Idag får ni följa med till Norra Hamnen 5 i Lysekil och träffa Jonas Svensson som är kökschef och en av delägarna till restaurangen.

Idag får ni möta ”Köksmästaren Jonas Svensson” på NH5 här i Lysekil. Jonas är född på Skaftö och är en av delägarna i dels Brygghuset på Skaftö och NH5 här i Lysekil. Jag fick det stora nöjet att få en pratstund med Jonas där han berättar lite om sitt liv och även tillagar en av mina favoritmåltider Moules frites.

IMG_7749
Jonas Svensson delägare och köksmästare på NH5 i Lysekil.

Mat blev Jonas intresserad av redan i tidig ålder. Mamma Ulla har alltid varit duktig på att laga mat och Jonas syster Annica jobbade som matskribent i London. Han berättar att Annica provade olika restauranger och skrev om dem. Idag jobbar hon som chefredaktör i London.

Mat har alltid funnits med som ett stort intresse i familjen. I nionde klass gjorde han sin prao på Gullmarsstrand i Fiskebäckskil och det var väldigt kul säger han. Efter praon på Gullmarsstrand kände han att det var detta han ville syssla med. Han sökte in på gymnasielinjen Hotell & Restaurang här i Lysekil som då hade sin utbildning på Oscar i Lysekil. I 3 år utbildade han sig till kock. Han jobbade även en sommar på Smultron & Tång i Grundsund under gymnasietiden.

Efter utbildningen fick han reda på att Reine Patriksson skulle öppna en krog i Fiskebäckskil och sökte jobb hos honom. Han började jobba på Brygghuset vid Lyckans Slip i Fiskebäckskil. Han berättar att man är ganska grön som kock efter gymnasiet men berättar att han lärt sig mycket av Björn Andersson som då var kock på Brygghuset och som senare blev delägare i restaurangen i Fiskebäckskil.

Efter ett år på Brygghuset sökte han en utbildning som då fanns i Uddevalla och som hette ”Diplomerad kock” där gick han ett år. Det var en kanonutbildning berättar Jonas. De hade väldigt duktiga kockar och gästspel från stjärnkrögare från bl.a. Göteborg. Mats Nordström från fiskekrogen, Björn Persson, och Ulf Wagner m.m. Han berättar att de hade 6-rätters middagar och bjöd in folk och samlade under den tiden in pengar och i slutet av utbildningen på vårterminen åkte de till Frankrike på vin & matresa med hela klassen. De besökte mycket stjärnkrogar, vingårdar m.m.

Han gjorde nu en sommar på Brygghuset och flyttade därefter till Göteborg och började jobba med italiensk mat på Etc. Grande. En av kockarna som jobbade på Brygghuset på somrarna hade fått jobb där och tipsade Jonas om detta. Även Andreas Clarholm jobbade på Brygghuset och Jonas och han började jobba samtidigt på Etc. Grande. I 5 år varvade han med Göteborg på vinterhalvåret och Brygghuset på somrarna och under den tiden umgicks han väldigt mycket med Andreas Clarholm och det resulterade i att de tog över Golfkrogen på Skaftö.

I januari 2005 började de renovera Golfkrogen. Det var en väldigt spännande tid, Jonas var 25 år och skulle starta första restaurangen. Det gick jättebra, han och Andreas hade hur kul som helst där. Det blev mycket husmanskost och de hade även lite italienskt inslag från tiden i Göteborg. I 5 år jobbade han med Golfkrogen.

IMG_9360
NH5.

Nu återvänder han till Brygghuset och efter ett tag får han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till. Reine Patriksson berättade för Jonas om planerna att bygga en ny krog i Lysekil och frågade även om han ville gå in som delägare i Brygghuset och NH5 i Lysekil. Jonas tvekade inte en sekund utan tackade ja direkt. Nu började planeringen med restaurangen i Lysekil. Jonas berättar att de var i Stockholm och London m.m. för att hitta en lösning på hur NH5 i Lysekil skulle se ut. De tog lite godbitar från olika ställen med Inredning och menyer m.m. berättar Jonas. Det var ett väldigt spännande år. Jonas blev dels delägare och köksmästare här i Lysekil på NH5.

IMG_9264

IMG_9258
Det var full förberedelser inför kvällen när jag var där. Här ses Fr. vänster Marie Bengtsson, Fredrik Jonsson och Janna Etieve.

Jonas tillbringar den mesta tiden i Lysekil. Mikael Johansson är köksmästare på Brygghuset på Skaftö så Jonas fokuserar på köket här i Lysekil. De övriga besluten tar Reine och Jonas ihop. Reine har mer koll på servicepersonalen än Jonas.

Jag frågar Jonas om hur de tänkte när de la upp menyerna på NH5. Först och främst var det fisk och skaldjur de ville satsa på. Brygghuset har mycket fisk, men de har inte satsat så mycket på skaldjur där som på NH5. Problemet är när du har skaldjur behövs mycket kylutrymme. När de planerade NH5 så planerade de in stora kyldiskar m.m. för att kunna servera hummer, ostron och andra skaldjur. Det är inte så vanligt på kusten att man har det utbudet men det är väldigt populärt säger Jonas.

