Idag får ni möta Tommy Denander som bl.a. spelar på Alice Cooper, Paul Stanley, BB kings plattor m.m.

Idag får ni möta en kille som bl.a. medverkat på över 2400 studioinspelningar av skivor. Han har träffat Michael Jackson och han medverkar på skivor med artister som Alice Cooper, BB King, Toto, Sheryl Crow, David Coverdale, Yngwie Malmsten, Tokio Hotel, Westlife, Backstreet Boys, Carlos Santana, Ricky Martin, Paul Stanley m.m. m.m. listan kan göras hur lång som helst. Jag fick en intervju med Tommy Denander från Stockholm. Idag får ni möta gitarristen Tommy Denander.

Tommy Denander född 10 mars 1968 i Stockholm. Musiken startade han med i tidig ålder. Tommy berättar att det finns bilder på honom från 2 års ålder där han klinkar på piano, givetvis var det bara på lek vid den åldern. När han var 5 år började han spela allt oftare p.g.a. att Tommys mamma och farbror spelade piano och gitarr.

Han var väldigt fascinerad när de spelade hemma och Tommy började spela på en akustisk gitarr vi denna tidpunkt. Han lärde sig ett par ackord och då tänkte föräldrarna att han kommer nog leka med den ett tag men han släppte aldrig taget om gitarren. 1975 när han var 7 år så var han i Täby centrum och precis utanför en skivaffär hängde det en stor affisch på Kiss. Det var en variant på deras Kiss ”Alive” skiva. Han minns detta så väl och säger, ”jag bara stannar framför bilden och står där säkert 10 minuter och bara tittar, min mamma skulle gå iväg och göra någonting så hon sa ”att var du här vid skivaffären”. Tommy säger vidare ”Det kändes som en kosmisk kraft som kliver rakt in i din själ och vrider om varenda parameter som finns och känner att varenda cell i kroppen skriker det där vill jag göra, jag ser på gitarrerna och ser på dem och de ser ut som de kommer ifrån en annan planet.

Jag var helt förstörd över hur coola de var”. Inte så långt efter så önskade han sig Kiss Alive i julklapp, och inte långt efter det så släppte de även Kiss Destroyer. Kiss förändrade hela hans liv och han blev ett maniskt Kiss fan. Tommy berättar att han är ett stort Kiss fan och samlar på allt möjligt med Kiss. Det var Kiss som startade igång denna explosion i kroppen att han ville bli musiker. Föräldrarna sa till Tommy att hjälper du till att klippa gräsmattan och plockar in efter dig så köper vi en elgitarr till dig. Han fick sin första elgitarr och en liten förstärkare. Vid 9 års ålder började han spela i sitt första band och bara ett år senare gjordes de första konserterna. Han har kvar inspelningarna från den tiden och det lät inte så illa berättar han.

Flera av hans kompisar i detta tidiga stadium blev även de yrkesmusiker. Han minns att när han var 10 år 1978 släpptes den första Van Halen plattan och även Toto släppte sin första LP. En av Tommys kompisar Johan, hans äldre bror hade köpt båda skivorna och Johan ringer till Tommy och säger ”kom hit nu”. Tommy hoppar på cykeln och cyklar de 800 meter det var mellan Johan och Tommys hus och kommer hem till Johan och frågar vad det är. ”Kom in källaren” säger Johan. De hade sin stereo-anläggning där och spelar upp första Van Halen plattan för Tommy. Tommy blev helt förstörd att det kunde vara så bra och efter det lyssnade de på Toto. Det var samma knäckande känsla där berättar Tommy.

De lyssnade på skivorna i några timmar och Tommy minns att de pratade inte så mycket med varandra där i källaren och efter det cyklade Tommy hem och ställde in sin gitarr i garderoben. Alla de fanatiska drömmarna han hade om att han skulle bli en bra gitarrist försvann. Det var bara att glömma berättar han. Efter han hört ”Eruption” solot med Eddie Van Halen var det bara att tänka att det är något annat han får göra i livet. Gitarren stod några veckor i garderoben och under denna tid tänkte han, ”Jag är ju bara 10 år och de där killarna måste vara dubbelt så gammal som jag, och egentligen om jag skulle öva 10 timmar om dagen i tio år då kan jag lära mig det också”.

