Idag får ni följa med till Hälsingland och Järvsö. I början på augusti besökte jag Jonas & Anna Larsson som driver Tevsjö Destilleri.

Idag får ni följa med till Tevsjö Destilleri i Järvsö. Jag hade det stora nöjet att få besöka Jonas och Anna Larssons destilleri och Annas Teve Kvarn och få en intervju med Jonas Larsson som ihop med sin hustru driver destilleriet. Jonas berättar att på den plats vi är nu så är det hans fru Annas föräldrahem. Anna är sjunde generationen som driver Teve Kvarn och där tillverkas fortfarande efter 200 år mjöl och kross på traditionellt sätt berättar Jonas Vidare.

IMG_1370

 Allt startade 2009 på ön Thassos i Grekland.

År 2009 satt Anna och Jonas på ön Thassos i Grekland och planerade för bröllop. De satt på en taverna och pratade och tog ett glas vin. Dels blev det bröllopsplanering men också ett samtal om hur de skulle kunna utveckla kvarnen hemma i Järvsö. Någon gång under kvällen lägger Jonas fram att de kanske skulle starta ett destilleri som en breddning av kvarnen. Jonas tror att Anna tyckte han var lite tokig, men sakta med säkert när de kom hem började de titta och fundera på vad det skulle innebära att starta ett destilleri. De planerade i ungefär 3 år innan de kom till skott. De började söka tillstånd och efter att det var klart började de bygga. Jonas berättar att de odlar lite spannmål själv men det mesta köper de in från bönderna som under flera generationer har handlat på kvarnen. Tevsjö Destilleri är ett av de få destillerierna i Sverige som gör råetanolen själv. Egentligen är det billigare att köpa etanolen ifrån Polen, men de kör 100 % korn och vet precis vad som hamnar i flaskorna eftersom det är närproducerat.

IMG_1375

De skalar kornen för att få bättre kvalité.

De skalar kornen i kvarnen för att få bättre kvalité för i skalet så finns de flesta ämnen som bildar finkelämnen. De använder en maskin från 20-talet för att skala berättar Jonas. Det är det som är så roligt med kvarnen för det är som ett museum att gå in där och titta. Äldsta maskinen är från 1897 och som de fortfarande använder. Det har varit som en röd tråd att använda det som är närproducerat tillägger Jonas. De jobbar nu med att börja med en QR kod på flaskorna så man skall kunna se vilken bonde som levererat spannmålet till just denna sats. Man skall även kunna se vem som levererat smaksättningar. De försöker i den mån det går att ta så mycket kryddor från närområdet som det går. Det som inte finns handlar de från lokala entreprenörer i närområdet. T.ex. berättar Jonas att Aftek i Arbrå levererar de mesta kryddorna de inte får tag på och genom det så gynnar man en lokal entreprenör.

IMG_1336
Anna & Jonas framför deras bar.

IMG_1348

IMG_1330

 Destillerade första gången den 12/12 2012.

I början på 2012 började de bygga på riktigt och den 12 december samma år började de destillera för första gången. Efter det har bygget fortsatt med lite olika detaljer här och där. Det har även behövts göra lite förbättringar på destilleriet. 12 december och det var runt kl. 12:12 som de började och det var lite magiskt och lustigt berättar Jonas. Beslutande myndighet i att starta ett destilleri är i högsta grad Skatteverket. Sedan är det många andra myndigheter som skall säga sitt innan det är klart. Man skall ha godkännande från Folkhälsoinstitutet och även Livsmedelsverket m.m. Det är en lågrisk anläggning med att tillverka sprit det är mycket svårare att tillverka öl. Öl kan skapa bakteriehärdar men spriten de tillverkar tar bort alla bakterier.

Har installerat en glassmaskin och gör egen glass.

