Besökte den ideella närradioföreningen Radio Sotenäs som startade sina sändningar 1989

Jag åkte till Kungshamn och besökte den ideella närradioföreningen Radio Sotenäs som sedan 1989 sänder dygnet runt på 95,3. Jag blev för några veckor sedan uppringd av Ronald Ersson som är programledare för Radio Sotenäs. Jag fick en förfrågning via Facebook om jag inte kunde göra ett reportage om dem.

När vi hördes första gången via telefon ville Ronald även göra en intervju med mig där jag berättade om min blogg. Efter intervjun bestämde vi att jag skulle komma ut till Sotenäs och träffa dem. När vi bestämde träff skulle han vara ute och sända live och intervjua några kvinnliga företagare som samtliga är verksamma på Hasselösund.

Jag åkte dit och fick sitta med och lyssna och se Ronald när han intervjuade Eva Abrahamsson från Smögens Kulinariska, Maria Heijerdahl som skall Jobba med Eva, Malin Oresten från Smögens Ecowear, och Anki Åsberg-Olsson som har Hasselöns bokföring samt äger lokalen som intervjuerna gjordes i. Utanför lokalen stod sändarbussen och Ronald hade riggat upp allt ett mixerbord och ett antal mikrofoner kopplade till mixerbordet. I studion i Kungshamn satt Morgan Nilsson och skötte musiken när Ronald ville ha en paus.

IMG_8057

Ronald intervjuade fr.v. Eva Abrahamsson från Smögens Kulinariska, Maria Heijerdahl som skall Jobba med Eva, Malin Oresten från Smögens Ecowear, och Anki Åsberg-Olsson som har Hasselöns bokföring.
IMG_8061


Ronald bor i Göteborg, men pendlar till Kungshamn med sin motorcykel om vädret tillåter. Han har även en husvagn i Sotenäs som han kan sova över i om det behövs. Han berättar att han brinner för Radio Sotenäs och har så kul när han sänder radio. 90 % av den tid han sänder så är han ute bland folk och pratar. 

Att få träffa alla människorna är så roligt berättar han vidare. Hur kom det sig då att han började sända radio? Ronald berättar att han jobbat som discjockey i Kungshamn, Smögen och många andra platser. Men det var när han jobbade som bartender på Magasinet på Smögen som det med radio startade. Morgan hade tjatat på honom om han inte kunde börja sända radio.  Han började och är kvar än idag.

Roliga minnen

Vi pratar om roliga minnen och Ronald säger att det finns hur många som helst. Han minns de 3 sittningarna han hade med Lars-Gunnar Björklund. Det blev 9 timmars radio. Det var helt fantastiskt. Han berättar om en intervju med Papa Dee när de satt mitt utanför Sea Avenue på bryggan i Smögen och folk vandrade runt dem medan han intervjuade Papa Dee.

Det har blivit många kändisar han har intervjuat genom åren. Hoppade bungyjump med mikrofon, han sa inte så mycket i det första hoppet men i det andra blev det mera prat. Åkte racerbåt från Abba till Smögens hamn med sändarutrustning när han skulle sända från Smögen offshore racet och fick klappa föraren med en pinne när han skulle svänga åt höger eller vänster för föraren visste inte var Smögens hamn låg. Smögens Marina sponsrade Radio Sotenäs ett år med en båt i ett kändislopp som sedan såldes i en auktion där pengarna gick till Cancerfonden berättar han.

Som avslutning berömmer han Sotenäs Kommun som de har ett sådant bra samarbete med och även Morgan Nilsson. Morgan är en klippa utan honom skulle inte Radio Sotenäs finnas säger Ronald. Där lämnar jag Ronald och Smögen och åker vidare upp till Abbagården i Kungshamn där de har sina lokaler.

IMG_8052

IMG_8093

Morgan Nilsson Radio Sotenäs bakom studiobordet.

