Café Kungsgatan i Lysekil firade 15 år.

Onsdagen den 27 mars firade Gisela 15 års-jubileum på sitt Café Kungsgatan. Det hela startade 1989, då hon hade jobbat på Sjökanten i tre år. Hon kände att hon ville skaffa något eget att driva. Det blev att hon och kompisen Eva-Marie öppnade Café Kungsgatan.  Hon och Eva-Marie gick en starta egetkurs. Var och tittade på lokaler lite varstans i Lysekil. De fick napp på lokalerna hon är i nu. I ena lokalen var det sommarbutik och i andra sålde de spritessenser och lite annat. Planerna från början var att de skulle ha loppis i ena lokalen och café i andra. Folk trodde inte på detta. Det går inte med den trappen upp sa de till Gisela. Men sagt och gjort de började renovera lokalerna. Gisela rev ner väggarna och bakom där var det tegel. Först var det tänkt att det skulle bli lite Engelskt stuk på Caféet, men ju mer de rev ner från väggarna så bestämde de att det fick det bli ett café med äldre inredning.

IMG_8247
Café Kungsgatan.

IMG_8265

Inriktningen från början var ett café med lite pajer, pasta, soppa och veckans rätt. Sen kände Gisela att hon ville satsa mer på husmanskost. Det låg i tiden säger hon. De fick en hel del beställningar på sommaren och även företag visade sitt intresse för catering. För cirka 5 år sedan när hon tog över företaget tillsammans med sin man Bosse då började de med lunchbuffé. Det är lite Café & Bistro nu på Café Kungsgatan berättar Gisela vidare. Hon berättar om bakgården. De byggde ny scen och bar för några år sedan på bakgården. Förra året satsade Gisela stort på bakgården. Sebastian uppträdde hela sommaren och det var väldigt populärt. Gisela blir lite allvarlig och berättar att de som äger huset nu vill riva huset och bygga 60plus-lägenheter, jag vet inte riktigt om jag vågar satsa säger hon.  Hon skulle verkligen vilja satsa säger hon och lyser upp. Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända. Det är ju det här hela tiden med det här att inte veta säger hon. Hon har letat efter andra ställen men hittar inget som är som det hon har idag. Bakgården pratar hon vidare om var skall jag hitta ett ställe som det. Det är folk som frågat om hon inte vill öppna i Kungshamn och även Kungsbacka har hon fått förfrågan från.

IMG_8280
Bakgården.

Jag frågar Gisela om hon har några speciellt roliga minnen från åren som gått. Det är lika roligt hela tiden säger hon fast sommaren är ju speciell. Det har varit mycket kändisar här. Det hon ångrar är att hon inte bad om att få autografer av alla på någon vägg. Persbrandt har varit här, Regina Lund, Marie Richardsson, Izabella Scorupco, Agnetha Sjödin, Tomas von Brömssen och Stefan Sauk som var där och åt hade en egen maträtt uppkallad efter sig berättar Gisela. När Gyllene Tider var här 2004 minns hon att det var så mycket folk. De hade 2 tält nere vid Bengts Fisk och även en grillvagn vid Pråmen, men det var kul säger hon. Jag frågar om hon laddat upp för i år när de kommer. Ja, jag har planerat lite vi får se vad som händer.

IMG_8384
Gisela Leandersson Ottosson på Café Kungsgatan.
IMG_8223
Även i taket sitter det en massa olika gamla tidningar.

Något som Gisela vurmar för är Barnens dag. Redan för 15 år sedan fanns barnens dag i Lysekil då de samlade in pengar till Barncancerfonden. Gisela berättar att de låg alltid sista lördagen i augusti. De blev ett uppehåll på några år med Barnens dag. Men Gisela kämpade för att få tillbaka det. Det hela började 2010 med en teater som heter Tomas K teater som spelade Pettson & Findus på bakgården, överskottet gick till ”Min stora dag”. Detta år samlade hon även in 50-öringen som skulle tas bort. De samlade in hela 11,000 kronor i 50-öringar. Är det någon som känner att de vill vara med och sponsra detta så hör gärna av er till Gisela. Sista helgen i augusti blir det alltså Barnens dag med ”Min stora dag” med Spökligan och besök av Linnéa Brohed från Västra Götalandsdistriktet ”Min Stora Dag”. Sen planerar hon även för en familjedag i Lysekil i juni.

IMG_8226

Gisela berättar vidare att de var nominerade till bästa caféet 2004. Gisela tror de kom på 2-3 plats. De var där och tittade på caféet men hon visste inget förrän de hörde av sig och berättade att de var nominerade. 2010 var Café Kungsgatan även med i stora Caféboken.  Trubaduren Sebastian är klar för sommaren 2013. Sen blir det även andra grejer som händer på bakgården. Hon kör också med after work varannan fredag som är väldigt populärt. Nu i maj redan så kan det tänkas sig att hon öppnar bakgården om vädret tillåter.  Men klart blir att hon drar igång bakgården med Sebastian v 27.  Lördagen den 6 juli o på söndag 7 juli på eftermiddagen för uppvärmning inför Gyllene Tider med Sebastian. Robert Bengtsson o Anna Stenbeck från svenska Dirty Dancing kommer. Eternal  Circle med Manny o Tobbe dyker också upp. Totto o Micke med Compani kommer också. Sen tillägger hon att hon kan ha ett guldkorn till om hon får klart med Kattis Trollregn och Nina Hammarklev, då blir de åka av med krogshow med glitter, glam groove och rock´n roll säger Gisela. Vi får väl hoppas att Café Kungsgatan får leva kvar i de lokalerna som finns idag. Har ni vägarna förbi Lysekil så besök gärna Café Kungsgatan som ligger alldeles mitt emot apoteket i Lysekil. Ni kan läsa mer om Café Kungsgatan på Facebook eller på deras hemsida.

https://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Kungsgatan/242401185828864?fref=ts

http://www.cafekungsgatan.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.