Jan Johansen gästade Lysekil och jag fick göra en intervju med honom

Hade det stora nöjet att få träffa Jan Johansen när han var i Lysekil och signerade sin bok på Bokia och spelade på The Old House Inn senare på kvällen. Fick en intervju med honom där han berättade om arbetet med sin bok ”Med nya ögon”.

IMG_9276

Jan Johansen signerade sin bok ”Med nya ögon” på Bokia i Lysekil.

Det hela började för 5 år sedan när Janne bestämde sig för att sluta dricka alkohol. Varför slutade han då dricka? Han har alltid som han säger druckit mycket och även velat gå vidare och festa och varit social. Ville hela tiden att det skulle finnas alkohol där han var och fanns det inte där så gick man vidare till nästa ställe där det fanns.

Drack oftare och oftare.

Han drack oftare och oftare, inte bara vid spelningarna utan började även dricka i veckorna. Janne berättar om när han skulle iväg en helg och Pia sa till honom: -”Lova mig att inte dricka under den här turnén!” – Jag lovar!” sa Janne”. Men det löftet bröt Janne, han drack i alla fall. På söndagen kom hon och hämtade Janne på Bromma och Janne hade suttit uppe till 5-6 på morgonen och berättar att han var ”marinerad” och helt slut. Jan hade lovat att inte dricka och Pia får hem ett svettigt fyllo. 

Han kommer hem och lägger sig på soffan, när han vaknar är han ensam hemma. Det börjar bli kväll det är mörkt ute och han förstår då att han gjort något dumt. Till slut kommer Pia hem den kvällen och de börjar diskutera Jannes problem. Hon hade bestämt sig för att lämna Jan! Deras gemensamma barn Tim var då 3 år. Jan förstod att han höll på att förlora familjen. Pia hade pratat med en kompis till Janne. Hon hade gått lite bakom ryggen men det kändes ändå att det var med välmening.

Hon hade pratat med en av Jannes äldsta kompis om det fanns något ställe att gå till och få hjälp på någon öppenvård. Vännen kände till en öppenvård i närheten av Mariatorget i Stockholm. Efter långa diskussioner så sa Pia att jag vill att du går dit och får hjälp, jag kan följa med dig om det är jobbigt sa Pia. Janne kapitulerade som han säger och gjorde det. Här var första gången Janne fick ett ultimatum, han hade lovat Pia flera gånger innan att han skulle sluta dricka och inte gjort det. Nu kände Pia att det var nog.

IMG_9294

Majsan Lysér köpte Jannes bok och fick den signerad.

Den 29 september 2008 gick han och Pia till ”Checkpoint” som det då hette. Idag tillhör det ”Nämndemansgården”. Där fick han prata med en terapeut som var nykter alkoholist som var kvinna och de kan man lite på säger Janne. De vet vad de pratar om. Det började med att Janne sa att, jag är ju en offentlig person, en känd person. Jag måste ju få privatsession och gå in bakvägen och det måste hållas hemligt. Dessa tankar tog hon ur Janne på 1 minut. Han berättar att hon sa att de här unga killarna skulle få så mycket av dina erfarenheter och lära sig så mycket om vad du säger. Du skulle säkert känna igen dig i deras historia och ni skulle kunna lära av varandra. Det skulle kännas jättebra. Janne tog åt sig detta direkt.

Janne började gå där och resten står ju i boken hur hela den resan gick till att han hittar till AA och att han skrev en levnadsberättelse när han gick där. De fick skriva en levnadshistoria ungefär som en minibiografi fast bara med stolpar och sen så pratade Janne inför de andra i gruppen om sin levnadshistoria, När han hade gjort det så fick de andra skriva brev till Janne och kommentera hur de hade uppfattat det han berättade om.

Efter första året så berättar Janne att de hade informerat de närmaste inom familjerna men inte pratat med pressen och de tyckte de på behandlingshemmet att det gör man inte för då strular man till behandlingen. Då börjar man liksom gå ut och slå sig för bröstet och berätta titta vad duktig jag är. Man vill ju ta hand om sig själv först och främst säger Janne. Här fick Pia en förfrågan om en intervju som skulle handla om hur det var att leva med en kändis.