1987 bildades närradioföreningen sedan tog det ungefär 2 år innan sändningarna kom igång. Det skulle byggas studio och det tog lite tid berättar Morgan Nilsson som har varit med från starten av närradion. Morgan hälsar mig välkommen in i deras studio som de haft i ungefär 6 år nu. Det är den gamla studio 1 som Radio Väst hade. De flyttade ut denna studio när de digitaliserade där och Radio Sotenäs fick överta denna.

Morgan berättar att det har varit mycket rikssändningar på denna studio. Det här med närradio var en kommunal idé från början. Det var många närradiostationer som kom till på 80-talet. Morgan berättar att det var även på gång i Lysekil men att intresset inte fanns där. Morgan blev tillfrågad om han ville vara med för han hade mycket av det tekniska kunnandet.

I början var det spolbandspelare de använde. Bussen de har och sänder ifrån fick de från Radio Kronoberg, de skall försöka byta den i vinter berättar Morgan den börjar bli lite sliten. I början hyrde de sändarna från Televerket radio som det hette då. I början var det 7-8 timmars direktsändning i veckan, resten låg på en slinga. De hade en bandspelare med olika kassetter i som gick med information och musik på den övriga tiden när det inte var direktsändning.

Reklam fick man inte ha i början på närradion, 1994 tror Morgan att det blev tillåtet. I mitten på 90-talet gjorde den första datorn som ljudkälla entré hos dem och idag har de datorer till allting. Cirka 3 ton skivarkiv har de säger Morgan och skrattar. De finns t.o.m. folk som har sina LP-skivor stående där i arkivet, de har lånat ut dem till Radio Sotenäs. Mycket finns inspelat men skulle de behöva spela en LP går det bra.

IMG_8065

Morgan i skivarkivet.


De är idag 8-9 st. personer i föreningen. Fast det är bara 4 personer som jobbar aktivt med Radio Sotenäs. Det är ju så med ideella föreningar att det blir svårare att få folk att hjälpa till säger Morgan. Radion är en ren hobbyverksamhet för Morgans del. Ibland kan man vara lite trött på den men för det mesta funkar det bra. De samarbetar med Mix Megapol och ser till att Energy och Mix Megapols sändningar hörs i Sotenäs. De lever på reklamen de har i radion de gör att de kan få in pengar och uppgradera vissa saker ibland. Sotenäs Kommun har det ett jättebra samarbete med.

Vi kommer in på roliga minnen. Morgan berättar om en tjej som sommarjobbade på radion och som senare jobbade med Filmkrönikan i TV. Sara Wennerblom gjorde en del av sin utbildning en sommar på Radio Sotenäs. Det var lite extra kul att få se henne i Filmkrönikan efter det berättar Morgan. Kompbandet till Buddy Holly ”The Crickets” var på besök ihop med Svante Grundberg och Björn Wallde i studion. Det vittnar gästboken om som de har i studion.

IMG_8070

Vi kommer in på det här med musiken igen och Morgan berättar för mig att förr var det mycket promotion från olika skivbolag idag finns låtarna på sidor som skivbolagen har. De har även spelat in mycket som de har liggande på hårddiskar.

Morgan visar mig in i skivarkivet och där finns en hel del skivor och även hyllor med cd-skivor. Nu är vi tvungna att gå tillbaka till studion igen för Ronald ropar på Morgan. Ronald befinner sig just nu i Kungshamn och inväntar en hundpatrull som skall ut och vandra runt och det skall bli en intervju med någon där. De kan prata med varandra i sändning men skulle de behöva få tag på varandra utanför sändning så blir det mobiltelefon. En sådan utrustning skulle behövts säger Morgan.

Nu går vi vidare och Morgan visar mig den gamla studion. Internetdelen och backupdelen står här inne, det finns även en UPS som är en strömbackupp om något skulle hända. De har en processor som sköter om ljudkvalitén på sändningarna och det är en likadan som Sveriges Radio använder fast de har nyare modeller berättar han. Orban heter processorn och den är nästan världsstandard på radiosändningar, 90 % av alla radiostationer använder Orban säger Morgan.

