Patrik & Peter för mat- och musiktraditionerna vidare på The Old House Inn i Lysekil.

Idag får ni följa med till klassisk mark där bl.a. Lundboms järn låg en gång i tiden och där Ulf Lundell någon gång på 80-talet köpte gymnastikskor av min fru som han beskriver i sin självbiografi ”En varg söker sin flock”. Idag ligger där ett underbart fint ställe som är ombyggt till restaurang och som heter ”The Old House Inn”. Man kan nog säga att ”The Old House Inn” är ett av inneställena i Lysekil när det gäller mat och livemusik. Jag gick ditt och träffade de nya ägarna Peter Stämpfli och Patrik Sjöberg.

 

IMG_0310
Peter Stämpfli och Patrik Sjöberg.

Peter Stämpfli är född och uppvuxen i Schweiz och kom först till Stockholm och där jobbade han i 18 år. Men sedan 2005 bor han i Munkedal och sedan april 2013 jobbar han i Lysekil och nu är han en av delägarna till The Old House Inn. Han började sin bana som kock redan som 16-åring och blev lite sugen på att testa att jobba i Sverige när Grand Hotell i Stockholm sökte folk. Peter berättar att det var mycket tyskar, österrikare och schweizare som jobbade där. Peter hade bestämt sig för att testa på detta i ett halvår ungefär, men han blev kvar i Sverige och nu är han i Lysekil.

Patrik Sjöberg som nog de flesta känner igen är från Frölunda men 1974 flyttade hans föräldrar till Brastad. Patriks farfar är ifrån Orndal i Hallinden men flyttade till Göteborg. När Patrik var 10 år flyttade familjen till Brastad. Patrik berättar att han redan i ungdomen var intresserad av sprit. Inte för att dricka utan för att bli barmästare. Patrik berättar att han hade ett litet barskåp hemma i garderoben med speglar och lampor när han var ung. Han var fascinerad av färger och flaskor och att dricka var inget intressant för Patrik som skulle bli fotbollsspelare. När hans föräldrar hade fester så tränade han på att göra olika drinkar till deras fester. På senare år gick han på ”Burgården Hotell” för att lära sig allt inom krogbranschen.

Tog över restaurangen den 7 februari i år.

De tog över ”The Old House Inn” den 7 februari och säger att starten har varit väldigt bra. Februari och mars är inte direkt månader som brukar vara bra i Lysekil men det har fungerat över förväntan. Det är ifrån april och framåt som det brukar lossna berättar Patrik. Både maten och dryckerna skall vara publikt. De skall finnas olika fisk- och kötträtter och fisken tycker Patrik och Peter skall vara ett naturligt inslag med tanke på att de ligger i Lysekil. Vinet skall också vara igenkännligt. De har en kort meny med viner som folk känner igen och det har fungerat jättebra. Förr var det alltid husetsvin som såldes mest av men sedan de ändrade har husetsvin minskat och vinet på menyn ökat. Peter berättar att maten skall vara klassisk och genuin med Tore Wretman i bakhuvudet fast lite mer modernt tillägger Peter. När Peter jobbade i Stockholm, jobbade han med köksmästare som jobbat med Tore och där har Peter bl.a. hämtat sin inspiration till matlagningen.

IMG_0290
Patrik & Peter i köket.

Vi pratar om ”after work” som blivit väldigt populärt i Lysekil men där tycker Patrik att det skulle man haft varje dag t.ex. mellan 16-19:00 men det fungerar inte i Lysekil. Patrik och Peter har ”Happy hour” på fredagar i baren mellan 17-21:00 och sedan har de även en rätt för 99: – men den har de varje dag när de öppnar på eftermiddagarna.  De har också en helgmeny med 3-rätters som är anpassad som en happy hour meny berättar Patrik. För tillfället har de inte luncher under vardagarna utan de kommer lite längre fram.

Livemusiken på fredagar och lördagarna är något som blivit väldigt populärt på The Old House Inn. Det är ett bra inslag och det behövs lite livemusik och det är kultur berättar Patrik. De försöker hålla sig till lokala förmågor och ge dem chansen att visa upp sig och det är väldigt populärt. Sedan försöker de även att ta hit lite mer kända namn emellanåt. Till sommaren kan det tänkas att de utökar med något liveband i veckan som spelar på The Old House Inn. Det lokala bandet Burning Horizon är ett band som de kommer att satsa på lite extra och den 14 juni får det fint besök av Jamie Meyer på The Old House Inn berättar Patrik & Peter. Den 1 april byggs däcket ut på utsidan för fler platser och matgäster. Stort tack till Patrik och Peter för att jag fick besöka er och nu hoppas vi på en fin vår och sommar i Lysekil.

IMG_0284
The Old House Inn.

 

 

 

En tanke på “Patrik & Peter för mat- och musiktraditionerna vidare på The Old House Inn i Lysekil.

  1. Trevligt med livemusik. På Burgården gick jag gymnasiet innan det byggdes om och utökades med restaurangskola m.m… men det är evigheter sedan… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.