Idag får ni följa med till Björsells konditori här i Lysekil som är över 100 år gammalt.

IMG_6660

Idag får ni följa med till anrika Björsells konditori i Lysekil som idag drivs av Anna Björsell som är den fjärde generationen i släkten Björsell som driver konditoriet vidare. Konditoriet öppnades av Richard Björsell 1907 men redan 1898 arrenderade han Lidellska bageriet vid Kungstorget i tio års tid för att under denna tid bygga ett nytt bageri på Kungsgatan som blev Björsells konditori. Fredrik Björsell berättar att under första världskriget bröt hans farfar Richard torv i Munkedal och fraktade med häst och vagn som de sedan använde och värmde upp bakugnarna med här i Lysekil. På den tiden körde de även ut bröd med häst och vagn. Fredrik minns att Olle Tengberg backade in hästen på gården och fyllde lådor med bröd som sedan levererades ner till olika båtar som tog med sig detta till olika öar runt här som de hade trafik till. På 50-talet hade de en gårdskarl som skötte leveransen av bröd med en liten lastbil och den körde även till Hunnebostrand och Smögen med bröd. Han berättar även om att det mycket mer bagare och folk som arbetade i bageriet för det fanns inte tillgång till de maskiner de använder idag. Björsells konditori var även en depå för jäst. Jästbolaget i Göteborg levererade all jäst till Björsell och sedan fick andra bagerier komma och köpa jäst hos dem.

IMG_4951

IMG_4955

IMG_4973

IMG_4980

1936 bildades aktiebolaget AB Rich Björsells. Richard Björsell var han som startade konditoriet. Richard och familjen bodde i huset med resten av släkten. Han byggde fastigheten för sin egen del som bageri och bostad. Bageriet byggdes ut någon gång på 30-talet. Efter Richard var det Annas morfar Arne Björsell som 1935 tog över och drev företaget vidare. Efter det var det Annas morbror Fredrik Björsell som tog över företaget och detta var 1983. 2011 var det Annas tur att driva företaget vidare ihop med sin man Håkan. Anna berättar om lite olika minnen från uppväxten och berättar om när hon var liten och gick ner till morfar Arne innan skolan på morgonen och gick in i bageriet och gjorde fyrflätor vid bakbordet. Anna är uppväxt hos mormor och morfar och gick ner till bageriet och åt frukost och bakade lite. Hon tyckte det var tråkigt att sitta i fikarummet så hon gick ner till morfar och gjorde fyrflätor och berättar att idag klarar hon inte det. Hon sa alltid när hon var liten att hon ville bli bagare. Hon sommarjobbade på Björsells under några år. Hon tillbringade även 6 år i Australien och kom hem när hon var sjutton år. Nu kände hon att hon ville bli konditor. Hon var tvungen att gå ur gymnasiet först för att kunna söka vidare. När hon hade läst klart på gymnasiet så hade de ändrat reformen för att komma in. Nu hade de skapat livsmedelsprogrammet på Gymnasiet och Anna var för gammal för att läsa där och hon hade redan gått 2 år på gymnasiet. Hon började jobba som lärling på Björsells. Inne på det andra året åkte hon till Stockholm och jobbade som lärling på Gateau. Ett roligt ställe med massa kändisar och jättetrevliga arbetskompisar berättar hon. Efter ett år flyttar hon hem igen och börjar på Björsells. Efter ett tag upptäcker hon att hon har mjöldammsallergi. Hon känner att nu är det dags att ta en paus från bakandet och börjar jobba på kontor. I 10 år höll hon på med det. 2002 startar hon tårtmakeriet som nog de flesta känner till. Nere i Gamlestan här i Lysekil öppnade hon butik och stortrivdes med detta. Hon berättar att hon både varit på kurser i Göteborg och Stockholm på tårtdekoration. Hon tycker det är fruktansvärt kul att kika på andra konditorier och få inspiration i jobbet och på så sätt har hon skaffat sig många nya vänner inom bageribranschen.

IMG_4996
Här håller Anna på att göra en fruktsymfoni tårta.
IMG_5000
Fredrik Björsell gör klart dagens bröd.
IMG_5003
Emina gör i ordning smörgåsar.
IMG_5015
Marsipangrisar som Anna gjort.