Pia frågade Janne om frågan om alkohol kommer upp är det okey att jag säger något. Det kände Janne direkt att det var helt okey att berätta om deras situation om vad som hade hänt. Janne kände sig inte rädd för att detta skulle komma ut då. Han säger att han inte var rädd för något. Ställer de frågor om alkohol så känns det naturligt att ta upp detta nu. När Pia var på intervjun så pratade de om alkohol och där kom det ut att Janne idag en nykter alkoholist. Andra tidningar citerade nu detta och det blev även några intervjuer. Expressen bl.a. berättar Jan.

IMG_9301

När ett år till passerat åker Janne ut till ”Stockhouse” bokningsbolaget Janne har. De är ju manager åt bl.a. Charlotte Perrelli som hade gjort en träningsbok som heter ”Kan jag kan du”. Här tänkte Janne, hon har skrivit en bok. Det kanske finns intresse för en bok. Janne började prata med Staffan Jordansson som bokar Jannes spelningar. Ja, det skulle kanske finnas intresse av att göra en bok. Staffan kände då Stefan Skog på Nordstedts förlag. Stefan jobbar som förläggare där. Staffan bokade in en lunch med honom. Janne och Staffan träffade då Stefan och pratade med honom. Stefan visste ju vem Janne var och Janne berättade om vad som hänt de senaste åren.

Janne berättade att Stefan tände på iden om en bok om Janne. Det låg rätt i tiden sa Stefan. Magnus Hedman hade släppt sin bok, Andreas Lundstedt hade också släppt en. Nordstedts gav ut mycket böcker som handlar om livet och hur det är att vara människa. Efter lunchen skulle Stefan gå tillbaka till Nordstedts och ha ett möte och så skulle han sälja in den här iden. Tyvärr så misslyckades han med det på första mötet berättar Jan.

Janne var på något möte senare på Nordstedt och då skulle det komma ut en bok som skulle vända upp och ner på hela idrottsvärlden berättar Janne. Det är en idrottsprofil som skall gå ut med en berättelse och Nordstedts la mycket resurser på det boksläppet. De berättade inte för Janne vem det var som skulle släppa boken, men det var ju Patrik Sjöberg som släppte sin bok.

Stefan Skog på Nordstedts tog upp Janne på ett möte och frågade Janne om han kunde skriva den här boken själv. Nej det tror jag inte sa Janne. Janne hade lite tidigare gjort en intervju med Colette Van Luik om alkoholen i någon tidning. Colette Van Luik är journalist och har skrivit 2 böcker själv och hade gjort en fin intervju med Jan. Janne föreslog henne för Stefan.

Stefan hade inte fått företaget att tända på iden om en bok om Janne. Stefan föreslog att Jan & Colette skulle skriva ett synopsis och även att skriva ett kapitel i boken och lämna in till Nordstedts. Nu fick Jan klartecken på att börja med boken. Ett avtal skrevs. Nu började arbetet med att färdigställa boken.

IMG_9304

Jobbet med att Colette intervjuar Jan tog nog 150 timmar säger han. Hon har skrivit ett utkast på boken, sen skickat den till Jan. Jan har läst den och samtidigt skrivit små röda rutor där jag vill att något skulle ändras. Janne berättar att det förekommer ingen censur i boken, de är ärliga hela vägen. 

Sedan skickade Janne tillbaka boken till Colette och hon skriver om allting. Nu skickas boken en gång till till Jan. Samma procedur igen. Janne skriver små röda rutor med text. Men nu blir det mindre röda rutor. Allt blir bättre och bättre och det börjar stämma för Janne i sin berättelse. För tredje gången så skickas boken till Janne och det blir nu ändå mindre att redigera. Janne berättar att han försöker kanske i en tråkig händelse även få med något positivt som någon sagt eller något som hänt.

