Det blev succé för ”Bokens Dag” som firade 50 år på Oscars i Lysekil.

Vilken succé det blev för Bokens Dag som firade 50 år. Det var massor av folk på Oscars i Lysekil som kommit för att höra på Viveca Lärn, Pamela Andersson, Björn Ranelid, Lena M Lindén, Anders Roslund & Stefan Thunberg och Terje Fredh som berättade om de 50 åren som gick och där ni här under kan läsa vad Terje berättade som avslutning på Bokens dag.

IMG_4197
Hasse Ekbrand på Akademibokhandeln hälsade alla välkomna.
IMG_2912
Mats Karlsson talade och invigde Bokens dag på Oscars.
IMG_4213
Inger Sterneskog berättade lite historia om Bokens Dag.

Inger berättade att i december 1937 skapade tidningen Arbetet i Malmö Bokens dag. 19 november 1964 hölls den första Bokens dag i Lysekil. Alf Wallin tillsammans med Uno Börjesson var den som startade Bokens Dag och senare var det sonen Nils Wallin med frun Aina och som förde detta vidare. Bokens Dag idag är ett samarbete mellan Akademibokhandeln, ABF, Studieförbundet vuxenskolan, författarcentrum och Lysekils Kommun.

IMG_2916
Fr.v Nils Wallin, Aina Wallin, Ulla-Christina Börjesson och Uno Börjesson.

Förste författare ut var Viveca Lärn som drog ner mycket skratt och applåder. Hon berättade om en Bokens dag på Vikarvets museum 1988 där hon medverkade med Ulf Stark. De bodde på Hotel Lysekil och där sammanstrålade de för de hade aldrig träffats innan. De hade en diskussion om vem som skulle tala sist och det blev Viveca som fick vara sist. Ulf höll sitt anförande som var lysande och han fick massor av applåder. Hon berättar att hon kommer från schartauansk Bohuslänsk släkt så hon vet att det kan bli fel ibland och man kan säga någon som är galet. Hon tyckte att hon pratade bra och hade ungefär pratat hälften av tiden då halva publiken reste sig och gick. Viveca fortsatte och pratade men det kändes sådär och hon funderade på vad har hon sagt som inte blev bra. Efteråt var det högtidlig eftersittning och Viveca frågade om hon hade sagt något olämpligt. ; ”Nej då” var det någon som svarade det var bara färjan till Skaftö som gick. Viveca berättade även om sin nya bok ”Södra vägen till Saltön”.

IMG_4228

Efter det så var det författarna Anders Roslund och Stefan Thunberg som skrivit boken ”Björndansen” och det var verkligen spännande att höra deras föredrag om hur boken kommit till. Anders Rosenlund har jobbat som bl.a. reporter på både Aktuellt och Rapport. Han har även varit nyhetschef för både Aktuellt och Rapport på Sveriges Television. Stefan Thunberg har varit manusförfattare till bl.a.Hamilton, Jägarna 2, Wallander och Van Veeteren. Stefan berättar om hur hans bröder ägnade sig att bl.a. råna banker. Boken är fritt baserad på händelserna kring Militärligan och båda två tycker att det är den bästa bok de gjort även om det bara är Stefans första bok.

IMG_4276
Stefan Thunberg.
IMG_4289
Anders Rosenlund.

IMG_4272

Pamela Andersson journalist, chefredaktör på magasinet Topphälsa och även sedan 10 år tillbaka medlem i SVT:s sportpanel i Gomorron Sverige berättade om sin bok ”Jag skall inte dö idag” där hon en dag i skall ut och springa med sin kompis Åsa. Under löpturen känner hon att något inte känns rätt och de sätter sig ner. Höger arm börjar darra och kompisen ringer efter en taxi. Väl framme vid sjukhuset säger Åsa hon tror att de har en misstänkt stroke när de kommer till expeditionen. Hon i expeditionen frågar Pamela om hennes namn och hon kan inte svara. Hon blir inlagd och efter några dagar blir hon hemskickad, men redan på måndagen ringer de från lasarettet och säger att hon skall komma in imorgon efter och det sista sköterskan säger är att ta någon med dig. Ta någon med dig tyckte hon inte lätt speciellt roligt. Ta någon med dig ekade och ringde i Pamelas öron under hela den natten. På sjukhuset dagen efter får hon beskedet att hon har en tumör i hjärnan som de aldrig kommer att kunna operera bort. Det är en väldigt gripande att höra Pamela berätta om detta.