Nu började Tommys riktiga fokuserande på gitarrspelandet. 7 dagar i veckan dygnet runt varenda ledig timma spelande han på gitarren. Han sa till mamma och pappa att hans målsättning är att bli yrkesmusiker och rockstjärna. Han skulle öva i 10 år och när han fyller 20 skall han vara så bra att han får göra en skiva. De småskrattade åt Tommy och sa ”det blir nog bra”.

253_22660008487_5162_n
Tommy med Kiss.

Fick skivkontrakt vid 14 års-ålder.

Med bandet ATC fick de skivkontrakt med Polygram 1982. De fick en bra deal och gjorde en platta som blev väldigt omskriven. Tack vare det skivkontraktet fick Tommy in en fot i musikbranschen. Han insåg väldigt tidigt att det inte var rockstjärna han ville bli utan det var yrkesmusiker/studiomusiker. Studiomusiker är ju de musiker de hyr in och spelar in skivorna bakom artisterna. De spelar in en skiva och så går de vidare till nästa artist. Då får artisterna vara artister och koncentrera sig på det.

Han växte upp med killarna i Europe och andra hårdrocksband och minns i tidig ungdom hur de pratade om att vara rockstjärna och permanenta håret så man fick den riktiga rockfrillan, här kände Tommy att det inte var riktigt hans stil. Han gick i skolan så många timmar han orkade om dagen, han var nog en av dem som leder svenska cupen i skolkning berättar han. Det var konstanta krismöten med lärarna han var så maniskt inställd på att spela gitarr så han kunde inte fokusera på skolan. Samtidigt hade han väldigt lätt för de ämnen han tyckte var roliga.

Med de andra ämnena kändes det som att någon stal tid för hans utveckling som musiker. En av Tommys lärare kom på en idé som han tog till skolledningen och presenterade för dem. Samtidigt här såg de den talang Tommy hade för musiken. Eftersom talangen finns så är ju oddsen till att han skall utbilda sig inom kemi eller vissa andra ämnen lika med noll. Man kanske kunde hitta ett system där man plockar bort några timmar av de ämnen som Tommy troligtvis inte behöver i livet. Kraven var att Tommy skulle gå på så pass många lektioner att han fick ett grundbetyg. De timmarna de plockade bort gick Tommy till musiksalen och spelade. Nu stannade Tommy kvar i skolan och lärarens plan lyckades.

Det blev en ganska stor grej av detta i media och en del av lärarens tanke att man borde anpassa skolgången efter varje individ. Vid skolans 40-års jubileum bjöds Tommy in till skolan på deras stora fest p.g.a. att han under sin tid utmärkts sig. Detta kändes som en rolig revansch berättar Tommy. Han gick ut nionde klass och missade tyvärr skolavslutningen för han hade en inspelning samma dag i studion. Han hade haft samma klasskamrater från 1-9 i skolan och dagen efter när han hämtade betyget kändes detta väldigt tragiskt att han inte fått säga adjö till klassen.

Efter nian blev det musik på heltid, det fanns aldrig en tanke på att Tommy skulle läsa vidare utan nu var det bara musiken som gällde. Han spelade kvar i samma band men tanken på att bli studiomusiker blev allt större. Det stod mycket om bandet i olika poptidningar och Tommy började ta kontakt med de producenter och låtskrivare i Sverige som han tyckte var bra. Eddie Van Halen spelade hårdrocksolo på Michael Jacksons låt ”Beat it” och just i denna 80-tals era så verkade som alla ville ha det på sina skivor. Här gjorde han en hel del studioinspelningar på olika pop- produktioner och jobbade sig långsamt in i studiomusiker svängen.

Eddie Van Halen
Tommy och Eddie Van Halen.

 Flyttade till Los Angeles 1987.

