Marsipanladan vid Skaftöbron.

Varje gång jag åker till Skaftö, någon kilometer innan Skaftöbron på vänster sida så ligger det en lada. Det är inte vilken lada som helst utan en marsipanlada. Jag har alltid varit nyfiken på den så i dagens inlägg får ni följa med på en liten visning i ladan, men först lite historik om ladan och dess ägare.

MARSIPANLADAN.
MARSIPANLADAN.

Jag tog kontakt med Karin Klemming som idag har 3 butiker dels Marsipanladan vid Skaftö men också en Marsipangård i Trosa och en Marsipanbåt i Stockholm. Karin berättar att hennes morfar Tord föddes här i Lysekil och bodde i Midgårdshuset. Tord blev konditor och var upplärd i Tyskland och han var mycket duktig på marispan och sockerarbeten. Tords far var byggmästare Christenson här i Lysekil. Tord Christenson flyttade till Stockholm när han var 25 år och 1945 startade Tord ett konditori i Saltsjöbaden utanför Stockholm. 1970 köpte Tord och Zarah ett litet soldattorp i Dragsmark för att kunna vara i närheten av släkten. Resten av året så bodde de på övervåningen på sitt bageri vid Saltsjöbaden. På bageriets övervåning i Saltsjöbaden växte Karins mamma upp med 2 bröder och Karin med en bror och en syster. På somrarna hälsade alltid hon på hos morfar och mormor i Dragsmark. Karins morfar hade 2 hästar en get, ankor, höns och katt. Torpet var lite trångt, men ladan på tomten rymde ett långbord så att de alla kunde äta ihop om det var dåligt väder ute. Karins morbrors familj var också där ibland och då kunde det vara upp till 15 personer samtidigt.

Karins pappa Tomas Klemming utbildade sig och arbetade som snickare och inredningsarkitekt fram till 80-talet då han blev kompanjon med Karins morbror och startade upp Gateau och Sturecompagniet. Varje år vid jul o påsk såldes egentillverkad marsipan o chokladkonfektyr, så Karins morfars kunskaper gick i arv. Karin hjälpte till att baka redan som 5 åring. Hon stod på en pall i bageriet efter skolan och tillverkade marsipan figurer, packade i påse och målade näbbar på marsipankycklingar berättar hon vidare.

Efter en intensiv karriär bytte Karins föräldrar Tomas Klemming och Ingrid (Lillan) Klemming storstadslivet mot ett lugnare liv på landet i Dragsmark. De flyttade 1994 till Karins morfars torp för att bo där permanent (Karins morfar gick bort 1989). Familjen hade då segelfartyget Trygvason. Lite på kul började hennes mamma o pappa baka marsipan i ladan till jul och påsk efter en enklare ombyggnad. De försedde ladan med  rostfria bänkar och en chokladmaskin. Konfektyren såldes i ladan vid jul och påsk. Under en god middag med vänner kom samtalet in på båtar och att det funnits något i stil med en grönsaksbåt som sålde färska grönsaker på kajen. Då föddes ideen om att sälja marsipan på Trygvason. Marsipanladan fick sin syskonbutik – Marsipanbåten. Eftersom Trygvason är en engelsk kutter fick konfektyren nu ett namn – ett varumärke – Kutterkonfekt. Under åren 1994-2005 seglade hon mellan västkustens hamnar med KutterKonfekt. Kuttern Trygvason såldes i början av 2007 och kallades sedan ”Isobel Rose of Stockholm”. År 2008 såldes skeppet återigen och fick det nygamla namnet Tibnor och ny hemmahamn i Stockholm. Visst minns man marsipanbåten när den la till i Lysekils hamn.

IMG_2505
Här är Marsipanbåten på väg in i Lysekils hamn
Foto: KutterKonfekt.

Fram till 2010 tillverkades Kutterkonfektyr i Marsipanladan och såldes varje jul och påsk. 2001 startade Karin och hennes man Michael upp en sommarsäsong i ladan också. Sommarsäsongens sortiment bjöd även på kaffe, bakverk och glass. 2008 köpte de ett hus i Trosa och flyttade successivt tillverkningen av Kutterkonfekt dit. Marsipangården i Trosa rymmer idag café butik och tillverkning. Bageriet i Trosa bakar all Kutterkonfektyr som nu säljs året om i Trosa, till jul, påsk och sommar i Marsipanladan och till jul o påsk på Marsipanbåten i Stockholm. Stockholmsbåten är en Djurgårdsfärja från 1930-talet som de hyr varje jul o påsk. Totalt bakar Karin, Michael och 3 bagare ca 16 ton Kutterkonfekt om året. De har således 3 butiker och en internetbutik. Karins föräldrar har nu gått i pension. I Marsipanladan arbetar nu Helena Alander Savik med sina döttrar för att inför säsongerna sommar, jul och påsk sälja Kutterkonfekt.

IMG_2430

Så nu är ni välkomna på en liten tur in i Marsipanladan.

IMG_2392
Helena tar emot dig med ett leende när du kommer in.
IMG_2385
Marsipangris med tomtar.

När man kommer in genom dörren så lyser det av Marsipan och chocklad, är man inte sugen på godis innan så kan jag lova dig att du blir det.

IMG_2386

IMG_2395

IMG_2396

IMG_2403
Marsipangrisar i mängder.

IMG_2381

IMG_2379

Nyårshummer på skärbräda.
Nyårshummer på skärbräda.

IMG_2391

Kutterkonfekts smakrika chutney kan ni också köpa här.
Kutterkonfekts smakrika chutney kan ni också köpa här.

Barnen får ballonger och i mån av tid får de också tillverka en egen godisklubba i Marsipanladan.

På vägen hänger det gamla formar.
På vägen hänger det gamla formar.

Hantverket, recepten och verktygen har gått i arv i tre generationer under 80 år.

Här finns även olika maripan ciggarer.
Här finns även olika marsipan cigarrer.

IMG_2463

IMG_2468
Marsipan Sjölejon.
IMG_2478
Marsipangrisar & tomtar.
Johanna & Helena står och pratar med kunder i butiken.
Johanna & Helena hjälper kunderna i butiken.

Här lämnar jag Marsipanladan för denna gången och riktar ett stort tack till Karin Klemming för att jag fick komma och titta på eran fina Marsipanlada.

IMG_2524

Ni som vill läsa mer om KutterKonfekt kan göra det på deras hemsida eller Facebook.

KutterKonfekts hemsida

KutterKonfekt på Facebook.

2 reaktioner till “Marsipanladan vid Skaftöbron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.