Träffade ”Haaks” ett av Sveriges bästa coverband

Träffade Johan Haak 42 år och Jonas Haak 40 år som tillsammans bildar bandet Bröderna Haaks. Det började redan i tidig ålder. Johan var 18 år och Jonas var 16. Pappa var musiklärare och hade ett eget band på sextiotalet som hette ”Janne Haaks” så det är där musikintresset skapades kan man säga. De berättar att mamma och pappa fick köra dem till de första spelningarna de hade.

Då hette de Revival och spelade egna låtar. Revival var ett 4-mannaband berättar de. Johan och Jonas är uppväxta i Hamburgsund. Johan bor kvar i Hamburgsund medan Jonas har flyttat till Karlstad. 1989 berättar Johan att då fick han körkort och då började de spela ganska mycket.

Johan pratar om trubadurvågen, det var då Bröderna Haaks bildades. Bandet Revival spelade mycket hos en krögare i Fjällbacka och fick en förfrågan om inte de två kunde vara trubadurer innan själva spelningen senare på kvällen med sitt band Revival. Det betydde mer gage och de märkte att de två blev mer populära än själva bandet de hade. Där hakade de på trubadurvågen berättar Johan.

IMG_9110

Haaks.

Under ett tag så körde de dubbelt. Både med bandet och även som trubadurer. 1993 på sommaren gick Jonas ut gymnasiet och då hade de så mycket spelningar så de satsade på att vara heltidsmusiker direkt.

Jonas berättar att han inte tänkte börja leta jobb efter skolan eftersom han hade jobb med musiken och det var ett väldigt roligt jobb. 1993 fick de en förfrågan från Hasse Holmström ”En Sälenprofil” som hade en pizza i Hamburgsund. Han hade sett Johan och Jonas spela på hemmaplan och sa, kom ner till mig imorgon, jag skall fixa några veckor i Sälen.

Det hade man ju hört förr berättar Johan. Men, Hasse hade ringt till ett värdshus i Lindvallen som då var ett av de populäraste ställena i Sälen och bokat fem till sex veckor med Johan & Jonas. Detta var ju fantastiskt säger de. De hade spelningar på hösten men vintern var inte bokad så detta var perfekt. Det blev succé. Jonas berättar att de var de och bl.a. Jan Johansens band ”Off Duty” som spelade där den vintern.

IMG_9160
Johan Haak.

1997 så blev bröderna Haaks 3. De anställde en keyboardist och det blev en heltidstjänst. Samtidigt anställde de den ständige ljudtekniker Lars Alfredsson. Sedan 2002 är också Mattias Andersson keyboardist fast medlem i bandet. 2002 blev de 4. Då anställdes en trummis Roger Christensson och det var då de kände att de blev ett riktigt band. De hade haft en trummaskin de andra åren och kan väl känna idag att de skulle anställt en trummis mycket tidigare.

Idag är de ett liveband. De har inget färdiginspelat utan allt är live och direkt och de är de väldigt stolta över för det är inte så vanligt idag berättar de båda. Jag kommer in på det här med att det är ju helt otroligt egentligen att ett band som inte har några egna låtar kan bli så stora som Haaks blivit. ;”Ja säger Johan det är ju en intressant synvinkel men så tänker vi inte utan vi ser oss mer som ett underhållningsband. Redskapet för att göra underhållningen är att de spelar låtar och sen om de är egna eller inte spelar ju ingen roll”. På 90-talet hade de 170-180 spelningar om året. Idag har de 140 spelningar om året och de har de haft konstant i 10 år.

IMG_9146
Jonas Haak.

Jag frågar om de har någon speciell spelning de minns. Båda säger nästa samtidigt. ;”På hemmaplan, ”Scen på Bönn” är helt unik, helt överlägset”. 2002 startade de med att lägga en sommarspelning på scen på Bönn. I ett gammalt stenbrott strax utanför Hamburgsund finns en amfiteater.