Nu blev det Los Angeles för Tommy. Där skulle han vara med och starta upp ett stort band men han som var huvudsångaren i bandet ville inte egentligen göra bandet med en gitarrist i, utan ville göra det mer synthbetonat.  Den andra killen som bjudit med Tommy kände att han ville göra något med keyboard och gitarr så de blev att Tommy och kompisen hoppade av skivkontrakten och började jobba på egen hand. Efter ett tag var han inne och jobbade som studiomusiker i Los Angeles och började lära känna killarna i Toto. Tommys kompis journalisten Anders Tengner ringde till Tommy och berättade att han hade ett eget TV-program i Sverige som hette ”Metropolis” och ville göra en intervju inför Toto´s turné och skivsläpp. Tommy skulle träffa Steve Lukather på en stor musikmässa i Los Angeles p.g.a. Tommy hade ett stort förstärkarmärke som sponsor och som Steve hade jobbat med i många år.

Nu hade han en jättebra anledning att gå fram till Steve på mässan och prata med honom. Han hade redan ringt Steve och pratat in på hans telefonsvarare och Steve hade ringt tillbaka när Tommy var ute tyvärr så de hade inte lyckats få till ett samtal ännu. Men väl framme på mässan så gick han fram och sa ”hej det är jag som är Tommy från Sverige”. Steve blev jätteglad och gav Tommy numret till deras management och Tommy förmedlade att Anders Tengner ville göra en intervju med Toto. Intervjun blev en klassisk intervju som Anders gjorde i replokalen med Toto. Tommy sprang på killarna i Toto kort efter det att Anders gjort intervjun och de var överlyckliga att han hade hjälpt till med det här. Här föll allting på plats och Tommy började umgås med killarna i Toto. Första jobbet som studiomusiker Tommy gjorde var för en stor Hollywoodfilm som heter ”De dimhöljda bergens gorillor” där Sigourney Weaver hade huvudrollen och där hon blev Oscarsnominerad för den rollen.

Det blev mer och mer studiojobb och han började producera hårdrocksband. Jag frågar hur han livnärde sig och hur han hade råd att flytta till Los Angeles. ”Jag gjorde en hel del jobb hemma och så bodde jag gratis hos mina föräldrar så jag hade lite pengar på fickan när jag flyttade, sen så var jag runt och småjobbade och fixade hela tiden”. Han avslöjar att han tog med sig nya gitarrer när han åkte hem till Sverige och sålde.  Det fanns vissa gitarrmärken som p.g.a. importsystemet var väldigt dyra och kostade mellan 30,000–40,000 kronor i Sverige. De gick att köpa för 5000-6000 i Los Angeles. Han tog med sig några gitarrer och sålde dem när han kom till Sverige och fick kanske 20-25,000 styck för dem. Det blev lite av en smugglarverksamhet fast detta är preskriberat idag och därför kan han berätta om det. Tommy säger ”Man hittade ett sett i de unga åren att överleva på”. I början på 90-talet kom hiphopen, grungen och rappen och hela 80-tals musiken som var så rolig bara dog ut berättar han vidare.

Los Angeles tappade helt sin charm och det var inte alls lika roligt att vara kvar där så Tommy bestämde sig för att flytta hem. Tommy fixade en studio i Stockholm och flyttade hem. Samtidigt hade han byggt upp en bas i Los Angeles så blir det att han pendlade några gånger om året istället till Los Angeles. Han trivs väldigt bra med det och är tillbaka i sin hemstad Åkersberga. Han och flickvännen trivs bra i Sverige men kan tänka sig att om 10-15 år flytta till Italien och bosätta sig där när barnen blivit tillräckligt stora. Tommys flickvän har sina rötter i Italien.

270558_10150304430848488_8291457_n
Alice Cooper & Tommy.

Flyttade tillbaka till Sverige 1992.

Han började driva en studio i Stockholm men det var också ganska tufft klimat i Sverige i musikbranschen vid denna tid. Även här hade klimatet ändrats och musikvärlden var inte som den var på 80-talet. Det var ganska slitsamma år under 90-talet det känns som ett långt glapp där berättar han. Man jobbade hela tiden men det var inte samma glädje och i slutet av 90-talet då började trenden vända igen. Folk började lyssna på gladare musik och popen och rocken kom tillbaka. 2000-talet har varit väldigt roligt och de är de sista 15 åren som Tommys karriär tagit ett jättekliv.

