Idag får ni möta underhållaren Örjan Torstensson på min blogg

Idag får ni möta ”Hingsten från Fjällbacka” eller Örjan Torstensson som han egentligen heter. Jag fick en pratstund med Örjan när han var i Lysekil och uppträdde med Bröderna Haaks på Havsbadet.

IMG_2871
Örjan Torstensson.

Örjan Torstensson född 1972 i Kville. Han har två syskon och egenföretagande föräldrar och det har alltid funnits sång i familjen berättar Örjan. Hans pappa är en otrolig sångare och hans syskon är utbildade musiker där systern spelar fiol och brodern spelar trummor. Örjan själv har ingen utbildning inom musik och är helt självlärd men tycker att det är roligt ändå berättar han och skrattar.

Växte upp i Kville.

Han växte upp i Kville och gick i skolan i Hamburgsund från 1-9:an. Sången hade han med sig hemifrån och efter ett tag började han spela blockflöjt i den kommunala musikskolan och i fjärde klass berättar han att han ville ha tjejer så han började spela dragspel. Men berättar vidare att man inte får tjejer om man spelar dragspel och säger; ”att en gentleman är en kille som kan spela dragspel men låter bli”. Det blev även lite gitarr men det var inget jätteintresse han hade i unga år utan det kom lite senare. Örjan var alltid sångare i de lokala hårdrocksbanden och var även med på lite rockbandstävlingar m.m.

 Var med i ett rockabillyband och dansband.

Det blev en del 50-60 tals rock ´n roll med ett rockabilly som han var med i. Det var myggjagare, vit skjorta och skinnväst när han spelade med West Coast Rockers som bandet hette som han var medlem i några år, och där de flesta av medlemmarna i bandet kom ifrån Bullarn. Därefter blev det turnerande med dansbandet Scandix. De kom bl.a. med på Svensktoppen med en låt och turnerade flitigt i hela Sverige. Örjan var sångare i dansbandet Scandix. Från 1994-98 var han med i bandet.

Började uppträda på egen hand.

Efter dansbandsvängen börjar Örjan att uppträda för egen hand med gitarren och en trummaskin. Efter ett tag kom han på, att stå och spela och sjunga kan ju alla, han började fundera på om han kunde komma på något mer som han gillade. Dra vitsar, vränga ord och hitta på bus var det rätta elementet för Örjan att få med när han uppträdde. Detta har han utvecklat och det går väldigt bra säger han.

IMG_2874

Filmen Grease påverkade honom starkt till att börja dansa.

Vi kommer in på det här med skolan igen och Örjan berättar om att det här med läxor och sådant inte var något han gillade. När han var yngre såg han filmen Grease och då visste han vad han ville syssla med.
Det var dansen som skulle bli hans grej. Redan som 7-åring började han tävlingsdansa och berättar att Tanums kommun har alltid varit duktiga på dans och skördat många framgångar. Det går i generationer detta och från att ha varit tävlingsdansare så blev han tränare. Han har försörjt sig på dans i fjorton år berättar han. Örjan har tränat landslaget, idrottsgymnasier och även väldigt många bra dansare som även kommer från trakterna runt Lysekil.

Hade lektioner på idrottsgymnasiet i Uddevalla.

Örjans befintliga tävlingsdansare valde dans som extraval på idrottsgymnasiet och fick igenom detta och Örjan åkte till Uddevalla några gånger i veckan och tränade dem på skoltid. Detta var väldigt bra med träning på dagtid istället för att träna på kvällar när man kanske är väldigt trött efter en dag på skolan. Det var roligt att Idrottsgymnasiet i Uddevalla trodde på deras idé och lät dans bli en elitgren på gymnasienivå det var stort tycker Örjan. Med detta träningssätt blev det en hel del framgångar och de kunde fokusera på ett annat sätt. Örjan berättar att från att vara bruksdansare så blev de elitdansare.

Besvikelsen ingår i tävlingsdansandet.

Örjan har fortfarande kontakt med en del av de som han har tränat och berättar att det är inte bara glädje i att tävlingsdansa utan även besvikelse. Man kan ha tränat i ett år för SM som t.ex. går i Luleå och man kommer dit och så händer något i första rundan och de åker ut. Man har dansat i 1 ½ minut och tränat för detta i ett år och allt går åt skogen. Det är där man måste gå in och stötta och hjälpa till.