IMG_4323
Inger Sterneskog presenterar Pamela Andersson 49 år.

IMG_4348

Efter Pamelas berättelse blir det en paus där de bjuds på snittar m.m. Samtidigt kan man nu köpa böcker av de författarna som är med på mässan och även få dem signerade.

IMG_4356 IMG_2918 IMG_2920 IMG_2924IMG_2927

Efter pausen fortsätter författarna att berätta om sina böcker och nu är det Nordens Arks Vd: Lena M Lindén som berättar om Nordens Ark i Sotenäs. Lena har skrivit boken ”Med näbbar och klor” där biologen Lena M Lindén berättar om hur det hela började och till idag då parken har närmare 100.000 besökare per år. Har ni inte varit på Nordens Ark så tycker jag ni skall göra ett besök där. Att gå i den fina naturen och se dessa djur är fantastiskt.

IMG_4391 IMG_4389

Efter Lena kommer Björn Ranelid. Björn Ranelid har varit på Bokens dag tidigare i Lysekil och det var 1996. Björn berättar att han har gett ut över 30 böcker. Den senaste boken ”Kärleken och de sista människorna på jorden” utspelar sig i ett katastrofhärjat Stockholm. Han gav ut sin första bok ”Den överlevande trädgårdsmästaren” redan 1983. Det är inte många som slår Björn i att prata skulle jag vilja säga och han berättar att han gjort 3500 framträdande och har tatuerat en tiger på bröstet och kör Jaguar.

IMG_4399

Björn har också medverkat i melodifestivalen 2012 och Stjärnorna på slottet. Han berättar och sjunger Snoddas gamla flottarkärlek och folk sjöng med i refrängen. Han berättar att språket är väldigt viktigt och gör en imitation på Zlatan som uppskattas av publiken.

IMG_4407 IMG_4414

Efter Björn så kommer Journalisten Terje Fredh som hade till uppgift att knyta ihop dessa femtio år som Bokens dag funnits. Det gjorde han med bravur och under här så ligger hela Terje Fredhs tal om Bokens dag 50 år. .

IMG_4513 IMG_4526

Terje Fredhs tal: 

Bokens dag har sina rötter i biblioteks-och bokhandeln men redan under andra världskriget ordnades en bokens kväll i Lysekil. Platsen var bibliotekets lokaler i Fast Vänskap, Skottegränd. Lärarna Harald Carlsson och Bertil Nilsson höll i kvällen, inga författare fanns på plats men konstnären Helge Andersson berättade på temat religion och måleri. 20 personer deltog.

Idén till Bokens dag knäcktes av bokhandlare Alf Wallin och bibliotekschefen Uno Börjesson som hade läst om Bokens dag i Göteborgsposten Tillsammans beslutade de att försöka i Lysekil. Gäst var Arne Lundgren och GP.s kulturchef Bernt Eklund.

För att starta i Lysekils biblioteksvärld så fanns det många udda förordningar som reglerade verksamheten för 60 år sedan. Ingen som var under 13 år fick vistas på biblioteket efter kl 18.
Vidare fick bok ej lånas om hemmet drabbats av smittsam sjukdom.

De första bibliotekslokalerna låg i kvarteret Vadet som togs i bruk 1959

1964 var det dags för den första bokdagen i samarbete med Wallins bokhandel. Bibliotekschefen Börjesson presenterade författarna.  Då och flera år senare bjöds författarna på kvällsvard hos arrangörerna. Författarnas arvode var mycket blygsam. De första åren var budgeten 500 till 1.000 kr,  för den summan klarade man författararvoden och reklam.

Arne Lundgren, var med i tre år. en gång berättade om skeppsolyckor och jag minns en passus i hans berättelse som löd så här:
Hösten 1912 var kuttern Hannah från Islandsberg på väg hem efter makrilldörje i Nordsjön. En av fiskarna Gustaf Abrahamsson slogs överbord av en brottsjö, kuttern vände och sökte men fann ej Gustaf. När de tog upp logglinan i aktern fick de upp Gustaf död. Han blev 21 år och sörjdes av föräldrar och syskon”
Gravstenarna på de bohuslänska kyrkogårdarna vittnar om att havet ger men också tar, sade Arne.

 

                                                                Sensation 1969

Då var Birgitta Stenberg gäst på bokdagen. Hon dog nyligen. Publiken förväntade sej en ordinär resumé av hennes författarskap. Men det blev helt annat. Först förklarade hon sin mycket hjärtliga vänskap med Kung Farouk av Egypten. Sedan ännu öppenhjärtigt om sina perioder som drogmissbrukare med äventyr i den under världens i Paris. Hennes berättelse kom sedan att ligga till grund för den uppmärksammade romanen Rapport.