Här kör det också på det lokala med att bl.a. hämta mjölk några kilometer ifrån Tevsjö. Äggen hämtas i Delsbo och så pastöriserar de själva. Blandar i sylt som de köper från en tjej som tillverkar det lokalt. Jonas berättar om en glass med kaksmulor som de får från Gårdsbageriet i Järvsö och de bakar allting på Tevekvarnens mjöl. Den röda tråden har blivit stor och samarbetet i kommunen också och det gynnar hela bygden. Trenden har vänt de sista tio åren med att allt gammalt by bråk har glömts och idag vet man inte varför man bråkade på den tiden berättar Jonas. Det har kommit in nya entreprenörer och detta har väckt intresset hos folket på byn och nu har man ett otroligt samarbete och det blir en gemenskapskänsla att alla är delaktiga i byn. Åker man t.ex. igenom Järvsö så finns det inte många lediga affärslokaler och kåkarna är fräscha och det ser riktigt bra ut.

IMG_1294

Det positiva gör att det blir en välmående byggd.

Det är samma med avundsjukan berättar Jonas, den finns säkert men den märks inte idag utan folk verkar vara glada att det går bra för andra och att orten får fin reklam. Man handlar av varandra och tar det som finns på orten och då blir det en gemenskap och många blir delaktiga. I sommar har de haft olika tillställningar med musik och mat och då har Jonas och Anna t.ex. tagit biffrad från Bollnäs, regnbåge från Karlslund i Bollnäs, Ockelbo kyckling och korv från Järvsö. De har köpt in en potatisskalare och potatisen de köper från bonden är tvättad när den kommer till Tevsjö.

Jonas tror att om några år kommer det att bli tillåtet med gårdsförsäljning av sprit.

Sverige är sist i hela EU med att inte tillåta gårdsförsäljning berättar Jonas. Men tillverkar du sprit har du rätt att finnas på de tre närmaste Systembolagen plus på beställningssortimentet. Nu i september gör de om reglerna att du skall kunna finnas på tio systembolag men då är det försäljningsbaserat så då är inte systembolagen tvingade att ta in de olika sorterna och det kommer att slå hårt mot de mindre producenterna. All färdigtillverkad sprit levererar Jonas och Anna till Ljusdals systembolag som sedan levererar ut de till andra butiker i Hälsingland. Jonas tippar på att om ett par år så blir det säkert gårdsförsäljning i Sverige också.

 Hur kom de på formen på flaskan till spriten?

De började titta på att ta fram egna flaskor men det är så dyrt i liten skala precis när man börjar med tillverkningen. De hittade en flaska med den formen de har fast den är ganska ovanlig: Det roliga med flaska är att det finns en liten lokal anknytning till detta. Det är en Fransk firma som säljer dessa flaskor och Jonas hittade dem på nätet och började prata med honom som är chef firman och som heter Olivier. Efter att de pratas vid några gånger så frågade Olivier hur långt det var från Hudiksvall och till Järvsö för där är Oliviers Svenska fru ifrån berättar Jonas vidare och skrattar. Loggan till flaskan har Jonas syster Johanna gjort som är formgivare. Hon satt hemma och tittade på deras föräldrars skåp och därifrån fick hon inspirationen till loggan. Färgerna svart, rött och guld är egentligen Ljusdals färger. Efter hand har de bytt ut färgerna på grund av vilken typ av sprit de har tillverkat.

Jonas har utvecklat smakerna.

Det är Jonas som har utvecklat smakerna på de olika spritsorterna de har. De gjorde en klassisk akvavit som oftast innehåller kummin, anis och fänkål som en OP Anderson t.ex. Men man vet inte i vilka delar så det har varit till att prova sig fram. De har även en örtexpert, som är trädgårdsmästare och som är otroligt duktig på växter m.m. Han är också väldigt påläst när det gäller historik inom brännvinet. Den första snapsen de gjorde var en ljung och honungssnaps. De har också en snaps med pors och lingon som de gör en Hälsingesnaps av. Ginen de gör skall alltid innehålla enbär och softa någon typ citrus. De har valt att ta havtornsbär från en tjej i Alfta som har en egen odling och där plockar de massor av hagtorn som de har i ginen och det har varit väldigt lyckat. Det är endast fantasin som sätter gränserna berättar Jonas. Idag omsätter de någonstans mellan 3-4 miljoner.