Det har blivit både Europa- och Svenska mästare för de som Örjan har tränat. Han har varit huvudtränare i sex olika dansklubbar när han höll på som mest. Det blev jobb fem till sex dagar i veckan både i Bohuslän men också i Västergötland. Det blev också Gällivare, Sundsvall och Luleå m.m. han har hela tiden haft kontakt med landslaget. Örjan har också själv stora framgångar inom dansen där han blivit svenskmästare några gånger i ”Bugg och rock ´n roll danser” där även jitterbugg ingår.

Det sägs att det finns över 40:000 par som tränar Bugg i Sverige varje vecka. Det är väldigt stort berättar Örjan vidare. När Örjan höll på som mest med dansen för ungefär tio år sedan, så var det fler som buggade än spelade fotboll i Örjans kommun. Tanum, Strömstad och Munkedal är de största kommunerna runt här som rönt stora framgångar inom dansen.

IMG_2891

 I Brastad finns två bröder som är otroligt duktiga.

Örjan berättar att i Brastad i Lysekil kommun finns det två bröder som är jätteduktiga dansare. Bröderna Skarin har allt som krävs för att bli bra dansare och har haft stora framgångar. ; ”Minne ongar” säger Örjan att han brukar kalla dem för och följer dem på avstånd när han hinner med det. I Boogie woogie är Sverige världsledande och en av bröderna Skarin har även varit utomlands och tävlat med stora framgångar i andra dansstilar som Sverige inte är världsledande i och det är extra kul tycker Örjan.

Slutade med att träna folk i tävlingsdans för tre år sedan.

För cirka tre år sedan valde Örjan att sluta med tävlingsdansen och idag är det bara underhållning för hans del förutom att han på onsdagar har han sociala danskurser i Kville bygdegård. Sedan 1996 har han haft dans på onsdagar där och det är fullsatt varje gång och Örjan tycker detta är så trevligt. Det kommer även folk ifrån Lysekil berättar han och detta med onsdagsdanserna har blivit något av en social inrättning.

Jag frågar Örjan om alla kan lära sig att dansa, han svarar; ”ja mer eller mindre skulle jag vilja säga att alla kan lära sig att dansa så man kan ha glädje av det, och det är den enda gången man kan vara nära en människa fysiskt utan att behöva berätta vad du heter, vem du är, vad du jobbar med och hur din livssituation är där det finns mycket tragedi med skilsmässor, dödsfall och annat men där du kan ha väldigt roligt utan att berätta vem du är. Det är väldigt socialt och roligt och träffa all dessa människor som jag gör”. De kommer folk t.o.m. från Halden, Ed och Ljungskile på onsdagsdanserna och det är fantastiskt tycker Örjan.

Skapade en figur som heter ”Hingsten från Fjällbacka”.

Efter ett tag när han började uppträda själv skapade han figuren ”Hingsten från Fjällbacka” som har hängt med i många år. Han är lite längre bort nu berättar Örjan som passerat 40 år och tycker att det kanske blir svårare att vara ”Hingsten från Fjällbacka” när man börjar bli lite äldre. Denna karaktär berättar Örjan har varit väldigt roligt att göra och där karaktären har utvecklats tillsammans med Bröderna Haaks. Haaks och Örjan gör väldigt mycket bus när de uppträder tillsammans.

Jag frågar Örjan om hur figuren kom till och han berättar att kvinnorna tycker att han är lik Tom Jones när han är ute och turnerar och då har de kallat honom ”Hingsten från Fjällbacka” istället berättar Örjan och skrattar. Det är alltså kvinnorna på hans världsturnéer som gett honom det namnet och med det menar han att han faktiskt varit utanför hans hemkommun och spelat.

Skämt och sido så spelar Örjan mycket i olika småbygder runt omkring här. Han berättar att för några veckor sedan gick han i Nordstan i Göteborg och då är det en som ropar; ”mamma mamma där är hingsten” så hingsten är vida känd.

Hingsten är väldigt kaxig.

Hingsten är väldigt kaxig, kan allt om kvinnor, hur man hanterar kvinnor och han skulle kunna skriva en bok om ”Mannen som talar med kvinnor” för det har inget lyckats med ännu. Fast det blir en väldigt lång bok berättar Örjan och ler. Det har hänt att någon har blivit sur någon gång men lyssnar man så förstår man att det han säger betyder ingenting. Han skämtar inte om politik, raser och sexuell läggning utan gillar att skämta om sådan som är helt oskyldigt. T.ex. som att varför vi killar inte har celluliter, jo för vi tycker inte det är snyggt detta anser Örjan är en form av humor. Snabba vändningar, ordvitsar, ordvrängeri, betraktelser som han har utvecklat och det som inte betyder något det gillar han att skämta om.