Han har fått jobba med så otroligt stora världsstjärnor och får vara med att göra skivor som toppar listorna över hela världen. Det är ju olika faser man går igenom i livet men han säger ”att alla faserna har varit lika underbara på vägen”.

Läser man om Tommy på nätet så står det bl.a. att han jobbat med Michael Jackson. Jag frågar Tommy om han vill berätta om detta och det gör han gärna. Redan när han bodde i Los Angeles blev han bjuden till en studio av Quincy Jones och Tommy berättar att Quincy alltid haft ett gott öga till Sverige och att han varit gift med en svenska i många år och varit i Sverige väldigt ofta. Quincy fick nys om Tommy och som en härlig överraskning fick Tommy träffa Michael Jackson. Han satt i 45 minuter i en soffa och pratade med honom och han var hur rolig och charmig som helst. Detta var en otroligt häftig upplevelse berättar Tommy.

Tommy blev även god vän med Bruce Swedien som faktiskt är svenskättling med ursprung från Medelpad och som mixat och varit ljudtekniker på de flesta av Michael Jacksons plattor. För 1 ½ år sedan var Tommy i USA och jobbade och hade en vecka som var helt otrolig, Tommy berättar att han kommer aldrig kunna toppa en sådan vecka igen i sin karriär. Han spelade in senaste Alice Cooper skivan, senaste Ricky Martin skivan och en låt till Michael Jackson fast det tråkiga med Michael låten är att det var efter att han gått bort. Innan Michael dog färdigställde han cirka 40 låtar med olika producenter.

Musiken blev aldrig klar men han sjöng in låtarna. Just nu håller de på att göra klart musiken i efterhand och Tommy känner en del av de människorna som jobbar med de låtarna och fick förfrågan om att medverka på en av låtarna. Det var en helt fantastisk låt och det är en otrolig skillnad på nivån för man är tvungen att skriva på sekretessavtal där man inte får prata om det ena eller det andra. De berättade inte vad låten hette. Det är ett väldigt hemlighetsmakeri och Tommy har ingen aning om när den släpps. Tanken är väl att Tommy även kommer att medverka på fler låtar.

Vi kommer in på Kiss och Paul Stanley. Tommy fick förfrågan av barndomsvännen Andreas Carlsson om att spela på Pauls senaste soloplatta. Andreas skrev mer än hälften av låtarna på Pauls platta och han fick frågan av Andreas när han var på semester i LA. Tommy berättar att han blev helt knäckt när han fick reda på att Andreas skulle jobba med Paul och han blev helt ställd när Andreas frågar om han ville spela på Pauls platta, han blir nästan irriterad berättar han. Tommy säger till Andreas ”Du får inte säga de orden till mig om du sen inte menar det” ”klart du får vara med och lira på Pauls platta du är ett lika stort Kiss fan som jag” säger Andreas. Några dagar senare gjorde han en inspelning på låten ”Wake up screaming”.

Paul var så nöjd att Tommy även fick medverka på titellåten ”Live to win” och den spelades in i Desmond Childs studio i Hollywood som ligger på Southern Boulevard. På BB King och bl.a. Carlos Santanas plattor har han också medverkat. Det är ju det som är så galet om man tittar på Tommys karriär och listan kan göras hur lång som helst. Tommy säger ”att när man väl kommer upp och få göra jobb på en viss nivå och har gjort 5 stora plattor med några av dessa stora artister så är man på något sett inne i smeten, och ibland när man tänker tillbaka på detta så är det lite som att man kan inte tro det är sant”. Över 2400 album har han medverkat på exakt hur många det är har han tappat räkningen på berättar han.