Idag på Björsells bakar hon tårtor, bakelser, kakor och nu till jul blir det mycket marsipan. Henrik gör bröd, bullar, vetebröd och wienerbröd. Fredrik gör tårtbottnar, maräng, muffins och mjuka kakor m.m. Alla har de olika stationer och vet vad de skall göra. Det fungerar jättebra. De har även utkörning av bröllopstårtor och smörgåstårtor. Hon trivdes väldigt bra med tårtmakeriet i Norra hamnen men kände att hon ville utvecklas och Björsells fick även ett tårtmakeri kan man säga, där Anna kan göra sina berömda tårtor och det har fungerat jättebra. Det har blivit en otrolig uppgång på tårtor.

unnamed

Tårtor
Några av de tårtor Anna har gjort.

Jag frågar om hon märker något av att t.ex. bensinmackar och andra ställen säljer mer och mer bullar m.m. ”Det märker inte vi något av” säger hon. Vi kommer in på fettisdagen då det sälj en massa semlor i Sverige. 1600 semlor tillverkade Björsell och sålde på fettisdagen detta år. Det har skett en ökning de 2 sista åren på att folk går ut och tar en fika. Det känns som att folk unnar sig att gå ut och fika och ser även en ökning bland ungdomarna. Sommaren är bröllopets tid. Från mitten på maj till september är det fullbokad varje helg med bröllopstårtor och sedan blir det en hel del tårtor till skolavslutning och konfirmation. Anna berättar att när de skulle beställa kartonger från deras leverantör för cirka 2 år sedan, så ville de ha kartonger med loggan på. Hon pratade med leverantören och Anna ville att det skulle vara något gammaldags och färgen på loggan fick gärna vara grön. Efter några dagar ringer han från de som gör kartongerna och berättar att han har en medarbetare där som snart skall gå i pension och heter Bengt. Han har hittat en gammal annons från Björsells på sin vind. ”Jaha” säger Anna. Den är från 1916 berättar han. Den här mannen bor nere i Lomma i Skåne och hittade annonsen på sin vind. Då fick Anna reda på att Bengts farfar hade jobbat som möbelsnickare i Lysekil på den tiden. De tryckte upp den annonsen på kartongerna och skickade ett prov på den. Den var klockren berättar Anna.

IMG_4958
Den gamla annonsen i tryck på kartongen.

Efter några dagar berättar hon detta för Fredrik och får då reda på att Bengts farfar även hade gjort snickeriarbetena i butiken. Anna har bjudit Bengt till Lysekil och vi får väl se om han dyker upp någon dag. En annan rolig sak hon berättar om är att hon fick ett telefonsamtal från Munkedal före sommaren att de hittat en affisch när de hade brutit upp bjälklagret i ett golv i Munkedal. Huset var byggt 1935 fast golven hade fått en uppfräschning någon gång senare men nu bröt de upp allt och affischen hittades. Den kommer Anna att glasa in och hänga upp i konditoriet.

IMG_4947
Anna med affischen som hittades i Munkedal.

Har ni vägarna förbi Lysekil så passa på att ta en fika på ett av Lysekils äldsta konditori. Tusen tack för jag fick komma och hälsa på Anna. Här lämnar jag Björsells med en ny spännande historia och många goda skratt när Anna och jag satt och pratade.

5 reaktioner till “Idag får ni följa med till Björsells konditori här i Lysekil som är över 100 år gammalt.

  1. Som vanligt kul och intressant läsning Glenn. Men jag skulle vilja ha reda på hur mycket du ”provsmakade” när du var där och vad du gillar bäst.

  2. Bra skrivet som vanligt Glenn. Även
    Hörnfelts har funnits över 100 år. Vi har dock inte så många historier men kanske iris hörnfelt har.

  3. Min pappa, Gösta Larsson, levererade ägg till Björsells under många år. Som liten flicka minns jag att det kunde vara bråttom med äggleveranserna. Bagarn kunde ringa och säga att de bakat mer än planerat och att äggen tagit slut! Då fick vi snabbt ta oss till hönshuset och plocka alla nyvärpta ägg, ibland hade de inte ens hunnit kallna. Snacka om närproducerat och färskt:) Det bästa var de nybakta bakelserna pappa fick med sig hem på lördagarna.
    Fint reportage!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.