Alkoholen är ett väldigt allvarligt och stort problem. 14 mars 2012 lämnade de in det färdiga manuset. Sen togs det bilder för omslag. Det kopplas in en redaktör på Nordstedts. Han läser igenom hela manuset med nya ögon och säger om det skall ändras på något. Han känner varken Jan eller Colette han bara läser den som en bok. Det ändrades lite och boken blev klar. 14 mars 2013 var releasepartyt för boken.

Cirka 2 år tog det att få den färdig. Janne är väldigt glad för boken. Den har blivit väldigt vacker. Han är väldigt nöjd. Han har aldrig blivit så nöjd när han gjort en cd. Jag frågar om han var nervös när boken släpptes. Jan berättar att han var lite orolig vad de närmaste skulle säga om boken men inte nervös i övrigt. I fem år har Janne varit nykter nu.

Där skils vi åt vid Bokia i Lysekil. Lite senare på kvällen gör Janne en spelning på The Old House Inn ihop med Per Aronsson Andersson och Mats Johansson medlemmar ur Partypatrullen. Vilken fantastisk kväll det blev.

Folk fick komma upp ur publiken och sjunga med och Pegge Haglund spelade munspel ihop med bandet. Lars-Johan Bertilsson sjöng ihop med Janne i ”Se på mig” Vi fick höra duetter med Jan och Gunilla Carlsson. Gunilla Carlsson som är körledare för Gospel Of Joy här i Lysekil. Här kommer lite bilder från kvällen i Lysekil med Jan Johansen.

IMG_9420
Jan med Per Aronsson Andersson och Mats Johansson på The Old House Inn i Lysekil.
IMG_9526
Jan Johansen.
IMG_9454
Per Aronsson Andersson från Partypatrullen.
IMG_9401
Mats Johansson från Partypatrullen.
IMG_9431
IMG_9463
Pegge Haglund spelade munspel med Jan och bandet.
IMG_9583
Lars-Johan Bertilsson gjorde en bejublad sånginsats i Jannes hitlåt ”Se på mig”
IMG_9654
Gunilla Carlsson sjöng duett med Janne i bl.a. ”Kommer tid kommer vår”
IMG_9669

Till sist så fick Janne svara  på 5 frågor.

 1: Jobbar du något med att skriva musik idag?  

Jag skriver inte så mycket för egen del. Ibland spelar jag in andras låtar som jag gillar. Men det är inte mycket som ges ut. Det måste finnas någon plan. Och ”plan” är det inte så många som har. Jag har börjat öva trummor igen så smått.

2: vilken platta av de du släppt är du mest nöjd med? 

Jag älskar Roll tide roll med pappa Egil Johansen och norska Brazz Brothers. Det är rythm´n blues, Ray Charles, Tom Waits mm.

3: När du lyssnar på musik idag vad lyssnar du på då? 

Jag lyssnar på musik som jag repeterar. Surfar ofta runt på Youtube efter bortglömda tv klipp och musik.

4: Fritidsintresse?

När jag inte sitter i bilen till och från spelningar, eller repeterar, planerar kommande spelningar, pratar med arrangörer, skriver körjournal, bokföring så brukar jag åka skateboard med min son och pussa på min fru 🙂

5: När får vi se dig i Lysekil igen? 

Allsången i Lysekil 3 juli.

Tusen tack för att du hade tid för mig Janne och tack för en mycket underhållande kväll på The Old House Inn i Lysekil. 

IMG_9721

 

2 reaktioner till “Jan Johansen gästade Lysekil och jag fick göra en intervju med honom

  1. Puffar lite extra för denna artikeln. Grymt intressant bok som jag tror många känner igen sig i. Vare sig dom vill erkänna det eller inte =)

    1. Hej Majsan! Det var väldigt intressant att träffa Janne och läsa boken. Janne och jag har lite kontakt och jag hoppas att jag skall kunna göra en grej till om Janne på bloggen. En mycket ödmjuk och trevlig person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close