Anton Johansson från Lysekil har för 3:e året i rad varit med som kock vid Nobelmiddagen

Idag får ni träffa Anton Johansson som är född Gaisare i Göteborg på Hisingen. Anton jobbar i vanliga fall som lärare för kockskolan på Campus Väst här i Lysekil. Men varför jag träffar honom är för han för 3:e året i rad varit med och jobbat med Nobelmiddagen som serveras i Stockholm.

IMG_6718
Anton Johansson.

Började sin bana i tidig ålder med att jobba på restauranger

Vi träffas ute på Havsbadsrestaurangen i Lysekil där även Anton jobbar som köksmästare när han inte jobbar som kökslärare på Campus Väst. Han började sin bana i tidig ålder med att jobba på restaurang.

Antons pappa kommer från Fjällbacka och vid 13 års ålder började han jobba med att diska på ett hotell där. Han tyckte verkligen det var jätteskoj berättar han. Efter några år frågade de honom om han ville börja jobba i köket och hjälpa till med maten.  Efter nionde klass 1982 började han på restaurangskolan i Göteborg på Barken Viking. Utbildningen där varade i 2 år och han var klar med den 1984.

Hösten 1983 fick han även jobb på restaurang Trägårn i Göteborg samtidigt som han gick utbildningen på kockskolan. Efter skolan sprang han till Trägårn och jobbade där. Tisdag till lördag var Trägårn öppet och på helgerna hände det att han även jobbade till sent på natten.

Första tillfället han jobbade så var Lill-Babs där och han minns att hon bjöd honom på choklad. Tommy Holmberg vars föräldrar ägde Värdshuset Viken här i Lysekil jobbade där då och även Sussie Kullbring som också varit bosatt i Lysekil berättar Anton. Sen blev det jobb på Gamleport i Göteborg. Var även ett tag i Helsingborg och jobbade och senare jobbade han även på Koster. Han och familjen flyttade till Kungsbacka efter det och Anton började jobba på lunchrestaurangen i Skandiahamnen.

Det var lite bökigt att ta sig till och från jobbet i Kungsbacka. Antons svärfar och svärmor bodde i Lysekil och svärfar var köksmästare på Sjökanten och det fanns lediga jobb här och nu beslöt sig familjen för att flytta till Lysekil. I början på 2000-talet började han jobba på Sjökanten här i Lysekil. Sjökanten jobbade han på några år och sedan blev det restaurang Pråmen här i Lysekil. Han fick efterhand även jobb på restaurangskolan här i Lysekil. Pråmen blev det även några år på somrarna men idag jobbar han på Havsbadet på delar av sin lediga tid. Han stortrivs i Lysekil med havet alldeles intill knuten.

IMG_6698

Sökte till Nobelmiddagen 2011

Anton har tittat på Nobelfesten några gånger och blev riktigt intresserad av detta. Han säger, ” man blir mer och mer intresserad av matlagning och det hade varit skoj att få se hur allt går till”. Han bestämde sig för att söka in och ringde flera samtal och till slut fick han tag på en e-mejladress till köksmästaren. Han fick svar att det redan varit men Anton menade nästa gång Nobelfesten är.

På sommaren 2011 fick han svar. Anton var med på listan, men man kunde inte säga helt säkert ännu om han fick vara med på plats. I september 2011 fick Anton samtalet han hade väntat på, han kom med. Anton berättar att man måste söka varje år, man blir inte uttagen utan måste skicka in en ansökan. Han är riktigt imponerad av detta. Alla är trevliga och hjälpsamma och man lär sig väldigt mycket berättar han. 2011 fick han jobba med Malin Söderström och förbereda förrätten. De delade 1500 hummerklor, blancherade och skalade cocktailtomater. Skalade även gröna små ärtor, varje gäst skulle ha 5 st. ärtor var.

2012 fick han vara med och jobba med varmrätten. Han gjorde saltlaken till all fasan, snyggade till brösten, kokade in päron, gjorde fasanfärs, och skar grönsaker m.m.

2013 fick han jobba med förrätten och kokade lagen till morotsterrinen, marinerade morotskulor, skar upp morotsterrinen, finstrimlar persilja, sotar pärlhönan och gör pärlhönsmosaik m.m. De står oftast timtals vid skärbrädan berättar Anton.

Skärmklipp4

Morotsterrinen som legat under lätt press i ett dygn och som skall delas i 5 bitar 9 cm breda.

Skärmklipp7

Sen skall de delas i 1 cm breda längder.

Jobbar med stora mängder mat inför en Nobelmiddag

Det är stora mängder de jobbar med. Nobeldagen lägger man upp all mat på fat. Förrätten kan ta upp till cirka 7 timmar att lägga upp. Det är cirka 40-45 stycken som jobbar med maten. 7-8 st. har hand om desserten. Sedan delas de andra upp i två grupper med förrätt och varmrätt. Köksmästaren ser till att allt fungerar. Han som har bestämt vilken mat det skall vara går runt och tittar, men är även med ibland och hjälper till.

På programmet Anton fick står det att han skall vara där den 7 december kl. 07:30 och då brukar de börja med att äta frukost. Sedan är det jobb till kl.17:00 eller längre om det behövs. Det är lunch vid 11:00. Han är imponerad för alla gör sitt yttersta och jobbar på. Han berättar att det är nästan ingen som vill gå hem när de är klara.

Den 4:e dagen görs allt klart. All mat läggs upp på brickor. Anton berättar om potatispurén som serverades i år och som läggs i stora fat som kallas Ålandshav. Maten står på stora vagnar som ställs i värmeugnar. När maten skall ner till salen så tas de ut och en kåpa läggs över och den blir även inplastad. Sedan bär det iväg till hissen och allt detta går på cirka 2 minuter till den är klar att bäras ut. Brickorna är riktigt varma och personalen har speciella handskar när de bär ut faten och serverar. Varje servitör har ansvar för 10 gäster. En del av personalen har t.ex. bara hand om all sås som skall serveras.


Det tar cirka 13 minuter att servera dessa 1300 gäster

Det tar cirka 13 minuter att servera dessa 1300 gäster. I år serverades förrätten 19:25, varmrätt 20:11 och dessert 21:09. Det är i stor del SVT som styr när allt skall ut berättar Anton. Nobelmiddagen sysselsätter cirka 500 personer. I blå hallen skall 1300 personer serveras. Det är 7 hovmästare, 45 kockar, kallskänkor, 240 servitriser, servitörer och 30 diskare. När Anton och de andra är klara går alla ihop ut tillsammans till något ställe i Stockholm och bjuds på middag.

Jag frågar Anton om han skall söka till nästa år?

– Självklart säger han med ett leende på läpparna.

Jag kommer troligtvis träffa Anton om några veckor och göra ett inslag om kockskolan på Campus Väst där han får berätta om sin tid som lärare där och även träffa elever som berättar om sina framtidsdrömmar. Stort tack Anton för att du tog dig tid. Under här kommer lite bilder från Nobelköket som maten tillagades i och även någon bild på förberedelserna av desserten. Gott Nytt År!

Publikation1

Alla foton i detta reportage har Anton gett mig tillstånd att använda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close