Idag får ni möta den fantastiske bolltrixaren Björn Kjellbris på min blogg

Idag får ni träffa Björn Kjellbris på min blogg. Björn är killen som nästan kan göra vad som helst med en fotboll.

Björn Kjellbris är född den 20 juni 1965 i Spånga i Stockholm. Fotbollsintresset började redan vid tidig ålder och han berättar att hela hans skolklass spelade fotboll i samma lag. Planen låg alldeles bredvid skolan och när skolan var slut så gick alla grabbarna från klassen till fotbollsplanen och spelade t.o.m. innan fotbollsträningen hade börjat. Bromsten hette klubben som han tränade i och han berättar att de hade en väldigt bra ungdomsverksamhet.

IMG_8788
Björn uppträder inför storpublik på Sportshopen i Grebbestad.

Började trixa med bollen.

Det där med att börja trixa med bollen kom sig av att de började tävla mot varandra om vem som kunde göra flest på foten. Det blev att Björn började lära sig trixa mer och mer med bollen. Något gymnasie blev det inte för Björn, han började jobba direkt efter nian. Senare blev det lumpen i Enköping och under den tiden kommer han i kontakt med en kille som bodde i Västerås och som hade världsrekord i att trixa med bollen. Björn fick kontakt med Micke Palmqvist som hade rekordet och började umgås med honom. Björn slog ett världsrekord på bollnickning på 5 timmar och 22 minuter. Micke och Björn satte även ett världsrekord ihop i trixning och det var 1989.

Han utvecklade en show och började visa upp sig.

1982 hade han sin första show inne i Kista centrum. Som 17-åring gjorde han sin debut och började därefter utveckla showandet mer och mer. Han fick en förfrågan att vara med i TV-programmet ”Fantastiskt” och då tränade han som bara den på att under trixandet med bollen att ta av sig och ta på sig en träningsoverall.

Det blev succé och istället för att köra långbollningar så gjorde han korta saker för att roa publiken. Björn berättar att de stod ofta i centrum i Kista och gjorde rekordförsöken där och det var lite inhägnat, någon konferencier och någon klocka som stod och tickade.

546731_3516529468054_205911279_n
Björn med Caroline Seger, Marta Viera da Silva och Emil Jylhänlahti.

2004/2005 startar Footballfreestyle.

2006 kom Björn med i Footballfreestyle i samband att Stadium hade en tävling och de skulle plocka ihop ett team som skulle åka runt och visa upp sig. Idag är de 6 stycken i teamet men Björn säger att de skulle säkert kunna vara tio till som skulle kunna vara med och visa upp sig. Björn väljer kanske inte alltid ut de bästa trixarna utan det gäller att kunna ta ungarna på rätt sätt som är där och tittar på när de uppträder och tar kontakt med barnen och visar dem hur man gör.

2008 hade de en tävling där de plockade ut de bästa i Sverige och de hade en final på Gröna Lund och det gänget åkte sedan till EM i Österrike och var en vecka i Salzburg och en vecka i Innsbruck och tittade på fotboll och körde shower. Det var en upplevelse berättar Björn.

Det har också blivit fotbollsskolor och andra event och det blir också en del halvtidsevent på stora fotbollsmatcher. Jag frågar Björn om han blir nervös när han uppträder och det är han alltid och skulle man inte bli det så är det nog kanske dags att lägga av berättar han. Man skall alltid vara taggad när man går in och kör berättar han vidare.

IMG_5045
Björn i Lysekil utan för Grand Hotel förra sommaren.

Har besökt Lysekil flera gånger.

Björn gillar Lysekil och varit här flera gånger och uppträtt på tennisturneringen ”Classics Of Champions” och även besökt ”Kustnöjes” måndagsunderhållning i Havsbadet. Hela känslan runt Lysekil är fantastisk säger han och han återkommer gärna hit igen.

