Christian Cagnard från Lysekil har skördat stora framgångar med sin vattenskoter.

Idag kommer det att handla om vatten och fart på bloggen. Jag fick chansen att ta lite bilder på Christian Cagnard och hans kompisar när de tränade här i Lysekil på sina vattenskotrar. Christian stora intresse förutom familjen är nämligen vattenskoter och jetski. Han tävlar med sin vattenskoter och har deltagit i SM, NM, EM och även VM med stor framgång.

IMG_1720
Christian Cagnard på sin tävlingsskoter Yamaha Gp 1300r.

Christian Cagnard 38 år. Familj: Fästmön Angelica, dottern Anja och hunden Tea. Bor: Lysekil. Jobbar: På Kustbevakningen i Strömstad.

Christian berättar att han alltid varit intresserad av vattenskoter. Han minns att han såg en vattenskoter första gången i någon av Polisskolanfilmerna som var populära på 80-talet. 2004 köpte han sin första egna vattenskoter. Mycket p.g.a. att bestämmelserna om vattenskoter ändrades då. Han körde ganska mycket, men kände att han tröttnade på att bara köra runt med den. Det var då han kom i kontakt med en vattenskoterklubb på Henån och det var 2005.

Han började träna med dem och det var så kul berättar Christian. 2006 så började han tävla med sin vattenskoter. I sin första tävling som gick av stapeln i Fagernes i Norge kom han 3:a. Det var en riktig kick säger han. När han började tävla hade han en trimmad vattenskoter. Men han fick problem med denna efter några tävlingar. Det blev att han bytte vattenskoter och började tävla i standardklassen. Christian berättar att i Sverige så är det 3 klasser på en vattenskoter. Otrimmad utan turbocompressor, trimmad med turbocompressor och trimmat. Men säger Christian, man får ändra en hel del även på de otrimmade vattenskotrarna.

IMG_1915
Christian in action.
IMG_2076
Christians kompisar: Högst upp i bild: Martin Fredriksson, Malin Andersson, Conny Sund och Peter Lyrstrand.

2007 gick det så där säger Christian. 2006 och 2007 var nog mer som år man behöver för att lära sig berättar han. 2008 vann han en hel del tävlingar. bl.a. blev han 2:a i Nordiska Cupen.  2009 gick också bra. 2:a i SM, 2:a i Svenska Cupen och 1:a i Smögen Offshore Race. 2010 var ett riktigt bra år. Han var med i VM i USA i Lake Havasu och där kom han 3:a. I USA hyrde han en vattenskoter. Man kan ta med sig sin egna, men det låg en tävling väldigt nära efter den i USA så hade han inte fått hem sin maskin i tid till tävlingen här. Som tur var hade han en kompis där som hjälpte honom. Det blev väldigt lyckat.

Hela familjen var med till USA så det blev även några dagars semester efter tävlingarna. Även detta år så kom han 2:a i SM, 2:a i Roslagsloppet och han vann även detta år Smögen Offshore Race. 2011. Detta år hade Christan stora problem med sin skoter. Den gick sönder med jämna mellanrum. Han var i Österrike och tävlade i EM och där gick skotern sönder också. 1:a klubbtävling, 2:a i lagtävling och 3:a på Ski Fun Henån. 2012 blev han 2:a i SM och vann NM.

IMG_2999
Christian med en del av sina pokaler.

Christian berättar att i år 2013 är det bara 3 SM-deltävlingar. Det är roligare om det är mera säger han. Det gäller hela tiden att det finns klubbar som arangerar tävlingar. Första SM deltävlingen är i Kumla nu i slutet av maj. Sen blir det Karlskoga och sista är i Henån och där avgörs även NM. Det blir även uppvisningtävlingar detta år. En i Vänersborg och en i Karlsborg. Smögen Offshore Race kommer han också att ställa upp i år. En SM-deltävling körs i 3 heat. I varje heat får du poäng. Kommer du etta i ett heat får du 60 poäng, 2:an får 53 poäng och 3:an får 48 poäng och vidare neråt.