Egna soloplattor har han också hunnit med att göra. Just nu håller han på att färdigställa ett album och han har ju samtidigt gjort plattor med sin grupp Radioactive som också är ett slags soloprojekt, men där han bl.a. på sin första skiva som han spelade in i Los Angeles när han bodde där och fick med alla medlemmarna i Toto på plattan. 3 Radioactive plattor har det blivit och de har han gjort om och släppt som en box och där medverkar bl.a. Jeff Porcaro, Mike Porcaro, Steve Porcaro, David Paich, Steve Lukather, Bobby Kimball, Fergie Frederiksen, Joseph Williams, Steve Augeri, Neal Schon, Alex Ligertwood, Bruce Kulick, Steve George, david Foster, Michael Thompson, Vince Dicola och Tony Franklin m.m. Nu jobbar han även med en fjärde skiva som kommer lite längre fram.

217365_5645894222_7474_n
Tommys fästmö Cecilia, Tommy och Ozzy Osbourne.
2122_59117953487_9609_n
Tommy och Andreas Carlsson.
Paul Stanley
Paul Stanley och Tommy.

Vi kommer in på frågan om vad det är det roligaste han gjort. ”Jag får den frågan då och då och den är så svår att svara på för jag kan inte säga en sak och det är ungefär detsamma som att du skulle ställa frågan om du hade 8 barn om vilket du tycker mest om. Första Radioactive plattan gjorde jag när jag bodde i Los Angeles och var 23 år och producerade min första egna skiva med hela Toto som kompband och alla andra världsstjärnor som medverkar på skivan. Det var en milstolpe att göra den.

Sedan att få spela på Paul Stanley och Alice Coopers plattor som var mina idoler när jag växte upp är ju helt klart en speciell grej. Jag har även haft den stora äran att jobba med en av världens bästa producent John ”Mutt” Lange som bl.a. gjort AC/DC alla legendariska plattor och har precis gjort en skiva med honom och en tjej från USA som heter Rachele Royale och det här är nog den bästa skiva jag medverkat på någonsin. Det är väldigt svårt att lägga alla de jobb man gjort i en korg och plocka upp och säga att den här är det bästa. Det finns så mycket”. Efter 11 september fick han ett e-mejl från Carlos Santana som älskade Tommys första Radioactive platta. Det finns en låt på den som heter ”Grace” som Carlos tyckte var otroligt vacker och han höll på att sätta ihop en skiva för att hedra offren efter den 11:e september och som heter ”Guitars For Freedom” och han ville att Tommy skulle göra en instrumental version av sin låt ”Grace”. Det gjorde Tommy och det är väl den skivan som gör att Tommy blir igenkänd när han besöker USA. Den blev en riktig storsäljare.

Resan till där han är idag har inte bara varit en dans på rosor. Det har varit en slitsam resa där hela samhället, föräldrar, vänner har sagt till honom att gå och klippa sig och skaffa ett jobb. Ändå fortsatte han även när han inte hade några pengar och kämpade vidare. Samtidigt säger Tommy här ”att det gäller att stå med bägge fötterna på jorden och man får inte tappa bort varför man gör det man gör, det gäller att vara ödmjuk hela vägen och det är något som alltid varit mitt motto.  Sen gäller det att ha hungern kvar och fokuseringen det är där du skapar möjligheterna” Tommys farmor sa alltid, ”att om dina drömmar inte skrämmer dig då är de inte stora nog”. Drömmarna har han inte slut på utan berättar att han har otroligt många drömmar kvar att uppleva.

Jag frågar Tommy om det är någon artist som han inte spelat men som han skulle vilja spela med. Tommy säger ” Det finns många artister som Sting, Peter Gabriel, Elton John, John Mayer, Bruno Mars, Prince och Keith Urban som jag var väldigt nära att få jobba med. Det finns många jätteikoner som jag vill jobba med”. Den här säsongen har han bl.a. jobbat med Idol på olika sett och suttit och svurit över att vinnaren Kevin Walker har sjungit så jäkla falskt. De har särbehandlat honom och Tommy och andra har svurit så att Facebook nästan skrynklat ihop sig.

