Brygghuset i Fiskebäckskil på Skaftö blev ”Årets Whiskykrog 2013”

Svenska Whiskyförbundet har utsett Brygghuset i Fiskebäckskil på Skaftö till årets Whiskykrog 2013. Ägarna till Brygghuset Reine Patriksson och Jonas Svensson åker till Stockholm idag 27 september för att ta emot årets pris på ”STOCKHOLM BEER AND WHISKY FESTIVAL”.

IMG_0885
Brygghuset Fiskebäckskil.

Reine Patriksson öppnade Brygghuset 1999. Innan dess drev han Golfkrogen på Skaftö. Han fick reda på att Dan Andreasson som köpt Lyckans Slip & Marina hade planer på att öppna en enklare krog vid marinan. Han tog kontakt med Dan och sa att han var intresserad av att driva krogen. Reine fick ett positivt ja av Dan. De började bygga Brygghuset Krog & Café. 1999 var det invigning. Först var tanken att han skulle satsa på enklare mat, men under tiden bygget flöt på så ändrade sig Reine och idag är det en omtyckt och välkänd restaurang som ligger alldeles intill vattnet i Fiskebäckskil.

IMG_7705
Reine med 18-årig Highland Park i handen.

Jonas Svensson kom in som delägare för ungefär 2 år sedan, men har jobbat på Brygghuset från början när det öppnade. Jonas berättar att han hade hört att Reine skulle öppna en ny krog och sökte jobb som kock där. I ungefär 10 år har de jobbat ihop från och till. Jonas gjorde en avstickare till Göteborg men jobbade på Brygghuset på somrarna. Han har även drivit Skaftö Golfkrog ihop med Andreas Clarholm. Efter några år med Golfkrogen kände han att han ville börja med något nytt och återvände till Brygghuset. Efter ungefär 1 år på Brygghuset berättade Reine att han planerade att öppna en ny krog i Lysekil och frågade om Jonas ville komma med som delägare både till Brygghuset på Skaftö och Norra Hamnen 5 i Lysekil. Det var ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till berättar Jonas. Han jobbar idag som köksmästare på deras restaurang NH5. Han trivs som fisken i vattnet och det är en fröjd att stå i köket och laga mat och se utsikten i Norra Hamnen berättar han. Jonas har också ett intresse för whisky men säger att Reine är den som kan det här med whisky.

IMG_7743
Jonas vid NH5

Reine hade från början planer på att bygga en vinkällare till krogen, men där kände han att det var för säsongsbetonat. Det stora intresset av whisky startade någon gång i mitten på 90-talet när han läste en bok av Steffo Thörnquist som heter ”Sprit”. De har samlat på whisky till Brygghuset i många år. I början hade de 50 olika sorter och sedan dess har det växt. Samlingen med whisky ökade till cirka 400-500 olika sorters whisky. Nu kände Reine att det skulle vara bra om det blev en tillbyggnad med en bar där man kunde visa whiskyn och samtidigt ha whiskyprovningar i. Det blev en utbyggnad och 2007 öppnade de whiskyhörnan Joel´s Bar. Joel Pålsson växte upp på Fiskebäckskil och blev kompis med Reine när han som 14-åring började sin bana inom restaurangbranschen på Sturebaren som låg i Fiskebäckskil. Samlingen av whisky har växt och idag har de cirka 1300 olika sorter. Det gör Brygghuset till en krog som har en av världens största samlingar av whisky. Det finns privatsamlingar som är större berättar Reine. I samlingen finns också cirka 300 exklusiva flaskor som har ett samlarvärde. Intresset för whisky ökar hela tiden. Han har rest runt bl.a. i Skottland och besökt olika destillerier. Beställer du en whiskyprovning på Brygghuset så är det Reine som sköter den. Han har en önskan om att någon gång få dit Steffo Thörnquist och leda en whiskyprovning. Idag reser de båda till Stockholm för att ta emot priset för ”Årets whisky krog 2013. Priset delas ut för nionde året i rad.

IMG_7731
Reine vid bilden av Joel Pålsson som baren blev döpt till.

SWF:s styrelse bearbetar inkomna förslag på krogar. De gör besök på de krogarna som blir utvalda och gör en bedömning via protokoll vilken krog som får priset. Brygghuset fick 185 poäng av 214 möjliga.

Kriterier:

Utbud – Sortiment, bredd och omfattning.

Engagerade krogägare med ett välsorterat sortiment (c:a 1300 olika whiskies, varav 85% är ”Single Malts”). Japansk-, Svensk-, Amerikansk och ytterligare ett flertal länders produkter. Ett stort utbud av Exklusiva buteljeringar(300 flaskor) vilket är mycket imponerande. En rejäl satsning genomfördes då det byggdes en ny whiskyavdelning 2007. Kompletterande inköp av whiskies genomfördes vilket innebär att krogen har en av världens största restaurangsamlingar.

Engagemang – Provning och klubb.

Mycket engagerade ägare till krogen, som Reine äger tillsammans med Jonas Svensson. Krogen har frekventa ”Whiskyprovningar” med en extern Whiskyklubb.

Presentation – Bar, Exponering, web.

Presentationen av whisky i baren är utomordentligt genomtänkt och mycket tilltalande med olika avdelningar för olika Malter. Det finns låsbara ”fack” för stamkunder att förvara inköpta och öppnade flaskor i. Mycket informativ presentation av krogen finns på webben.

Tillgänglighet – Boende transporter.

En ombyggnad av angränsande hus till hotell kan bli verklighet om ”bygglov” går igenom. Detta medför att det går att ta emot konferenser etc. hela året.

Helhet – Förmågan att vara en Whisky ambassadör.

Mycket bra restaurangdel med utsökt mat, fr.a. ”havets läckerheter”. Kunniga och välutbildade ägare med personal, som har ett otroligt engagemang vad gäller ”Whiskykunskap” och har också fortlöpande utbildningar i ämnet.

Det var juryns motivering till priset.

IMG_7718
Joel´s Bar.

Till sist så fick Jonas & Reine avslöja vilka 3 whiskysorter som är deras absoluta favoriter.

Dessa 3 whiskysorter är Jonas favoriter.

1: Highland Park 18-årig, 2: Scapa 12-årig, och 3: Bowmore 12-årig.

Dessa 3 whiskysorter är Reines favoriter.

1: Bruichladdich 19-årig, 2: Highland park 18-årig, och 3: Mortlach-16 årig.

Ni som vill läsa mer om Brygghuset kan göra det på länken här nedan. Stort grattis Reine & Jonas till utmärkelsen ”Årets Whiskykrog 2013”. Vilken fantastisk reklam för Skaftö och Lysekil.

Brygghuset Skaftö.

6 reaktioner till “Brygghuset i Fiskebäckskil på Skaftö blev ”Årets Whiskykrog 2013”

  1. Välförtjänt! Brygghuset är den första restaurangen jag föreslår turister då de vill äta gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.