börja.

Engmans Kapell soundcheck Järvsö arena.
Järvsö arena.

Nu skall ni få möta bandmedlemmarna i Engmans Kapell.

Först ut är Pär Engman. Sång, gitarr, mandolin m.m. Jag ställde 5 frågor till var av dem.

Pär Engman.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell?  Måste nog vara vår spelning på Hudikkalaset nu i somras. Det är svårt att beskriva känslan när flera tusen pers sjunger med i ens låtar. Men det kan ofta uppstå magi på mindre spelningar också, när man känner att både vi i bandet och publiken befinner oss på samma våglängd och kommunicerar genom musiken.

Här var jag tvungen att visa klippet från Hudikkalaset man ryser när man ser det och det visar också hur stora Engmans Kapell är.

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren?  Jag spelar även i andra konstellationer. Dels för att jag tycker det är givande att möta andra musiker och dels för att jag valt att ha musiken som yrke. Det blir diverse inhopp inom både rock och folkmusik, både på scenen och på skivinspelningar. Det är som sagt utvecklande för mig som sångare och instrumentalist, jag spelar mest akustiska instrument som gitarr, mandolin och bouzouki. Och allt jag lär mig kan jag ta med mig till kapellet.

Fråga 3: Fritidsintresse?  Att spela musik är nog mitt enda intresse. På vintern åker jag gärna längdskidor och jag har även börjat löpträna. Som heltidsmusiker har man ju väldigt konstiga arbetstider så det är viktigt för mig att hålla mig i form för att orka. Dessutom är jag inne i en låtskrivarperiod just nu inför vår nästa platta och då är det bra för tankeverksamheten att vara ute i naturen.

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts?  Bästa låten någonsin? Det är omöjligt svara på, ha ha. De där låtarna som sätter spår hör man ju oftast tidigt i livet. När jag var i tonåren under 80-talet lyssnade jag nästan bara på 60-talsmusik. I min vinylsamling står det skivor med Bob Dylan, Simon & Garfunkel, The Kinks, The Who bl. a. Idag lyssnar jag mest på band som använder akustiska instrument i soundet. Det är kul att folk och singer/songwriter-vågen är så stark nu med band som t ex First Aid Kit och Mumford & Sons. Även svensk folkmusik är väldigt vital tycker jag.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där?  Jag har faktiskt inte varit i Lysekil. Men om jag hade varit det hade jag säkert haft det trevligt. Det verkar vara väldigt fint där.

Sen så var det Peppe Lindholm som spelar trummor i Engmans Kapell som står på tur att få svara på minna frågor. Peppe har jag träffat flera gånger innan bl.a när han spelade med Tommy Nilsson.

Peppe Lindholm.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell?  Det roligaste är det jag inte minns 2002.

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren?  Med en massa olika artister och band … Bl.a. Tommy N, Östen med Resten, Pistvakt, Staffan hellstrand, Perssons Pack, Eric Bazilian , m.m.

Fråga 3: Fritidsintresse? Springa Marathon.

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts? Allt med Dr.Hook.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där?  Ja, spelat, men jag vet inte med vad/vem.

Görgen Antonsson som spelar fiol i Engmans Kapell ställde jag också 5 frågor till.

Görgen Antonsson.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell?  Det jag först kom på som jag nu tycker är lite roligt är den gången då vi var på väg i Deddes bil söderut, mins inte vart vi skulle men den var packad till gränsen av vad den klarade av. Hela bandet plus instrument, jag var inklämd längst bak mellan pukor och gitarrer. För att jag skulle kunna komma ut behövde man fälla sätet framför, ingen dörr där jag satt. Plötsligt hör jag Dedde säga det kommer upp rök från framrutan! Han stannade snabbt och röken började bolma in, alla skynda sig ut! Jag kände paniken komma för jag satt ju helt fastkilad längst bak! Det var ingen fara, grabbarna hjälpte mig ut och det visade sig att det var elkablar som brunnit i motorutrymmet, det fick bli hyrbilar för oss och vi han till spelningen.

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren? Jag spelar med en folkmusik trio som heter Draupner. Ett nystartat band tillsammans med Pär och Johanna Bölja Hertzberg där vi spelar gamla Rallarvisor.

Fråga 3: Fritidsintresse? Silversmide, släktforskning.

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts? En vänlig grönskas rika dräkt.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där? Har aldrig varit i Lysekil.

Nu går vi vidare till min käre vän Jocke Blomgren som jag träffat massor gånger och som låter mig och min dotter få komma till Järvsö och Hälsingland och få njuta av livet där. Jocke spelar Mandola & gitarr i Engmans Kapell. Här svara Jocke på de fem frågorna.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell?    Det är nog att stå och spela inför 3000 pers (typ) på Hudikkalaset och alla sjunger med i våra låtar. Underbar känsla. Annars är det svårt att plocka ut något av alla underbara minnen jag har med detta band!