De har även hummerfisketurer i samarbete med Björn Södergren på Skaftö och det är populärt. De flesta turerna går från Brygghuset men det har även turer från Lysekil där även utländska gäster kommer och följer med på dessa turer. De äter då en lunch på Brygghuset eller NH5 och sedan bär det ut på havet för att vittja hummertinor och sedan är de med och kokar humrarna i köket och det blir en exotisk upplevelse för de som är med. De samarbetar bl.a. med Strandflickorna här i Lysekil och Gullmarsstrand på Skaftö där gästerna sover över. De har satsat på en bred meny på i Lysekil för att kunna erbjuda någonting för alla.

De har hamburgare, oxfilé, hjortytterfilé, fisk, skaldjur m.m.  Jag frågar Jonas om han tänker mat hur tänker han då?; ”Jag och Reine har samma åsikt när det gäller mat, vi älskar ju det som kommer härifrån med fisk och skaldjur, jag gillar ju även kött men det är fisken jag har växt upp med. Min morfar hade ju fiskebåten Skogland i Grundsund så man är uppväxt med det från man var liten att det var ofta färsk fisk och räkor som man åt så är det de man älskar att jobba med mest”. Jonas berättar även att han och sambon Elin som jobbar på Brygghuset som hovmästare brukar laga fisk när de gör middag hemma.

IMG_9269
Ovanvåningen med en fantastisk utsikt.

I maj 2012 öppnade de Norra Hamnen 5 i Lysekil och det har gått jättebra och varit jätteroligt säger Jonas. ”Första sommaren var väldigt speciell, man hade ingen aning om någonting, det är svårt när man skall leda ett lag i köket och man vet knappt själv hur det fungerar men det gick över förväntan, vi fick ett jättegott gäng direkt både i service och köket och det flöt på bra. Det blev väldigt bra uppslutning från Lysekilsborna och även med folk utifrån. Bra respons på både mat och service och det är jätteviktigt.

Det är ju en ganska stor satsning vi har gjort och sen höra att folk uppskattar det är väldigt roligt”. Sommaren har varit fantastiskt bra med cirka 600 ätande gäster om dagen och mycket bargäster på takterrassen. Jag frågar om de haft några kändisar som varit där och ätit. Janne Schaffer har varit där och även Björn Borg berättar Jonas.

Nu under vinterhalvåret har de öppet fredag, lördag och söndag. 29 november startar julbordet och pågår i fyra helger framåt och då är det öppet onsdag-söndag. Det blir ett klassiskt stort julbord där man också kan hitta kräftor, räkor, musslor och stort utbud på sill och även lax m.m. Redan nu har folk börjat boka julbordet berättar Jonas.

Han har ett stort musikaliskt intresse. Han är gitarrist i 2 band och har musikintresset från sin far Roger som var trubadur i många år. Han spelar i det lokala bandet Westliv, och sen bandet Stingray som även släppt 2 st cd-skivor och jobbar nu med ett 3:e. Han berättar att Stingray varit förband till The Poodles på en spelning i Borås. Inflames är det svenska bandet han gillar bäst och sen är det AC/DC som står väldigt högt i kurs. Här har Jonas och Reine ett gemensamt intresse med musiken. De brukar åka tillsammans och se olika konserter, i december åker de till London för att se Black Sabbath. År 2012 blev Jonas & Reine årets företagare i Lysekil och det var stort berättar Jonas.

IMG_9253

Nu är det dags, Jonas skall tillaga min favoritmåltid och berättar samtidigt att den är väldigt populär på NH5 och detta är faktiskt en måltid som man ganska lätt kan tillaga hemma också. Det blir Moules frites. Musslor och pommes frites. Första gången jag åt det så var det på NH5 och jag fastnade verkligen för den rätten så underbart god. Jonas berättar att musslorna kommer från Mollösund och det är levande när de får dem och då förbereder de dem med att ångkoka dem i ugnen med vittvin och vitlök.

IMG_9297
Musslorna fräses och görs klara.
IMG_9306
Jonas förbereder pommes frites.

När kunden sedan beställer rätten så fräses vitlök och schalottenlök när det börjar bli lite gyllenbrunt häller man på musselbuljongen som blev kvar när de ångkokande musslorna i ugnen och därefter får det koka ihop med vittvin, grädde lite salt och peppar och givetvis musslorna. Sen när det är klart så tar Jonas lite gräslök och persilja och strör över. Under tiden så har även pommes frites blivit klar i fritösen och Jonas häller upp dem i en skål och låter musslorna ligga kvar i stekpannan och serverar måltiden. Detta är en väldigt enkel rätt men väldigt god. Nu serverar Jonas rätten och vi sätter oss ner och njuter av den underbara utsikten och den goda Moules frites på NH5 i Lysekil.

IMG_9330
Moules frites.
IMG_9338
Jonas serverar.

Ni som vill läsa mer om NH5 kan göra det på länken här under.

Norra Hamnen 5.

IMG_9228

3 reaktioner till “Idag får ni följa med till Norra Hamnen 5 i Lysekil och träffa Jonas Svensson som är kökschef och en av delägarna till restaurangen.

  1. Fisk & skaldjursdelen av julbordet var bara sååå gott – så gott att jag inte orkade äta mycket av det andra, inte ens dessertavdelningen. Har varit där en annan gång och då prövade jag bland annat ostron som också var otroligt gott. Utsikten är också fantastisk.

    Utöver det vill jag tacka för en jättefin blogg och även gratulera till milstolpen 150000 besök. (Y)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.