 Örjan har aldrig något schema när han spelar.

Örjan har inget schema upplagt för hur en kväll ser ut. Han börjar egentligen inte att jobba förrän han tar på sig gitarren och går upp på scenen. Då tittar han på publiken och det är då det händer något och från det så sköter allt sig själv. Han kan inte riktigt styra det berättar han och hamnar oftast i ett sinnestillstånd och det är det man vill ha varje gång man uppträder då allting bara flyter på. Man styr ingenting utan bara åker med på resan den stunden han uppträder.

Han har cirka 300 låtar och lika många vitsar som finns där inuti huvudet och som bara ploppar upp. Vitsarna hittar han bl.a. på själv och hämtar lite här och där. Han kan ta en grej som man hör på Tv:n, radion eller som man läser i en tidning och göra det till en historia. T.ex. som han såg en rubrik där det stod att i 40 % av alla olyckor på havet är det alkohol inblandat, men Örjan vänder på det och ser istället att i 60 % av alla olyckor på sjön är folk nyktra och vad kan vi lära oss av det, jo att det är säkrare att vara full när man kör båt. Samma är det med att kvinnorna har 80 % av mannens lön men de har också en egen lön, de tycker Örjan är humor.

 Musiken väljer publiken.

Musiken väljer oftast publiken och har de önskat en låt tillräckligt många gånger så kollar Örjan upp låten och tränar in den. Han skall leverera en vara och det gör han för publikens skull. Vill någon höra sommaren är kort så spelar Örjan den även om han spelat den 1200 gånger tidigare och då blir publiken glad och bra och då blir Örjan även bra och glad. Han äskar att ha en dialog med sin publik och vill ha med dem i det han gör på scenen. Detta med musiken skall han hålla på med ett tag till och sedan berättar han att han skall göra något annat men vad det är vill han inte avslöja. Det kan bli så att han lägger ner gitarrspelandet berättar han.

 Ger mycket beröm till Bröderna Haaks.

Han ger mycket kredit till Jonas och Johan i bröderna Haaks som bl.a. blev årets företagare och även vann Tanums turistpris. Det året Haaks blev årets företagare var första gången Örjan fick ett riktigt jobb berättar han. Efter det är det ingen som frågat vad han jobbar med egentligen utan det har blivit accepterat att jobba som musiker och underhållare berättar han. Bröderna Haaks har höjt statusen på det de gör idag och det är riktigt roligt tycker Örjan.

8:e året i rad med julshow på Tanumstrand.

I år är det 8:e året i rad de gör julshow på Tanumstrand ihop. Första året var det 6 kvällar och 1800 personer och nu är det 13 kvällar och cirka 7000 personer som kommer att avnjuta julbord och show på Tanumstrand. Det håller nu på att förbereda sig på ett nytt program på 3 ½ timmes underhållning. Det är nästan bara lokala musiker och de är elva personer på scenen.

IMG_0929
Örjan som Di Leva från en tidigare julshow.

Örjan uppträder ungefär 3 dagar i veckan.

Underhållningen håller Örjan med 3 dagar i veckan ungefär och får väldigt mycket bokningar. Mestadels är det spelningar i södra Sverige men även Norrland har det blivit någon gång. Jag frågar honom om vilken som varit den roligaste spelningen han gjort. Han berättar att det 2-3 höjdare varje år då publiken och han hittar varandra direkt och man blir oslagbar på scenen och man har väldigt roligt med publiken.

Julshowerna på Tanumstrand är en av höjdarna på året och även After Beachen på Tanumstrand på somrarna är kolossalt kul och det är hans hemmahamn. Tandådalens värdshus i Sälen är också ett ställe där det brukar vara grymma After Ski berättar han vidare. Är man i Sälen så blir det cirka en veckas uppträdande på plats.

IMG_2902
Örjan utanför Havsbadet i Lysekil.

I tjugo år har han stått på scenen Örjan Torstensson och vi får väl se om han står där fortfarande om tjugo år. Ledordet från Örjan är att under alla dessa år som han har haft hand om ungdomar som dansat så är det ”att det är okej att göra fel”. Han bor i Fjällbacka med sin dotter och lever här och nu. Stort tack för intervjun Örjan. Ni som vill läsa mer om Örjan kan göra det under här på hans hemsida.

http://www.orjan.nu/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close