Jag var och besökte Pelles i Grundsund.

Idag får ni följa med till Pelles restaurang i Grundsund på Skaftö. I den populära TV-serien ”Saltön” fick den namnet ”Lilla Hunden” som skrevs av Viveca Lärn och som spelades in på Skaftö.

IMG_6491
Pelles i Grundsund med sin underbara uteservering alldeles intill havet.

Pelles drivs idag av Erik Stridsberg och hans sambo Madde Löfblom och det är sjunde året i rad som de har öppet. Pelles ägs av Pelle Larsson som arrenderar ut restaurangen till Erik. Erik Stridsberg är född i februari 1982 i Uddevalla och uppvuxen på Skaftö. Efter grundskolan sökte han till hockeygymnasiet i Mariestad och kom in. Strax innan han skulle börja där blev det tvärstopp av Lysekils kommun så det fick bli Eriks tredjeval och det var på kockskolan i Lysekil som då låg på Oscars i Lysekil berättar han. Ishockeyn lade han på hyllan när han började hotell och restaurangskolan. Han var mycket nöjd med gymnasieskolan i Lysekil för redan under första året fick man vara med ute på restauranger och servera och hjälpa till och det var bra praktik berättar han. Varje termin var han ute på olika ställen omkring här och praktiserade. Mellan andra och tredje året på gymnasiet under sommarlovet jobbade Erik på Pelles i Grundsund. Direkt efter att gymnasiet var slut blev det jobb på Pelles igen. Det blev en sommar på Pelles innan han begav sig av till Uddevalla.

IMG_6399
Erik Stridsberg.

Började på Kullgrens i Uddevalla.

Under gymnasietiden hade Erik praktiserat på Kullgrens i Uddevalla och de tog kontakt med honom och ville att han skulle börja jobba där.Det var där som köksmästaren Micke Sköld la grunden till det han kan idag berättar Erik. I 1 ½ år var han på Kullgrens och efter det tog lusten slut att jobba som kock, han ville göra något annat. Han kom inte på vad han ville göra så han tog kontakt med Pelle Larsson och allt löste sig och Erik var inne i köket igen. Han jobbade som kökschef den sommaren på Pelles. Det var en tuff sommar berättar Erik och skrattar. Till Hemsedal blev det en kort sväng, men där stämde inte mycket av de saker Erik hade blivit lovad när han tog jobbet så han lämnade Hemsedal efter ett kort tag. Efter det blev det Branäs i flera säsonger. En bekant till Erik hade hand om ansökningarna till Branäs och åkte upp och fick jobbet. Där var det jobb i flera vintersäsonger och på sommaren jobbade han på Pelles i Grundsund.

Mikaela Rydén och Erik i baren på Pelles.
Mikaela Rydén och Erik i baren på Pelles.

Blir kvar på Skaftö efter Branäs.

Pelle Larsson bygger en industrihall och personalbostäder och Erik blev kvar på Skaftö och jobbade. Pelle hade frågat Erik om han var intresserad av att arrendera Pelles men Erik hade inte känts sig mogen för det. Han tog kontakt med en kille som varit på Pelles och jobbat om han var intresserad av att driva stället ihop med honom. Efter 2 ½ år köper Erik ut kompisen och tar över ansvaret själv. Efter det har det rullat på, och det har varit väldigt jämna år även om det varit en regnig sommar. De första somrarna efter att Saltön visades ökade det med folk, men idag märks det inget av det berättar Erik. Första året de var och spelade in Saltön så var det Pelle Larsson som hade restaurangen.

IMG_6403
Några av de vinerna de säljer.

Roliga minnen från inspelningen av Saltön.

Jag frågar Erik om han har någon roligt att berätta som hände under inspelningarna av Saltön. Erik berättar att det trevligaste var när de stod inne och han hade kokat havskräftor och ”Kabben” ägaren av ”Lilla Hunden” alis Dag Malmberg fick syn på dessa kräftor och ville smaka på en. Det blev väldigt mycket kräftor berättar Erik. Kocken i TV-serien ”Klasse” där berättar Erik att han fick förbereda allting och när de sa till så flyttade Erik på sig och Klasse tog plats och rörde om i grytorna. De finns lite roliga episoder från de åren berättar Erik. På vintern hyr Erik ut sig till andra restauranger och har samtidigt startat ett företag tillsammans med sambon Madde som importerar och säljer vin till andra restauranger. Samtliga viner importeras från Spanien.

IMG_6405
Övervåningen på Pelles.
IMG_6420
Erik med dottern Ebba och Johan.

Hur utvecklas Grundsund.

Det är många som vill utveckla Grundsund och en del som inte vill det, det känns lite itudelat berättar Erik. Alldeles utanför Pelles har de byggt en ny brygga och det lockar folk och det har blivit fantastiskt fint. Inför denna sommar berättar köksmästaren Johan Cerén att det blir en ganska basic meny. Johan berättar att de lagar den mat som de själva gillar och är stolta över. Grundsundsborna och alla andra skall kunna komma och äta och känna att det inte kostar allt för mycket pengar att äta på Pelles. De har en trerätters meny för 340: – och det är den billigaste på ön tillägger Johan. Det skal vara lite av den känslan att här kan man komma och njuta av utsikten och kunna sitta i t-shirt eller kavaj och äta och njuta. Fisk och skaldjur är det som är populärast berättar Erik. För några år sedan gjorde de en bookmaker som blev väldigt populär och den har de även idag men då heter den ”Steak sandwich”. Det skall vara lätt att läsa menyn utan konstigheter så folk slipper fråga vad det är. Det skall vara rakt, enkelt och ärligt berättar Erik och Johan.

IMG_6456
Räkmacka.
IMG_6479
Steak sandwich.
IMG_6488
Pelles fisk och skaldjurssoppa.
IMG_6466
Kummel.
IMG_0419
Sommarsallad med rökt lax.
IMG_0741
Helstekt rödspätta.

 Johan Cerén bor i vanliga fall i Oslo.

Johan är från Göteborg men bor idag i Oslo. Han började en gång i tiden som 16-åring att jobba på Pelles Rökeri som det hette då. Johan berättar att Erik var då köksmästare på Pelles. Han har också medverkat i ”Hellströms Mesterkokk” som gick på TV3 i Norge och slutade där på 4:e plats. Han har också fått ett stipendium till världens bästa restaurang ”NOMA” och det kommer han att utnyttja nästa år. I fjol jagade Erik personal på sociala medier och Johan åkte ner och hjälpte Erik i några dagar och blev sugen på att komma till Grundsund denna sommar också. Johan har organiserat om lite på Pelles och samtidigt kan Erik ta ett litet steg tillbaka och ta hand om andra saker än att bara vara i köket på Pelles. De skall ha trubadurkvällar och artistuppträdande som Drängarna och Björn Rosenström bl.a. och det skall bli en härlig stämning på bryggan. En hel del kändisar har hittat till Pelles i Grundsund, bl.a. Skavlan har varit och ätit på Pelles berättar Erik. De har också samarbete med bl.a. Sail Raicing, Segers och Martin & Servera.

IMG_6431

IMG_6473
Det händer grejer på Pelles i sommar.

Stort tack för att jag fick komma och besöka er och ni som vill läsa mer om Pelles kan gör det på länkarna under här.

Pelles på Facebook.

pellesgrundsund.se

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.