Studion vi är i nu är en reservstudio som är fullt fungerande om något händer med första studion. Vi går vidare och tittar in i serverrummet där det står flera datorer som sköter inspelningar, utsändningar och UPS backuper. Jag frågar om det händer att det går sönder något, ”det är väldigt sällan” säger Morgan. Nu ropar Ronald på Morgan igen att han får släppa ut honom i etern.

Morgan berättar att Ronald började nog 1992-93 med radion. Ronald och Morgan jobbade ihop under 70- 80-talet på Magasinet på Smögen, och berättar att han också varit discjockey. Nu ropar Ronald till Morgan, ”Morgan du vet vad som gäller nu, nu får det bli lite musik”. Morgan drar upp musikreglaget och musiken börjar. Jag frågar vad han har för musiksmak? ”Hårdrock, metall, opera och klassiskt gillar jag inte, man är väl lite av en Beatlesgeneration men annars funkar det mesta”.

IMG_8084
Radio Sotenäs gamla studio.
IMG_8077

Under veckan från kl.06:00 till 18.00 på vardagarna har de varje timma färska nyheter som de får från Mix Megapol. De samarbetar även med Countrykanalen.se som sänder i Radio Sotenäs. Jag frågar vad han tror om framtidens radio och säger direkt, ” Det blir inget DAB i Sverige på många år i alla fall, Norge har ju gått över till det och det har blivit väldigt populärt där, Sverige har ju haft ex antal utredningar och ex antal miljoner de satsat på prover men det har misslyckats. För Radio Sotenäs del om det skulle bli DAB är det inget problem för det hänger bara på sändaren och nätradion kommer att utvidgas men problemet där är fördröjningen vid sändning” säger Morgan.

Ronald ropar och vill att Morgan spelar musik igen, de är väldigt sammansvetsade när de sänder. Vilka eldsjälar och vilken underbar blandning de har på musiken. Det finns fler eldsjälar inom föreningen och det är Ulf P Nilsson som började på Radio Sotenäs 1990 och håller på fortfarande. Ulf minns en intervju med Tommy Nilsson där de skulle göra ett inslag på 2 minuter men Tommy tyckte det var så trevligt så han stannade i 50 minuter. Bjarne Lundqvist trummis i bl.a. Flamingokvintetten minns Ulf också. Lars-Gunnar Björklund har även Ulf intervjuat. Ulf har även lyckats att sända utan att det kom ut något ljud i etern berättar han. I ungefär en halvtimma sände han utan att det gick ut, men tillslut löste det sig.

Sen har de även programledaren Sune Grefwenhill som sänder i Radio Sotenäs. Sune sänder väldigt ofta från Lysekil och sänder även programmet ”I afton dansband” som är väldigt populärt. Sune berättar att han får önskningar från hela Sverige av folk som sitter och lyssnar via webbradion. Han berättar även om ett tillfälle där de lyssnade på Radio Sotenäs från Elfenbenskusten, ”Det är stort säger Sune”.

Han har intervjuat massor av kändisar genom åren. Arja Saijonmaa som han efter intervjun fick en kram av och även att de efter sändningen gick iväg och drack kaffe ihop. ”Hon var så trevlig” säger Sune. Björn Hellberg, Diggiloo-gänget, Camilla Läckberg, Lars-Gunnar Björklund och olika dansbandsartister har Sune intervjuat genom åren. Han berättar att han fått en inbjudan till dansbandsveckan i Malung och hoppas komma dit till sommaren. Sune är också en duktig trollkarl.

Han har genom åren gjort många föreställningar och älskar att trolla för barn. Morgan efterlyser mer ungdomar som vill sända radio. Är ni intresserade att jobba med radio ideellt så tycker jag ni skall kontakta någon på radion och prata med dem. Mer information finns på deras hemsida som ligger som en länk nedanför här. Tack Morgan & Ronald för att jag fick besöka er och lycka till i framtiden. 95,3 Radio Sotenäs.

Radio Sotenäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close