Urban Ohlsson från Lysekil åker på turné med Lasse Holm.

Urban massa Lasse släp
Urban Ohlsson framför släpet som han kör runt med på turnén.

Urban Ohlsson från Lysekil startade sitt företag Svenska on the road AB år 2000. Han hyr ut ljud, ljusanläggningar och bild till små och stora evenemang. Just nu så skall han ut med Lasse Holm på stor turné och besöker bl.a. Uddevalla den 12 oktober och Tanumstrand den 18 oktober.

Intresset för ljud startade i tidigt ålder. Det började som en hobby när han var 13 år. Han och en kompis byggde ett eget PA av bilhögtalare och gamla hemmaförstärkare. De första ljuseffekterna de hade var 2 saftblandare som de hade kopplat ihop. De ordnade fester på Härnäsets Folketshus och Brodalens Kommunalhus, sedan har det rullat på. I början var det mest discjockeyjobb på bröllop och privata fester.

Urban har jobbat för Dj-Society under några år, men när förfrågningarna på ljudanläggningar till band började strömma in startade han Svenska on the road AB. Ett av de första etablerade banden som de ordnade ljud och ljus till var Herreys. 2003 släppte Pioneer en ny typ av DVD-spelare som det gick att mixa både musik och video.

Detta blev startskottet för en videojockeyshow som Urban kallade Pro-Vj. Efter ett tag bytte showen namn till Global Veejays och innefattade flera dvj-jockeys. I ungefär 10 år har han kuskat runt i Sverige och Norge på en stor mängd nattklubbar, festivaler och företagsfester. Tack vare vj-showen som de startade har de idag blivit goda vänner med Peter Thelenius, Jonas Wesslander (Basic Element) och Annelie Magnusson som har Pandora som artistnamn.

1377044_10201589437409762_1007966912_n
Urban & Pandora.

För ett par år sedan inledde han ett samarbete med pianisten Michael Bäck. Hitmaskinen heter Mickes band och Urbans företag är teknikleverantör till dem. Det var Micke som ringde Urban och berättade att han hade ett spännande projekt på gång. Lasse Holm skulle ut och turnera och Micke frågade Urban om inte han kunde lösa det här med ljud, ljus och bild. Det löste Urban.

Nu ger han sig ut på turné med Lasse Holm. I föreställningen ”En hel massa Lasse” berättar Lasse om sitt turnéliv och roliga anekdoter som hänt under åren. Det kommer alltid något nytt som inte står i manus berättar Urban. Varje föreställning är unik och bjuder på många skratt. Lasse har haft över 70 låtar på svensktoppen, har vunnit den svenska melodifestivalen 5 gånger med bl.a. Främling, Eloise och Bra vibrationer m.m. Lasse Holm bjuder på många av sina hits i en härlig show tillsammans med begåvade sångerskan och artisten Fridha Lundell samt pianisten Michael Bäck. 12 oktober är de i Uddevalla och uppträder på Östraboteatern och 18 oktober kommer showen till Tanumstrand.

1382164_10201589437849773_184239042_n
Michael Bäck, Lasse Holm och Fridha Lundell.

Jag frågar Urban om han har några roliga minnen att dela med sig av genom åren han varit ute och jobbat. ”Det finns många minnen, vissa skall nog inte yppas här” säger Urban och skrattar.  ”Det har hänt en hel del kul genom åren, oftast är det interna saker inom crewet eller saker som artister sagt och gjort”. ”En del minnen är också spelningar eller situationer som inte varit så fantastiska just i den stunden, men som vi kunnat skratta gott åt senare”. ”Det är lätt att tro att det bara är ett glamoröst arbete att åka runt och hyra ut ljud och ljus till artister och band, men det är ett ganska krävande jobb med hård tidspress, tunga lyft, lite sömn och oftast är vi först på plats och även de som åker sist därifrån”.

Vi kommer in och pratar om vilka band eller artister som varit roligast att jobba med? Urban säger; ”Det finns många favoriter som Hardcore Superstar, Timbuktu, Hitmaskinen, Pandora Basic Element, Haaks och CLC m.fl. och så klart Lasse Holm. Sen finns det en artist som Urban pratar om speciellt och det är Lill Babs, ”Det är inte många som slår henne på fingrarna när det gäller rutin och antal år som artist hon är en legend” säger Urban. Sommar bästa spelning var med Amanda Jensen här i Lysekil i Havsbadsparken tillägger han. 

Urban har levererat utrustning och tekniker till band och artister som: Pugh Rogefeldt, Melody Club, Moneybrother, John Houdi, Boney M, Mikael Wiehe, Mustasch, Sabaton, Körslaget, Lill Lindfors, Eldkvarn, Agnes, Nisse Hellberg, Lisa Nilsson, Bo Kaspers Orkester och Brolle m.m.

Just nu håller de på med ett annorlunda projekt i Stenungsund. De fick uppdraget att belysa bergväggar och glasskulpturer till utställningen ”Angels City” i Vattenfalls bergrum. Ett hundratals LED-armaturer och 8 projektorer behövdes för att få den rätta atmosfären i tunnlarna. Vidare blir det Hemsedal och där skall fem ställen förses med ljud, ljus och bild inför vintersäsongen. Men först blir det turné med Lasse Holm.

1375265_10201589436769746_1467934518_n
Vattenfalls bergrum i Stenungsund.
1383246_10201589436849748_1448216079_n
1379407_10201589436969751_1398027266_n

Här är en länk till ”En hel massa Lasse” där ni får mer information om mer spelplatser och datum.

En hel massa Lasse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close