Torsten Häller från Lysekil har som hobby att tillverka knivar.

Idag får ni möta Torsten Häller som bor i Lysekil och som har som hobby att tillverka jaktknivar. Intresset för knivar startade någon gång på 80-talet när Torsten var med i ett jaktlag i Värmland. Där fanns en jaktledare som heter Conny Haglund som gjorde knivar och där väcktes intresset. Conny hjälpte Torsten att komma igång att tillverka knivar. Ungefär 15 år har det tagit att utveckla sitt skapande av knivar. Under tidens gång har han även haft hjälp av Anders Hedlund som bor i Sämstad och som Torsten säger är en gudabenådad knivmakare och som säljer sina knivar bl.a. till USA. Torsten blev medlem i ”Svensk-Knivförening” och har även suttit som kassör i föreningen i flera år och varit med på olika styrelseuppdrag. Torsten berättar att han åker på olika knivmässor bl.a. till Ludvika som är meckat för den som är intresserad av knivar och som går av stapeln den andra veckan i juli varje år. I Ludvika är det tävlingar och det finns olika materialhandlare där så man kan köpa in olika delar man behöver för att tillverka en kniv. I vanliga fall har mässan varit en vecka men nu skall de dra ner på mässan till 3-4 dagar istället berättar Torsten. Det finns även knivföreningar som heter ”Knivmakare i väst” med säte i Lindome som har en mässa varje år i maj vid Nääs Slottsområde. På Nääs är det också tävlingar och materialhandlare och det är cirka 80 utställare där. Det förekommer även svenska mästerskapen i knivtillverkning och i år var det tävling i Höör i Skåne. De senaste 2 åren har Torsten varit med där som domare vid tävlingarna. Det är väldigt intressant, och man lär sig nya saker hela tiden berättar han. I svenska mästerskapen i år var det 76 inlämnade bidrag, det har sjunkit lite deltagarmässigt för det har legat runt 100 deltagare de andra åren. Det tar en hel del tid att bedöma knivarna. Man är cirka 5 personer som sitter i juryn och börjar man på fredag kväll så är bedömningen klar till på söndag då vinnaren utses. De bedömer olika moment på kniven. Det finns ett regelverk som man går efter. Torsten har vunnit priser på sina knivar, här under ser ni Torsten med olika diplom han fått.

IMG_9544
Torsten Häller.

En kniv tar mellan 15-20 timmar att tillverka. Det är många olika moment, men samtidigt mycket dötid säger han, lim och läder skall torka m.m. Oftast gör Torsten en kniv i taget. Nu går vi ut till Torstens verkstad och han börjar med att visa upp en läderbit som han har för att tillverka själva slidan till kniven. Jag ber Torsten berätta hur han går till väga när han tillverkar en kniv. Han visar lite olika skaftämne. Han ritar upp på skaftämnet hur skaftet skall se ut sedan skall det vara en frontbit eller bolster som det kallas. Bolstret är bryggan mellan handtag och egg och ska ge ett skönt grepp. Torsten visar upp en bit myskoxhorn som blir fantastiskt fint om man använder det som bolster. Efter det väljer han det knivblad som han skall ha. Nu visar han upp ett blad som Anders Hedlund har gjort. Det måste vara stål mot trä och inga mellanrum det är av hygieniska skäl när man skär upp ett djur så det inte samlas bakterier. Själva bladet fästs med 2-komponentlim i skaftämnet.

IMG_9550

IMG_9556

Det finns olika skaftämne. Torsten tar fram en masurbit som är en björk som färgats i USA. Han berättar att björk från Sverige skickas till USA och färgas. Knivbladen skiljer sig väldigt åt i pris. Torsten visar upp ett blad som han
gett över 2000 kronor för. Bladet bestämmer hur kniven skall bli berättar han. För att göra klart skaftet så har han bl.a. en bandslip och en rondell som han använder och lite olika andra verktyg. Det är en del jobb med att se till så
att knivbladet kommer helt rätt i vinkel med skaftet. Det är mycket handgrepp och det tar tid att lära sig detta berättar Torsten vidare. Torsten gör vad man i branschen kallar bruksknivar, de är avsedda att användas till jakt och även fiske. Det finns även en väldigt stor samlarmarknad på knivar där värdet på en kniv kan vara mellan 20 000–40 000 kronor för en kniv. Torsten samlar inte på knivar själv, men berättar att sonen Martin köpte en kniv till honom en gång på Jokkmokks marknad. Han visar även upp olika färger som han färgar lädret med. Han gör en mall av ett kuvert och lägger knivbladet inne i det och markerar med nageln hur formen skall bli. Sedan överför han mallen till lädret och använder sen med ett verktyg på lädret där de då blir märke var varje stygn skall gå. Därefter har han en syl och sticker i varje hål och därefter är syr han ihop det och då är lädret blött. Lädret utvidgas lite men knivbladet måste vara i när det torkar. Han lägger kniven och lädret i en plastpåse för att det inte skall torka för fort. 3 dygn ungefär tar det att göra detta moment. Nu krymper lädret cirka 5-6 % så därför är man tvungen att ta till mallen 5 millimeter från början ungefär. Under tiden när lädret torkar får man gnugga lädret med jämna mellanrum för att det inte skall bli apelsinhud på lädret för knivslidan måste bli slät och fin. Det gäller att ha tålamod berättar Torsten, man kan sitta och göra detta när man tittar på Tv:n t.ex. Vilket fantastiskt hantverk han gör Torsten. Ni som vill läsa mer om Torsten kan göra det på hans hemsida på länken här under.

http://bohuskniven.se/

IMG_9499             IMG_9517

IMG_9492             IMG_9497

IMG_9507             IMG_9479

IMG_9527             IMG_9514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.