Kompisarna Jens Hallberg och Andreas Upper öppnade ”Backyard” i Norra hamnen i Lysekil.

IMG_9522

De 2 välmeriterade herrarna Andreas Upper 25 år och Jens Hallberg 24 år öppnade häromveckan sin bakgård i Norra hamnen i Lysekil. De har jobbat med de mest välmeriterade kockarna vi har i Sverige och nu vänder de hem i sommar för ett gästspel i Lysekil och troligt är att det blir en fortsättning nästa sommar. Jag besökte ”Backyard” en vardagskväll i början på juni och det var fullfart när jag var där och fick en intervju med en av ägarna Jens Hallberg.

IMG_0571
Jens Hallberg en av ägarna till Backyard.

Gick på Kockskolan här i Lysekil.

Jens och Andreas har känt varandra sedan gymnasiet och jobbat mycket ihop. Det gick på kockskolan i Havsbadet under ledning av Anton Johansson. De gjorde också praktiken tillsammans på ett hotell utanför Dublin på Irland och där praktiserade de i fyra veckor. Det blev också praktik på restaurang ”Fond” för Jens som låg i Göteborg men som idag är nerlagd och Andreas var på Fiskekrogen och gjorde sin praktik. Efter de 3 åren på kockskolan i Lysekil drog de vidare för jobb i Sälen. De jobbade på två ställen samtidigt. ”Olarsgården” och ”Majkens Sylta”. Det ena stället hade kvällsöppet och det andra var det bara öppet vid lunch så de gick mellan lunch och kvällsjobb på dagarna mellan de två olika restaurangerna. Efter det blev det en sommar på Havsbadet i Lysekil.

Andreas & Jens får ett erbjudande att börja jobba på ett hotell på Marstrand. 

Andreas och Jens fick ett erbjudande 2011 att vara med och öppna ett nytt hotell på Marstrand. ”Marstrands Havshotell” som är ett spa och konferenshotell med 90 dubbelrum. De började jobba där en månad innan det öppnade så de var med och inredde rum och hjälpte till med det mesta. Det var en mycket spännande och lärorik upplevelse berättar Jens. Ett år bodde de och jobbade de på Marstrand. Sälen hägrar igen över vintern för de båda och de börjar på Majkens sylta där de hade delat ansvar som köksmästare. Efter en vinter i Sälen så flyttar Andreas till Stockholm och Jens flyttar till Kungälv och börjar jobba i Göteborg.

IMG_0576
Andreas & Jens på Backyard.

De har tagit det bästa med sig till Lysekil från de ställena de jobbat på. 

Jens fick sommarjobb på ”Bar himmel” på Götaplatsen som ägdes av ”Fond” där Jens praktiserade under sin tid på kockskolan i Lysekil. Det var kocken Stefan Karlsson som ägde ”Fond”. På ”Backyard” skall det vara mat med vin och öl för en billig peng, detta tror Andreas och Jens på. Man kan komma som man är, har man t.ex. tagit ett bad vid bryggan så kan man komma in och ta en bit mat eller något att dricka efter det. De har tagit det bästa från de olika ställena de varit och jobbat på till ”Backyard”.  ”Backyard” kommer att ha öppet varje dag hela sommaren.

IMG_9530
Daniel Olofsson och Therese Olofsson tycker det är fint på Backyard.

Jens berättar vidare att han jobbat på restaurangen ”MR. P” som ligger vid Götaplatsen i Göteborg bredvid ”Fond”. Han var med och startade upp den restaurangen också, och hjälpte till med rutinerna hur man startar och kommer igång med en restaurang. Det gick jättebra på ”MR. P” för Jens och han steg efter ett tag i graderna och blev Souschef på ”MR.P”. Jens berömmer Stefan Karlsson och berättar att han har ett väldigt gott ryckte om sig bland sina anställda. Jens har varit ute och rest med Stefan och lagat mat i Shanghai 2013. De var inhyrda av Volvo och skötte Volvos mat under bilmässan där, det var en fantastisk upplevelse berättar Jens.

IMG_0569

Idén till ”Backyard” fick de redan förra sommaren i augusti när de gick och promenerade i Norra hamnen och kände direkt att det skulle behövas något mer där som komplement det som finns i Lysekil. De kände att skulle de göra något så ville de göra det på hemmaplanen för där finns familjen och alla vänner. De har jobbat här och känner till de flesta restauranger och kände att detta föll sig naturligt att starta något här i Lysekil. De tog kontakt med de som hade gården och fastigheten och frågade om de fick hyra gården. Det tog lite tid innan de fick svar men i februari i år blev det klart. De köpte en begagnad fiskvagn och började renovera den hemma hos Andreas mamma. De berättade inget för någon utan ville hålla detta hemligt så länge det gick…

IMG_0581

Vi kommer in och pratar om Andreas igen och Jens berättar att när Andreas flyttade till Stockholm jobbade han på väldigt många bra restauranger. Andreas har jobbat på bl.a. ”Linje Tio”, ”LeRouge” och till sist på ”Djuret” som ligger i Gamla stan. Han har också gjort inhopp på ”Mathias Dahlgren” och ”Speceriet” för att se hur de jobbar. På ”Djuret” jobbade han nästan i ett år. I december flyttar Andreas och hans tjej till Göteborg delvis på grund av ”Backyard”. Andreas började på ”Dorsia” i Göteborg och nu i slutet av april var han tvungen att sluta där för att de skulle öppna i Lysekil. De bor i Göteborg och Kungälv med sina tjejer men nu under sommaren bor de även hos sina föräldrar här i Lysekil. Det blir mest att de är på jobbet berättar Jens och skrattar.

10382855_1515229425363893_3492305292517705201_n10301520_1511348805751955_7170973693691768044_n

På Sveriges nationaldag så öppnade de ”Backyard” och det har verkligen varit positivt säger både Andreas och Jens.De har en Facebooksida och en sida på Instagram där de lägger ut mycket bilder. På Instagram heter de ”backyardlysekil” för er som vill följa dem. Länken till Facebook ligger här under. Menyn består av sådan mat som Andreas och Jens själva vill äta på sommaren. Enkelt sommarkäk, som varmrökt lax med potatis, gravad lax, matjessill, skaldjur, fyllda baguetter, musslor, varmrökt makrill, fish & chips, utbenade kycklinglår med barbecuesås som de grillar i ugnen med tillbehör och en pulled porked sandwich m.m. Allt serveras i engångsmaterial och är lätt att ta med sig om man vill sitta vid vattnet och äta t.ex. Det är lite som en blandning mellan, fiskbil, gatukök eller food truck. Food truck är ett begrepp som börjar bli väldigt populärt i storstäderna. Det har också funderat på att ha någon trubadur längre fram berättar Jens. Fantastiskt kul att få höra er historia och att två Lysekilsgrabbar vänder hem och satsar på hemmaplan. Lycka till i sommar.

Backyard på Facebook. 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.