Golfsäsongen har startat och jag besökte Brastad Golfcenter.

IMG_3535

Jag var och besökte Brastad Golfcenter som har en niohåls pay and play bana. Det är Tomas Niklasson och Greger Johansson från Brastad som driver banan. Det är inte bara golf ute på golfcentret utan det går att spela paintball, minigolf och de har även en driving range. Under tiden på golfklubben kan man besöka caféet och ta sig en bulle eller hamburgare om man vill det. Man behöver inte ha grönt kort för att spela golf i Brastad utan man kan åka dit och testa på denna roliga sport och det går också att hyra klubbor där.

IMG_3398
Greger och Tomas framför klubbstugan.

Greger berättar att 1998 flyttade han och hans fru till Brastad ifrån Göteborg. Svärsonen kom på besök och på marken Greger har tyckte han att den var bra till att stå och träna slag på. Där föddes tanken om en golfbana. Greger bjöd in alla grannarna och hade ett första möte där även Tomas var med. Planeringen hade pågått ett tag och så kom Bohusläns museum och vattenfall och undersökte marken. Bohusläns museum hittade flintasten i marken och det var väldigt ovanligt för att vara här berättar Greger. Det skulle göras ytterligare utgrävningar i marken och matarledningen till Preemraff går över Gregers mark och han som var från vattenfall sa; ”att åskar det så skulle jag aldrig sätta min fot på din golfbana”. Detta och Bohusläns museums beslut gjorde att Greger tvekade och la det hela på is. Gården som Greger äger idag arrenderade Tomas innan Greger köpte den.

IMG_3519

Tomas och Greger jagade ihop.

Greger och Tomas började lära känna varandra när de började jaga ihop. Greger frågade Tomas om han var intresserad av att jaga på hans mark. Tomas tyckte att får de nu jaga på Gregers marker så kan väl Greger gå med ut och jaga med oss andra. En höstkväll när de var ute och jagade så satt Greger på det stället som banan ligger på nu och tänkte, här skulle det gå och ha en golfbana. När han kommer hem är han tvungen att titta på kartan hur stor Tomas mark var. Nu föddes iden igen men nu gällde det att få med Tomas på den också berättar Greger. Greger berättar för Tomas att han har ett förslag och säger; ”skall vi bygga en golfbana ihop du och jag Tomas”, ”va” säger Tomas. Till det här hör också att Tomas aldrig har hållit i en golfklubba. Tomas fortsätter; ”golfbana, nja det vet jag inte”, ”men vi kan väl titta på det i alla fall” säger Greger. Där börjar planeringen fast det var lite problem också. Svenska golfförbundet var där och det gick inte att bygga en bana på en sådan liten mark var deras uttalande. Greger gav sig inte utan ringde en golfkonsult som heter Kim Sintorn. Greger berättar att de har ungefär 4 hektar mark att bygga banan på. Det går inte sa bankonsulten det är för lite mark. Greger sa att han måste komma och titta på marken och platsen. Han skulle höra av sig om han hade vägarna förbi.

IMG_3433

Golfkonsulten ringde till Greger.

Efter ett tag ringer konsulten till Greger och berättar att han är i närheten och kan komma och titta. Tomas berättar att då fanns det ingen riktigt väg till banan. Det fanns en traktorväg men där gick det inte att köra med bilar. Vägen byggdes efter det att det blev klart att det skulle bli en golfbana. Väl på plats så börjar Greger förklara hur han hade tänkt sig golfbanan för konsulten. Efter ett tag så vänder sig konsulten om till Tomas och säger; ”bygg för det går inte att misslyckas med den turism och med så mycket människor som är här på sommaren”. Nu tog de kontakt med en bank, men där blev det stop berättar de. Det var bara att kontakta nästa bank för de behövde låna pengar. Nästa bank sa ja och det var inga problem alls. Tomas pratade också med sin pappa och han tyckte detta med golfbana lät jättebra. Tomas pappa är 80 år och är med och hjälper till med banan berättar Tomas och Greger.

IMG_3429

2001 börjar bygget av golfbanan.

2001 startar bygget av en niohålsbana. Tomas och Greger äger bolaget ihop. De har utvecklad banan under årens lopp med att ändra en del hål och annat. De första åren var det en gemensam tee för alla nio hålen och nu har de tre där det även finns en blå tee för barn. Tomas hade med sig mycket gräskunskap sedan tidigare och det är lite speciellt att sköta en golfgreen berättar Tomas. Greger berättar att Tomas är ansvarig för banan och Greger har hand om golfspelandet och lär folk spela golf och ger lektioner om någon vill ta grönt kort och sköter också marknadsföringen av banan. Det är ungefär samma antal med folk som spelar golf varje år. Det är mellan 4000-5000 greenfeegäster på ett år berättar Tomas och Greger.

IMG_3444

IMG_3447

Startade en golfklubb.

Innan golfklubben startade så blev banan slopad av Svenska golfförbundet. Förfrågan om en klubb kommer upp av en del personer som spelar där och efter några år så bildas det en golfklubb och där är Leif Andersson ordförande. Det funkar jättebra och Tomas och Greger hyr ut banan till golfklubben. 2009 köpte de Lysekils paintball som har blivit väldigt populärt berättar Greger. De har byggt upp en bana på Gregers mark med hinder och skydd. Samtidigt som de byggde golfbanan byggde de en minigolfbana och en driving range så folk kunde komma och träna innan banan blev klar.  De har också green som du kan träna puttar på. Banan är i ett strålande skick och det har varit en bra vinter och vår berättar de. Det som behövs nu är lite värme så det blir fart på gräset berättar Tomas. Säsongen brukar vara från mitten av april tills mitten av november beroende hur vädret är. Det tar ungefär 1 ½ timme att gå runt på banan. Har ni inte varit på Brastad Golfcenter så tycker jag ni skall ta er en tur till detta underbara ställe i Lysekils kommun. Tack Greger och Tomas för att ni tog er tid och berättade om eran golfbana.

Brastad Golfcenter.

IMG_3498
Lena Eriksson, Stefan Andersson och Tomas Niklasson tar en golfrunda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.