1 mars 2013 kom försäljningen igång på systembolaget.

Brännvinet var det som såldes först eller en ren vodka berättar Jonas. För att få kalla spriten vodka så finns det regler som måste uppfyllas det har bl.a. med hur ren spriten är. Innan de fått tillbaka analysresultatet så vågade de inte kalla spriten för vodka. De skickar in analyser vid olika tillfällen och Jonas berättar att de fick beröm från Livsmedelsverket att det var otroligt rent. Vodkan har en egen liten sötaktig smak på den och det blir ofta så när det är småskaligt. Det går att få samma smak varje gång bara man är noggrann berättar Jonas. Spannmålen är olika beroende vem som odlat då de framställer spriten. Jonas berättar att en whisky aldrig smakar detsamma år från år och detsamma är det med vin.

De använder alla restprodukter.

Jonas berättar att de är på väg med att lyckas att återanvända alla restprodukter som blir av produktionen. Den första restprodukten blir när de skalar kornet och det säljer de som strö åt hönsägare. De skickar även en del till Helsinge Ångbryggeri som de kan blanda i vörten och luckra upp den. Mäsken eller drank som det kallas skickar de till en bonde som använder det som djurfoder. Finkel de får över har de användning för. De konverterar det i rapsoljan som innehåller alkohol men nu skall de testa med finkel istället. Nu kan de blanda i det och ta tillbaka energin ur det. Samtidigt bygger de värmeväxlare så de kan ta tillvara på kylvattnet. Som mest kan de pumpa in 9000 liter kylvatten i timmen på gården direkt från bäcken bredvid. Det har ett eget vattenkraftverk och är helt försörjande på ström. Samtidigt pumpas det ut vatten som håller en temperatur av 70 grader som de skall använda för att värma upp de fastigheter som finns där idag. Vidare är det meningen att de skall bygga två stora växthus som de kommer att värma upp med vattnet och odla grönsaker m.m. året runt.

Eget pantsystem på flaskorna.

Jonas berättar att de har ett eget pantsystem på sina flaskor och kommer man till Tevsjö Destilleri med en flaska så får man tio kronor för den i pant som man kan använda i butiken. Skulle de vara kantstötta eller lite trasiga så skickar Jonas dem till en tjej i Bollnäs som heter Anny Jernberg och som driver Återbrukshyttan och som formar om dem till t.ex. dricksglas, karaffer och lampor m.m. Nu kan man också äta här på Tevsjö och det blev klart strax efter midsommar. De har ett café med massor av gott att ha till kaffet och man kan äta mat och under vissa kvällar i sommar har de haft musik med buffé och det har varit väldigt lyckat. De har också startat ett samarbete med Helsinge Ångbryggeri och serveras deras öl. De har också byggt en väldigt snygg byggnad som ett torn som de kommer att sätta väggar på och där kommer de att servera julbord i november och december.

IMG_1296
Tornet på dagtid.
IMG_1437
Tornet på kvällstid.

 25 olika sorter av Tevsjös sprit finns på systembolaget.

25 olika sorter har de lyckats att ta fram sedan starten 12 december 2012. Det är vodka, akvavit i olika sorter, ljungsnaps, Hälsinge snapsen med pors och lingon, två olika julsnapsar, en glögg som de gjort tillsammans med Turagård, punsch, och gin. Det blir en hel del mässor för att visa upp sig och när vi pratar så kommer Jonas in på ”Sillens dag” i Lysekil och där var det meningen att de skulle varit med i våras. Nu blev det inte så men jag hoppas att Jonas kommer nästa år istället och hälsar på här i Lysekil.

De tillverkar en sats i veckan.