Poängen du fått räknas ihop och tas med i nästa deltävling du kör. Jag frågar hur många varv de kör i ett heat? ;”Det beror på hur stor banan är säger Christian men ett varv måste ta minst 1 minut. Sedan kör man mellan 12-15 minuter. Det gäller att vara riktigt bra tränad det tar på kroppen. Starten är väldigt viktig. Det gäller att få en bra start för det är inte lätt att köra om när väl starten har gått”.

IMG_1840
Christian tätt följd av Conny.
IMG_1256

Det är en fantastisk gemenskap när man är ute och tävlar. Hela familjen brukar vara med och man får mycket vänner. Man bor i depån i husbil eller husvagn och på kvällarna brukar man grilla och sitta och prata. Han berömmer Angelica som stöttar honom i detta. Angelica kör också vattenskoter men tävlar inte säger hon. Vattenskotern Christian kör ligger på 170 hk. Det ger en maxfart av 57 knop. Det är inte så viktigt med toppfarten det är axet som gäller. Det blir inte så långa raksträckor på en tävling. Jag frågar om det händer mycket olyckor. Det händer men inte så ofta som tur är. Man har skyddsutrustning på sig när man tävlar och tränar.

Skydden de har på sig när de åker är: Benskydd som täcker underbenen och knä, höftskydd, ryggskydd, flytväst och hjälm. Han råkade ut för en grej när han var och tävlade i Österrike i EM. Föraren framför honom ramlade av skotern men som tur var så lyckades Christian väja och körde över skotern istället för personen. Det är nog det värsta Christian varit med om. Fast det har hänt att folk avlidit när de tävlat.

IMG_1211
IMG_1199
IMG_1048

Christian tränar hela året så länge det inte finns is. Fast på vintern så blir det mest jetski. Träningen sker oftast i Henån med vattenskotern. 3-4 timmar blir det att man tränar. Men oftast så kör man en stund sen stoppar man och pratar och så kör man igen. När vi träffas här och jag tar bilder i Lysekil berättar Christian lite om vilka som skall komma och träna idag.

Peter Lystrand från Henån har tävlat i några år och är en Christians värste konkurrent men även samtidigt bäste kompisen. Conny Sund från Fjällbacka körde sin första tävling denna helg och även Malin Andersson från Tjörn körde också sin första tävling i helgen. Det var spännande att det kom med 2 nykomlingar säger Christian. Med på träningen i Lysekil var också Martin Fredriksson från Stenungsund men han tävlar inte. Sveriges störta skoterklubb är Henån där har de 30 talet aktiva som tävlar.

Cirka 120 aktiva som tävlar finns det i Sverige. Intresset för vattenskoter är på uppgående berättar han. Christian kör en Yamaha Gp1300r. I sitt jobb på Kustbevakningen så utbildar även Christian folk inom Kustbevakningen på vattenskoter. 2008 drogs det igång ett projekt inom Kustbevakningen om det skulle ha vattenskotrar. Beslutet blev ett ja. Första året hyrde de skotrar. Men sen köptes det in 15-20 stycken till Kustbevakningen i hela Sverige. Det är väldigt smidigt med skoter man tar sig ut fort om det är något säger han.

IMG_0903
IMG_2415
Från vänster: Malin Andersson, Peter Lyrstrand, Christian Cagnard, Conny Sund och Martin Fredriksson.

När jag tog kontakt med Christian om att jag ville göra en intervju med honom så var svaret: Ja om du kommer och kör jetski och jag får fota dig….. Vad säger man om det… Vi får väl se om några veckor om det kommer lite bilder med mig i action på en jetski.

Tusen tack Christian för att jag fick se när ni tränade och att jag fick göra en intervju med dig. Helt otroligt vilken karriär du har inom vattenskoter. Christian har en egen hemsida där ni kan läsa mer om honom och hans fästmö som är hans största sponsor har också en hemsida om ni vill läsa vad hon sysslar med. Lycka till med allt tävlande i sommar och jag kommer gärna till Henån och tar lite bilder om ni har tävling eller tränar där.

Cagnard racing

Hem

En reaktion till “Christian Cagnard från Lysekil har skördat stora framgångar med sin vattenskoter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close