De gjorde allt i megaformat berättar de. De byggde en stor scen. De körde dit kravallstaket gjorde i ordning där och tillsatte vakter och sålde förköp. 1200 kom första året och det var ett jäkla drag säger Johan. Det är som en festival med förband. Folk tar med sig picknickkorgar och kommer dit.

I 11 år har de haft igång detta och det har aldrig regnat på den dagen de haft scen på Bönn. Det är magiskt säger Johan. De har även en hemlig artist som kör 2-3 låtar. Det kan även vara flera gästartister. Men allt det är hemligt. Ett hemligt moment kan man säga.

Brolle, Linda Bengtzing, Jessica Andersson, Dan Reed, Mikkey Dee från Motorhead, Erik Segerstedt, Svenne & Lotta, Kurt Olsson, Uno Svenningsson, Per Fritzell, Arvingarna och Nina & Kim har varit där. 30 juli blir det scen på Bönn i år för er som inte vill missa det.

Mattias Andersson.
Mattias Andersson.

Vi pratar om julshowen på Tanumstrand som de kört i sex år i rad som också är väldigt populärt. Själv så har jag haft det stora nöjet att se den flera år i rad. Helt otroligt bra. Där är även Örjan Thorstensson är med och lite andra kompisar till Haaks.

Den blir även av i år. GT karnevalen är en annan tilldragelse som de hållit på med och som kommer tillbaka i år igen. De åker med en båt runt västkusten och besöker lite olika platser och kör en show från ett segelfartyg.

Johan håller just nu med att få klart med vilka platser de kommer att besöka så jag får väl tillfälle att återkomma till detta. Klart är i alla fall att Peter Simson från Drängarna ersätter Örjan Torstensson i år som förstärkning till Bröderna Haaks.

IMG_9201
Roger Christensson.

Vi kommer in på ”Bröderna Haaks Musikklubb” som de kör 5 gånger om året på Hjalmars bar och brygga i Hamburgsund. Musikklubben startade för 2 år sedan.

Det hela började med att Dan Reed var med som hemlig artist på scen på Bönn. Han trivdes så bra i Hamburgsund så han stannade kvar och bodde hos Johan i några veckor. Johan ringde då in 100 personer som han kände och de gjorde en sluten konsert med Dan. I dag har de 780 medlemmar i sin musikklubb. Nu den 7 maj är det Mike Tramp sångare i White Lion som besöker musikklubben. De artister som varit där och spelat är.

Dan Reed, Patrik Isaksson, Jack Vreeswijk, Heat, Uno Svenningsson, Stefan Andersson, Pusher, Daniel Lemma, Magnus Carlsson, Moneybrother, och nu den 7 maj Mike Tramp.

Sen så har de långt gångna planer på att även starta en musikklubb på Tjörn. Jag frågar om personlig musiksmak. Johan säger Bruce Springsteen. Sedan lyssnar han in sig på alla artister de bokar till Musikklubben berättar han. Jonas lyssnar mycket på 70-tals musik. Rolling Stones, Beatles, Deep Purple m.m.

Till sist så berättar Johan att de gjorde två cirkusföreställningar förra året. En på Bönn och en på Tanumstrand. Haaks spelade och de hade cirkusartister som uppträdde under tiden. Det var väldigt lyckat.  Inte nog med det. 2011 vann de Tanums turistpris vilket de är fantastiskt stolta över. Detta i en turistkommun. 2012 blev de utsedda till Årets företagare i Tanums kommun.

Tack Jonas och Johan för ni tog er tid att prata med mig. Ni är fantastiska. Ni som vill läsa mer om Bröderna Haaks kan göra det på länkarna under här. Samtidigt kan jag rekommendera att ni ansluter er till Haaks musikklubb genom att skicka ett mail till johan@haaks.nu så mailar han er om vad som händer i musikklubben.

Bild1

Hompage

Haaks Officiella Facebooksida

Haaks Musikklubb

IMG_9273

Här kan ni läsa om Haaks i en nyare intervju.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close