En sats i veckan får Jonas ut ungefär och det innebär att det blir 300 liter 96 % sprit. Det blir ungefär 1000 flaskor i veckan. Hela anläggningen är byggd för att kunna producera 11 000 liter i veckan. De har byggt upp ett lager så de har allting på hyllan så det bara är att leverera till Systembolaget om det skulle ta slut. Nu tar Jonas med mig på en rundvandring och berättar att för så hade de grisar och lite andra djur här på gården för eget bruk för det levde på det som tillverkades på kvarnen. Jonas berättar att de har krav certifierat både kvarnen och destilleriet och är ett av de få destillerier i Sverige som kan leverera 96 % etanol. De är inte så många som gör sin egen sprit som tillverkas i Sverige utan det beställs från utlandet. Jonas visar den första satsen på krav vodka och berättar att nu kan de även vara en aktör av att leverera krav sprit.

IMG_1299

Här samlar Jonas de personer som bokat rundvandring på destilleriet och berättar hur allt går till.

 IMG_1309

IMG_1314

IMG_1328

IMG_1321

IMG_1319
Allting buteljeras för hand.

  Jonas visar mig runt och berättar hur de går till väga att tillverka sprit.

Jonas är väldigt kunnig i ämnet när han visar mig runt och berättar att han läser allt han kommer över som handlar om sprittillverkning. Han har varit i Skottland nio gånger och besökt olika destillerier. Även Irland och Tyskland har han besökt för att lära sig saker och även varit runt i Sverige på olika platser. Det är en Tysk firma som byggt pannorna de har och där har de fått mycket hjälp ifrån berättar Jonas. Sen gäller det att få spannmål och enzymer och allt annat att funka berättar Jonas och skrattar. Kylvattnet måste ställas in och allt är manuellt det är inget som är automatiskt. Man får justera in varje kok så man får det att fungera och sen rullar det på i 16 timmar. Nu går vi ner och går i en spiraltrapp som stått på Reimersholme destilleriet och som L.O. Smith installerade 1892. (L.O. Smith är avbildad på Absolutflaskorna.) Denna trapp hittade Jonas på blocket.

IMG_1421
Här är Jonas klar för att strax ta emot de första gästerna för rundvandring och visar samtidigt upp den gamla trappen.

De buteljerar alla flaskorna för hand.

Allting buteljeras för hand och alla etiketter klistrat också på manuellt. 10 000 flaskor sålde de i fjol så det blir en del etiketter. Det finns jobb att göra hela tiden. Det är snyggt och rent och det ser fint ut när Jonas visar mig runt i lokalerna. En kopparpanna har en livstid på minst 25 år och det som behövs bytas ibland kan vara en pump eller någon packning som går sönder. Det är inte så många rörliga delar utan det mesta är fast. Jag frågar Jonas om en marknad i utlandet och han berättar att han skickat prover till Danmark, Tyskland och diskussioner förs också med Norge.

IMG_0410
Anna och Jonas serverar gästerna.

 De skall tillverka Sveriges första Bourbon.

Jonas berättar att de år på gång med att tillverka Sveriges första Bourbon av lokalproducerad majs från Järvsö. Förra året odlade en bonde majs och på grund av den långa och varma sommaren så blev det mycket majs som Jonas syster och hennes pojkvän hjälpte till och de plockade majs i flera dagar. Så nu är de väg att sätta de första 2000 litrarna som någonsin sats i Sverige berättar Jonas stolt. De kommer att ligga på äkta amerikanska viteksfat. Vilken underbar eftermiddag det blev på Tevsjö Destilleri. Stort tack Jonas och Anna och tack för en underbar kväll med god mat och dryck och trevlig musik. Hoppas vi ses i Lysekil i vår.

IMG_1395

Här kan ni läsa mer om Tevsjö Destilleri.

http://www.tevsjodestilleri.se/

2 reaktioner till “Idag får ni följa med till Hälsingland och Järvsö. I början på augusti besökte jag Jonas & Anna Larsson som driver Tevsjö Destilleri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close