Den 28 november släpper tennisprofilen Janne Gunnarsson boken ”Bakom de kritade linjerna”. Jag fick en pratstund med Janne där han berättar lite om boken och tennisen

Tennisprofilen Janne Gunnarsson ger ut en bok den 28 november som heter ”Bakom de kritade linjerna”. På baksidan boken står det ”Bakom de kritade linjerna” är en rak, ärlig och naken berättelse om livet inom världstennisen. Janne Gunnarsson har upplevt magiskt vackra segrar men också tunga stunder då några av hans tennisvänner tragiskt avlidit i tidig ålder. Den här boken är ett dokument som spänner från Björn Borgs glansdagar till dagens stjärnor. Jag tyckte detta lät spännande så jag tog kontakt med Janne och ställde lite frågor till honom om tennis och boken.

bild
Janne sitter och jobbar med manuset till boken ”Bakom de kritade linjerna”

Idag får ni möta Janne Gunnarsson född 1962 i Olofström i Blekinge. Han slog igenom som 16-åring när han vann junior-SM både inomhus och utomhus och beslöt då ihop med sina föräldrar att han skulle satsa på tennisen på heltid. Janne hamnade ganska snabbt på 100-listan över de bästa spelarna i världen. I 11 år låg han på 100-listan över världens bästa tennisspelare. Han berättar att han reste cirka 250 dagar om året och i ungefär 15 år höll han på med professionell tennis. Han var rankad som bäst på 25 plats på ATP-touren 1985. Idag jobbar han som expertkommentator för Sveriges Television, sportmedarbetare på Sveriges Radio och även som tennistränare. Han har slagit celebriteter inom tennisen som Vitas Gerulaitis, Michael Chang, Mats Wilander, Boris Becker och Stefan Edberg m.m. Han gick till semifinal i Australien Open, titelseger i Wien, nio titelsegrar i dubbel och segrar i Davis Cup.

När började du spela tennis?

– Vid sex års ålder.

Vad gjorde att du började spela tennis?

– Björn Borg. Björn fick ju alla att börja spela tennis. Vi tränade på tennisbanor, parkeringsplatser och vid garage. Det tränades tennis överallt. Idag sitter ungdomarna oftast vid datorn, Tv-spel och det finns mycket annat som lockar.

Varför tog de svenska framgångarna slut i tennisen?

– Svenska Tennisförbundet har gjort många fel, pengarna som tjänades under Sveriges storhetstid i tennis skulle givetvis kommit ungdomarna till nytta och hjälp till att bygga en framtid för svensk tennis. Det skulle hjälpt till att ta fram och ta vara på nya talanger.

Vad tror du om svensk tennis framtid?

– Jag tror att det tar många år innan vi har någon bland de 100 bästa spelarna i världen. Det finns några ungdomar som ligger på Europatoppen, men att därifrån gå till världstoppen bland seniorerna är väldigt svårt. Det krävs väldigt mycket.

Vem tycker du är den bäste tennisspelaren genom tiderna? Både manlig och kvinnlig.

– Man vill ju med hjärtat säga Björn Borg, men tittar man på utvecklingen av tennisen så måste jag säga Roger Federer. Han har spelat en fantastisk tennis under lång tid och gett många fina stunder framför Tv-apparaterna och även live. Han är en gentleman på banan. Om vi går vidare med damerna så är Serena Williams outstanding just nu men har varit lite svajig med ner och uppgångar. Det står nog mellan Martina Navrátilová och Steffi Graf och det är svårt att välja mellan dem.

bild (6)
Janne med kompisen Johan Ejeborg. De har kommenterat tennis ihop i 16 år.

Janne jobbar även för SVT som expertkommentator i tennis och självklart blir frågan vilken match han kommenterat som varit den bästa?

– Davis Cup finalen 1998 mot Italien i Milano. Magnus Normans match mot Andrea Gaudenzi var ju fruktansvärt spännande. Men den mest välspelade matchen som jag har i färskt minne är från OS i London förra sommaren när Andy Murray slog Novak Djokovic. Det var en fantastisk match och stämningen som var på centercourten i Wimbledon var helt fantastisk.

Hur kommer det sig att du ger ut en bok och hur föddes idén till den?

– Jag har varit tennisproffs i 15 år och jobbat som expertkommentator i 17 år. Jag har jobbat med tennis i 32 år och har fyllt 50 år. Journalisten Fredrik Persson som jag skrivit boken tillsammans med jobbade tidigare på Sveriges Radio i Blekinge och har följt mig genom åren. Fredrik har skrivit några böcker och jag läste Patrik ”Bagarn” Rosengren. Fredrik frågade mig om jag inte skulle skriva en tennisbok. Fredrik och jag var på semester tillsammans och där kläcktes iden om boken och i vintras började vi jobba och efter 8 månader är den nu klar. Det blir en bok på 400 sidor med 60 bilder. Jag är väldigt nöjd och stolt över resultatet.

Kan du berätta något om innehållet i boken?

– Det blir lite roliga historier under åren som jag spelade och även under de åren jag varit kommentator. Man har träffat trevliga människor och man har träffat mindre trevliga människor. Lite vad som hände bakom kulisserna allt är med i boken.

Känner du någon nervositet nu när boken släpps?

– Jag känner mig trygg. Allt som jag skriver om har jag sett med egna ögon. Boken sträcker sig från 1978 till nu.

Kan det bli så att den släpps i utlandet?

– Tanken är att vi nästa sommar skall släppa den i Tyskland. Jag har spelat i Bundesliga i 15 år i Leverkusen. I 15 år har jag jobbat mellan 12-16 veckor om året där jag kör mina egna tennisläger. De vet vem jag är i Tyskland, så det känns naturligt att släppa den på tyska. Det märks via mejl och annat att det finns ett intresse även där.

Har du någon gång varit och spelat tennis i Lysekil?

– Jag har funderat på det, men kan inte minnas det. Jag har varit och tittat när min son Johan spelat där. I somras var jag utanför Lysekil i skärgården. Min dotters kille har en sommarstuga på Gullholmen. Det är inte mycket som slår skärgården i juli där du bor Glenn. Där bor du fint.

Som avslutning frågade jag Janne om vilket som är hans roligaste minne från de åren han spelade på touren?

– När jag slog världsettan Boris Becker i Globen i Stockholm Open 1989 är väl den enskilda matchen som jag minns som roligaste. Även vinsten i ATP-turneringen i Wien 1985 och så semifinalen i Australien Open 1989 som kanske är min främsta merit inom tennisen.

Tack Janne för att du tog dig tid och svarade på mina frågor och jag tror att detta kan bli årets julklapp inom den svenska bokhandeln. Boken släpps till försäljning den 28 november och är utgiven på förlaget Kefka. Ni som vill förhandsbeställa boken och få den signerad kan göra det på info@kefka.se

944579_10151872793265859_543537925_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close