Jag besökte ett av Västsveriges finaste konferenshotell och tog en närmare titt på deras julbord.

Jag besökte Gullmarsstrand på Skaftö som serverar ”Julbord på klassiskt vis”

IMG_6034

Jag är uppväxt på denna underbara ö Skaftö och sett hur Gullmarsstrand utvecklats genom åren. Snön var det enda som saknades ikväll, för det var 1 plusgrad när jag anlände till ett av Västkustens finaste konferensanläggningar. Bara några meter bort var det 100% julstämning med julgran, eld, marschaller, och ljusslingor.

IMG_6063

IMG_6123

Idag får ni följa med på ett ”Klassiskt julbord på Gullmarsstrand på Skaftö på min blogg. Jag hade den stora äran att få några minuter med Gullmarsstrands köksmästare Linus Anderberg innan gästerna till dagens julbord anlände.

IMG_6161
Köksmästare Linus Anderberg förbereder julbordet.

Linus Anderberg bor i Grundsund och kom hit första gången redan 1985. Han är ifrån Skepplanda från början, och Linus pappa drev Lyckans slip under många år i Fiskebäckskil. Linus har varit borta från Skaftö ett tag men 2008 återvände han hit och trivs väldigt bra. Linus berättar att det är över 100 olika artiklar på julbordet på Gullmarsstrand. Mycket tillverkar de själva, som att de gravar all lax, gör egna köttbullar, torskbullar och mycket annat. Sillen är också något de lägger in själva.

IMG_6379

IMG_6381

Linus berättar att lutfisken är från Norge och är en ny grej. Det kallas Skreitorsk och det är den könsmogna torsken som går ner till norska kusten för att leka och då blir det en skreitorsk. Lutfisken tar de beställning på för de som vill äta den istället för att den skall ligga framme. Allt kött ligger på granitplattor och det förklarar Linus med att de håller kylan mycket bättre och samtidigt är det det lite bohuslänskt

IMG_6377

IMG_6468

Nio personer är de som jobbar denna kvällen när jag hälsar på. Det har inte varit julbord på Gullmarsstrand de senaste två åren så det är lite svårt att veta hur mycket som kommer att gå åt under en kväll. Det som är mest populärt är alla laxar i olika smaker de har på julbordet berättar Linus.

IMG_6383

Vitvinsglögg är det man bjuds på när man äter julbord på Gullmarsstrand. Det vanligaste är rödvinsglögg som de flesta har, men på Gullmarsstrand får man vitvinsglögg med tranbär och pistagenötter för att få en speciell tvist på den berättar Linus.

IMG_3191
I den nybyggda delen vid Gullmarsstrand får gästerna dricka glögg innan de går till sina bord.

IMG_3129

IMG_6451

IMG_3049

IMG_3167

IMG_6354

IMG_6364

IMG_3053

IMG_3072

Fram till den 20 december kan man avnjuta julbordet på Gullmarsstrand torsdag-lördag.

IMG_6530
Linda dukar upp godisbordet.

IMG_6531

IMG_6636

IMG_3238

IMG_6480
Här är de som såg till att alla gäster på Gullmarsstrand fick sitt julbord. Fr.v. Sid, Maria, Ida, Marcus, Veronica, Patrik, Linda, Linus och Johan.

Räkor är något man också hittar på Gullmarsstrands julbord. Sillen är Linus favorit på julbordet, och han berättar att han är en sillkille. Vid 23:30 är troligtvis Linus klar med det han skall göra och sist ut är serveringspersonalen som ser till att allt blir klart efter kvällens julbord.

IMG_3104

IMG_3060Stort tack Linus och Gullmarsstrand att jag fick komma och besöka er.

För att boka julbord på Gullmarsstrand så kan ni läsa mer på länken under här.

Gullmarsstrands julbord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.