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren? Spelar just nu med Östen med Resten som gör en turné i södra Sverige där vi hyllar Hootenanny Singers. Grymt kul! Sen har jag spelat med Tommy Nilsson i 12-13 år vilket har varit fantastiskt kul! Allt började dock med att jag spelade med i ett band som heter Åberg & Kompani som spelade mycket after-ski på 90-talet.

Fråga 3: Fritidsintresse? Musik.

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts? Helt omöjligt att svara på då det finns olika ”bästa låt” beroende på vilket humör man är på och vilken fas i livet man befinner sig… Om jag måste välja så får det nog bli ”Little Wing” av Jimi Hendrix.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där? Har varit i Lysekil flera gånger, nu senast var jag på 50-årsfest hos min kompis Glenn:)  Har spelat i Lysekil flera gånger oxå. ( Han har varit i Lysekil och spelat flera gånger med Tommy Nilsson.)

Dedde Malmqvist min gamle vän som jag känner mycket väl genom åren han spelade med Tommy bl.a. Han spelar bas i Engmans Kapell. Han fick svara på 5 frågor också. kan också berätta att Dedde har en blogg som heter www.undeddelyblogg.se där får ni gärna gå in och läsa vad han skriver.

Dedde Malmqvist.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell? Det finns så många roliga minnen men veckorna på Svensktoppen var en stor händelse. Förra årets spelning på Hudikkalaset en annan men det roligaste är nog då förra fiolspelaren, Fredrik Lindh och jag satt på en krog i Hudik och hade ett teatermöte när hans telefon ringde. Han svarade, pratade ett tag sen sa han till den han pratade med: ”Vänta ett tag, jag har en kille här, Dedde heter han. Jag ska fråga honom” Han tog luren från örat och vände sig mot mig: ”Gillar du irländsk musik?” ”Ja”, svarade jag. ”Vill du vara med i ett irländskt folkmusikband?” ”Ja, gärna” Han satte luren till örat igen:”Jodå, han är med” :-))

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren? Spelar inte med några andra fasta band utan det är EK som gäller för mig. Har under åren haft förmånen att möta och spela med många olika människor och spela vitt skilda musikstilar.

Fråga 3: Fritidsintresse? Försöker att vara ute att röra på mig i form av löpning, cykling, simning, skidor på längd och slalom, promenader och skateboard. Hobbys har jag många…. Att slå knopar är en av dem : -)

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts? Det varierar men jag kan berätta att de enda skivorna som jag har laddat in i telefonen är ABBA:s samtliga skivor. Men ”Killing me softly” är i varje fall en låt som berör mig oerhört starkt varje gång jag hör den. Vet inte varför men jag har en teori. Det lyssnades mycket på radio hemma när jag var mycket liten och då låg den låten högst på listorna och spelades ofta.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där? Har varit i Lysekil och spelat med Tommy Nilsson. Och där bor min kompis Glenn och hans fina familj.

5 frågor blir det också till  Urban Andersson som spelar dragspel i Engmans kapell.

Urban Andersson.

Fråga 1: Roligaste minnet med Engmans Kapell?  När vi sprang Råsjöstafetten i Bergsjö. Det var kul att göra något helt annat än att spela tillsammans.

Fråga 2: Spelar du med i något annat band? berätta i så fall vilket, vilka. och berätta gärna vilka band du spelat i genom åren? Jag spelar sedan några år tillbaka med två fiolspelmän från Ångermanland, Anders Eriksson och Håkan Olsson. Vi spelar svensk folkmusik.

Fråga 3: Fritidsintresse? Att umgås med barnen, familjen och vänner.  Jogga, åka längdskidor, greja med huset……

Fråga 4: Vilken tycker du är bästa låt som gjorts?  Jag kan inte välja en låt men den finns någonstans i den svenska folkmusikmyllan.

Fråga 5: Har du varit i Lysekil? och vad gjorde du där? Jag har aldrig varit i Lysekil.

Ett stort tack till Engmans kapell för att ni svarade på frågorna. Och tack för att jag fått lära känna er alla och få njuta av er underbara musik varje år jag är i Järvsö. Hoppas att få se er här  i Lysekil sommaren 2013. Sen hoppas jag att den nya skivan snart är klar för jag har spelat sönder de andra…..

Här kan ni läsa mer om Engmans Kapell

Engmans kapell.

Jag avslutar detta inlägg med en inspelning från Torön 2010

Pirater och rövarband.

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.