En annan uppmärksammad gäst var Sven Gillsäter. naturfilmare som började att  fråga publiken om de kände till liror och pomaririus skuas. Publiken skakade på huvudet. Men det skall jag visa Er sade Gillsäter , berättade om bredstjärtad labb som finns  på de stora haven  Gillsäter hade hittat sin labb på en klippa i Bohuslän. Lira var en stormfågel, som kan dyka ner till 70 meters djup men den filmade han i Nordatlanten.

Närmare 100 personer kunde få plats i biblioteket Vadet. Rekordet kom när en sjökunnig författare berättade om de åländska fullriggarna.
Det handlade mycket om sjön på bokdagarna. Algot Mattsson lockade många när han berättade om redarkungen Dan Broström

 

                                                          Grundet som inte fanns.
En lokalförfattare drogs stor publik när han berättade om sin roman om fisket på Nordsjön. Många före detta fiskare fanns på plats.
Bland annat sa författaren att fiskebåten gick på grund i Nordsjön
Det föranledde en fiskare bland publiken att förklara ” DET FINNS INGA GRUND I NORDSJÖN” men det finns djupa bankar. Ingen fara svarade författaren, min bok är halvdokumentär

Bokens dag kan också vara konstutställning.
Arne Gadd var här och presenterade sin bok om färder om skotska kanaler och visade sina akvareller.
                                                     Den märklige prästen Simson.

Flera gånger kom Arne Lundgren på besök. En gång berättade han om pastor Simson på Käringön som manade öborna till ett gudfruktigt och tuktigt liv, allt enligt Henric Schartaus lära.
Några år senare berättade Lundgren om sin bok Pigan i Prästgården där det visade sej att pastor Simson gjort prästgårdens piga havande. Men den uppgiften kom aldrig med i öns hembygdsböcker.

 

                                                            Minnesvärdaster.
Bokens dag arrangörerna var duktig att bjuda in författare som
senare skulle komma att tala om sej.
En sådan var Gösta Unefält i Strömstad som läste ett kapitel ur en bok som handlade om ett mord i hans stad.Senare blev boken underlag till den populära TV serien om polisen i Strömstad med Per Oscarsson i en av rollerna.
Bokens dag har också haft besök av musiker, sångare och något så ovanligt som en trallare. Martin Martinsson från Svineviken trallade texterna. Han trallade när han kom, när han gick, när han åt kvällsvard och på hela bilresan hem till Orust.
Till och med vissling förekom på Bokens Dag. Jan Lindblad berättade om fjärran resor, och visslade fågelläten.

                                                            Den arge författaren.

Någon enstaka författare var kritisk till all kulturverksamhet. Willy Wahlfridsson, en av Klarabohemerna var på bokdagen, tydligen styrkt av spirituosa, där han dömde ut kulturpolitiker. samhällsandan, bokförlag, media, den nya generationen författare och svenska bibliotek som inte satsade på arbetarkultur. Jag var där som referent för min tidning och frågade Wahlfridsson och jag kunde få låna hans manus
Svaret blev:
Hör du dåligt ?
Lata journalister måste lära sig att skriva ner vad som sägs.

 

                                                         Minister på Gullmarsvallen.
1980 kom f d utrikesministern Sven Andersson på besök. Han berättade om memoarboken Per Albin Hanssons tid som statsminister under bl. a andra världskriget.  Anderson nämnde att Per Albin Hansson var på Gullmarsvallen den 20 april 1940 och talade inför 2.000 personer. Han uppmanade till kamp mot de onda krafterna och sa de idag bevingade orden ” Vår beredskap är god”Något som inte alls stämde med verkligheten.
Politik blev det när Ingrid Segerstedt- Wiberg var här 1983 och berättade om pappan, Torgny Segerstedt, chef för HT kamp mot nazismen.

                                                                 143 författare.
Idag är vi i Societsetsalongen, Bokens dag har också vart på Vikarvet. Gullmarsskolans aula, Folkets hus, hotellet, Grundsund och Brastad Rekordpubliken var  cirka 300 personer.
Totalt har 143 personer medverkat i Bokdagarna, flitigast är Viveca Lärn med fyra framträdande.

Bokens dag kommer inte att dö ut, inte så länge det finns intresserade som driver projektet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.