Det finns mycket eldsjälar i Lysekil som brinner för turismen tycker Björn. Han har varit med i ”Guinness Rekordbok” men säger samtidigt att det finns så många olika rekord och vissa känner bara de till som håller på med trixandet med fotbollar berättar han.

Han har ett rekord som ingen klarat av att slå och det var han och en kompis som slog det när de trixande med en boll sinsemellan i 6 timmar och 40 minuter. Han har även haft ett världsrekord på 100 meter med bollen i luften och det sprang han på 19,5 sekunder och också världsrekord på att sitta och nicka bollen.

Jag frågar om han någon gång känner för att försöka slå nya rekord men han tycker inte det är någon mening med det. Vem skulle vilja titta på någon i 6-7 timmar som nickar en boll i luften t.ex. och han tycker den spontana reaktionen när folk ser honom uppträda ger så mycket mer berättar han.

IMG_7252

Är ute och gör uppvisningar med landslaget i fotboll.

Det händer att han är ute med landslaget och gör uppvisningar där landslaget skriver autografer och där Björn står för showandet. Han berättar om ett möte med det Brasilianska fotbollslandslaget när de var i Stockholm och han träffade dem i Kungsträdgården i ett TV-program som hette ”Under regnbågen” och då hade de fått i uppdrag att stå på varsin sida när gamla VM-lag tågade in.

Efter TV-showen så kom det Brasilianska laget fram till dem och frågade om inte de kunde visa sina trix för dem och de gjorde de. De ställde sig i en halvcirkel och Björn och de andra körde sin show. Det brasilianska laget ställde sig på led och tog i hand och tackade för showen genom att bl.a. skriva sina namnteckningar på bollen. Det var Romario, Careca och flera andra storstjärnor.  

I slutet av juni skall VM-laget från 1994 samlas igen och då är Björn och Footballfreestyle med och visar upp sig. Björn berättar också att de har varit ute med kändis-laget och TV-laget och andra lag och visar då upp sig samtidigt. Björn har ett vanligt jobb på sidan om fotbollen och har fotbollen som hobby och älskar att åka ut och visa upp sig och träffa folk och prata med dem.

Polen är landet som är störst på fotbollstrixning.

Polen är störst på footballfreestyle och de har några superstjärnor där berättar Björn och tyvärr är det de länderna som har det lite fattigare som har mest fotbollstrixare för de har inte en massa datorer och Ipads som de kan sitta och leka med. Sverige har tappat lite av det här med spontanfotbollen men ligger ändå långt framme internationellt. Sverige ligger också i topp när det gäller freestylefotboll.

Det finns många träffar man kan åka på världen över om man vill komma ut och utbyta intresse med andra som är intresserad av footballfreestyle . Det finns också tävlingar på olika ställen i världen för de som vill tävla i trixning men då är det en bedömningssport där det sitter domare som bedömer vad som är bra eller dåligt.

IMG_7884

Björn & jag.

Hur länge kan man hålla på med att trixa?

Björn berättar att han inte gör så jättemycket reklam för sig själv men så länge folk ringer och vill att han skall komma och göra uppvisningar kommer han att hålla på med det. När man sen blir äldre kanske man kan ha hand om något team och åka med dem ut och coacha dem och stötta och hjälpa till. Adidas hjälper till med kläder och skor och fotbollar.

Nu när de är ute har de den nya VM-bollen som de använder när de kör uppvisningar. Det jobbar också en hel del med Stadium. Sista frågan jag ställer till Björn är: vem vinner fotbolls VM? Björn säger; ”Jag tror Tyskarna blir väldigt tunga när det väl drar ihop sig till slutspel, det kan tänkas att jag åker till Rio och tittar och samtidigt showar lite där nere. Stort tack för att du tog dig tid Björn och lycka till i framtiden. Ni som vill läsa mer om Björn och Footballfreestyle kan göra det på länkarna här under.

http://www.footballfreestyle.se/

https://www.facebook.com/footballfreestyle?fref=ts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close