Idag kan ni läsa om när jag åt fjärsing på Smultron & Tång i Grundsund.

Idag får ni följa med till Smultron & Tång i Grundsund där jag fick den stora äran att få smaka på ”fjärsing” som Smultron & Tångs kockar Magnus Hafström och Daniel Helgesson tillagade. Magnus berättar att fjärsingen är lättast att få på försäsongen då den kommer in i våra vatten i stora mängder. De handlar bara om cirka 3-4 veckor som det går äta fjärsing på Smultron & Tång, det är väldigt säsongsbetonat. I Danmark är det väldigt vanligt med fjärsing berättar han vidare. Fjärsingen vandrar från Halland och uppåt och kommer i stort sett samtidigt som makrillen kommer. När man får garnmakrill så får man också fjärsing berättar Magnus.

IMG_6156
Daniel och Magnus tillagar fjärsing.

Fjärsing eller ”Trachinus draco” som den heter på latin är en fisk med giftiga taggar och som oftast inte är dödlig för människan men som kan vålla svår smärta om man får ett stick från den. Fjärsingen lever oftast på sandiga eller gyttjiga bottnar och dels så är det lätt att folk trampar på dem på sandbottnar eller när de tar ut dem ur fiskenäten. Själv har jag fått fjärsing när jag fiskat med spö och då gäller det att akta sig när man krokar av den.

IMG_6132
Fjärsing med taggarna som är giftiga. Den har fler taggar som är giftiga.

Magnus och Carolines barn Ebba och Agnes var så snälla så det fiskade upp en fjärsing till mig så jag kunde ta en bild på en. Magnus fru Caroline Hafström berättar att smaken påminner om bergtunga.

IMG_6144

Daniel och Magnus förbereder den ”Panko friterade fjärsingen”. Panko är ett Asiatiskt mjöl som man använder när man friterar skaldjur m.m. Till detta blir det en fänkålssås och tanken är att det skall bli lite åt fish & chips hållet. Men för att vidareutveckla denna iden så gör de en allrumsgratinerad potatisterrin. Potatisterrinen sätts in i ugnen och det tar ungefär 15 minuter för den att bli klar. Fjärsingen är filead när de får den från deras lokale fiskare och det är Bobbo i Grundsund som gör detta. Det blir även en grönsaksröra med skogschampinjoner. Fjärsingen doppas i en blandning av äggvita och vatten och sedan i pankomjölet. Pankomjölet gör att fisken blir krispig när den friteras.

IMG_6192
Magnus doppar fisken i pankomjöl.

IMG_6197

IMG_6200

Kocken Daniel kommer från Åhus i Skåne och har precis avslutat en vintersäsong i Sälen där han jobbat som köksmästare på Sälenstugan Original och tycker det skall bli roligt att tillbringa sommaren på Skaftö. Daniel börjar lägga upp på tallrikarna och man känner den goda doften sprida sig i köket. Receptet är ”Grenoble, kapris, rödbeta och så läggs grönsakerna upp och potatisterrinen som är speciellt gjord till mig och som finns med på menyn. Till slut läggs fjärsingen på. Magnus och Daniel berättar att så här års garnerar de även med syrenblommor, rosenblad. Det blir också en dillkvist och ett gräslökstrå som garnityr.

IMG_6229

IMG_6253
Daniel Helgesson gör klart det sista med maten.

Vi slår oss ner och jag skall för första gången i mitt liv få smaka på fjärsing. Det smakar suveränt gott. Smaklökarna riktigt skriker ”mera” när jag tuggat klart. Visst smakar det lite friterat men man känner ändå en underbart god fisksmak i grunden. Potatisterrinen och fänkålssåsen är också helt underbar. Betyget blir lätt högsta betyg. 5 + av 5 möjliga. Det här är något jag kan rekommendera.

IMG_6358
En härlig eftermiddag på Smultron & Tång med Caroline längst ned till vänster, Agnes, Daniel, jag, Magnus och Ebba som står bakom kameran.

Medan vi sitter och äter frågar jag hur sommaren kommer att se ut på Smultron & Tång. Menyn för sommaren är väl inte riktigt klar men de öppnar dörrarna på heltid den 17 juni berättar Caroline. På Ala carten blir det 3 fiskmenyer och en kött. 3-4 förätter. De kommer bl.a. att ha mellanrätter som är det nya för i år. Desserter står också på menyn berättar Magnus. De kommer ha en lunchrätt och sedan kan de välja bland de mellanrätterna de skall ha på menyn på Smultron & Tång. Pizza kommer de också ha som de hade förra året. Det blir även musikunderhållning i sommar med bl.a ”Alla Tiders” 9 juli och 30 juli ”4 Sekunder”. Jag reser mig upp och tackar för en otrolig smakupplevelse och en fantastiskt trevlig middag. Hör ni två kockar som pratar med varandra när ni går på kajen i Grundsund så är det bara Magnus och Daniel som håller låda med varandra hela tiden, de var fruktansvärt roliga och kommer att bli ett bra team i sommar. Tusen tack Smultron & Tång.

På deras Facebooksida kan ni läsa mer om Smultron & Tång.

https://www.facebook.com/SmultronTang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.