Nu till det ironiska i det hela så har Tommy gjort gitarr på halva hans skiva och det roliga är att när nu Tommy hör skivan och hör hur Kevin sjunger i studion så är han helst fantastisk berättar Tommy. Det är klart att han inte har rutin på att gå upp och ställa sig på en scen och sjunga, Det krävs att man kan hantera den pressen att stå framför en publik och en miljon tittare på Tv:n och han hade inte rutin nog för detta berättar Tommy.

545004_10151442702178488_1009923886_n
Tommy och Bobby Kimball.
Bruce Kulick
Tommy och Bruce Kulick.

På turné med Bobby Kimball.

Tommy har även varit ute på turné med Bobby Kimball från Toto. Tommy lärde känna Bobby när han var i USA och fann en riktig djup vänskap med Bobby. För 2 år sedan fick han en fråga från stora julgalan om Tommy villa vara med som speciell guest tillsammans med någon av Tommys stora vänner från USA och då föreslog Tommy att ta med Bobby. De var gäster ihop med Loreen, Charlotte Perrelli, Jessica Andersson och Linda Bengtzing  bl.a. och det var väldigt roligt berättar Tommy. Efter det här så ringde Tommy till gitarristen Sayit Dölen som är väldigt duktig på att sätta ihop gig m.m. och de satte ihop ett band och började turnera med Bobby. De gjorde 14 gig på 12 dagar och även en del Tv samtidigt. Det bandet blev det bandet som idag är Legends och första turnén med Legends gjorde de i Japan och den blev utsåld.

Jag frågar Tommy om det blir en fortsättning på Legends och han säger ”att det är en väldigt svår marknad i hela världen att spela live just nu, eftersom skivbranschen sjunkit så mycket så har alla börjat turnera istället och det som hänt att det är överbokat med artister och folk har inte råd att se allt, vi har kört jorden runt nu och vet var vi funkar och inte och håller nu på att omstrukturera grundiden av Legends och det kommer nog att ligga på is i ett halvår framåt”. På nyårsafton spelar de i Kirgizstan på en stor amerikansk militärbas.

Vi pratar om Tommys framtid och han berättar att han kliver alltid in i nya faser i livet och är idag 45 år. Han har lirat ganska mycket nu de sista 4-5 åren och han har sin X-Level studio i Stockholm vilket är EMI´s gamla legendariska studio som är över 50 år gammal. Han har ganska stora saker på gång i vår dels ifrån Europa men även från USA. Tommys roll kommer att förändras en hel del under våren. Det kommer att bli spännande att följa. Tommy lägger hela sin tid han är ledig på familjen så något fritidsintresse hinns inte med, men han tar gärna med familjen ut och reser. Han kan åka iväg en månad på turné och bli behandlad som en sanslös rockstjärna dit han kommer och man går runt och tror man är någon jäkla fjantig gud i en kvart och sen så kommer man hem och är trött och så står hunden och skäller när man öppnar dörren och familjen pussar på en och då inser man att allt det andra betyder ju inte ett dugg egentligen.

Det första man hör när man kommer hem är att gå och ta en dusch och sen kan du gå ut med soporna. Vardagen är tillbaka ganska fort och det är härligt och det bästa som finns berättar han och skrattar. Som avslutning frågar jag Tommy om han har några minnen från Lysekil. ”Jag har fantastiska minnen från Lysekil. T.ex. när jag var och spelade med Bobby Kimball, jag har ju spelat mycket i Sverige och de är få ställen som är så vackert som i Lysekil, det är en västkustpärla och det är som ett vykort.  Där säger vi hej då till varandra och stort tack Tommy för att jag fick prata med dig och lycka till i framtiden. Ni som vill läsa mer om Tommy kan göra det på länken till hans hemsida som ligger här under. Med denna intervjun tackar jag för i år. Stort tack till alla som är ute och läser och delar det jag skriver. Samtidigt vill jag tacka för all e-post jag får från olika ställen från världens alla hörn! Jag kommer ta en liten paus nu men återkommer någon gång under 2014. Kram & Happy New Year till er alla.

Jag har fått Tommys tillåtelse att använda de bilder som är med i detta reportage.

http://www.tommydenander.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close