”Lysekil förr och nu”. Leif ”Carla” Andersson ger ut en ny bilderbok om Lysekil

Träffade Leif ”Carla” Andersson på Akademibokhandeln i Lysekil där han satt och signerade sin nya bok ”Lysekil förr och nu”. Leif berättar att det är en bok på 215 sidor och den innehåller ungefär 400 bilder med både gamla och nya bilder av Lysekil. Det är bilder från 3 olika generationer genom Lysekils historia. Bilderna är ifrån 1870 och fram tills idag.

IMG_8904
Leif ”Carla” Andersson.

Bilderna i boken kommer delvis från Leif´s farfar Gunnar Andersson, pappa Carl-Gustaf ”Carla” Andersson och Leif själv. Men det finns också bilder som ett antal privatpersoner lånat ut berättar Leif vidare.

Boken är en historisk överblick över Lysekil hur det såg ut då och nu. På varje sida finns det en ny bild och en gammal bild över något ställe i Lysekil. Det finns bilder från dels Lysekil men även Skaftö, Lyse och några foton från området runt Preemraff.

En bild som är ganska unik är bilden på pansarskeppet Manligheten som låg nere i Södra hamnen 1943. Just då var det fotoförbud där men någon tog en bild och den har de lyckats få tag på från en privatperson. På vissa äldre bilder känner man inte alls igen sig, men med en nyare bild kan man se vad som förändrats genom åren. Leif berättar om en bild där Havets Hus ligger och där gamla bassängen låg innan den revs. Där har det fyllts upp med sten och där låg en gång i tiden en jättefin badstrand.

IMG_8911

Leif berättar också att de har ett stort arkiv med gamla och nya bilder. De har nästan 500 000 foton i ett arkiv och där har han hämtat en del av bilderna som är med i boken. Boken är ett samarbete mellan Carlaförlaget och Munkreklam i Munkedal. Leif´s bror Claes Andersson har hjälpt till och sammanställa allt bildmaterial. Boken är tryckt i 1200 exemplar.

Det har tagit en hel del tid att få klar boken och samtidigt jobbet med att få fram alla fakta till fotografierna som är med. Leif har tidigare jobbat som fotograf på Carlaförlaget och har under åren tagit fram en hel del vykort både från marken och uppe i luften. Boken släpptes den 11 december och finns att köpa på Akademibokhandeln i Lysekil och är en perfekt julklapp att köpa.

IMG_8876

Som avslutning ställde jag 5 frågor till Leif.

1: Vilket foto i boken tycker du mest om.

-Lysekils infart i nedre delen av Åkerbräckan med gamla Konsum och Jonssons lada.

2: Hur lång tid tog det att färdigställa boken.

-Från beslut till produkt: 5 mån.

3: Du har tagit massor av foton som använts som vykort, är det något speciellt vykort du minns mest.

-Fotografering av ”Big Bengt” på High Chaparral när han satt på sin häst med silversadeln.

IMG_4745

4: Bert Karlsson och Big Bengt var ju kunder hos er, vem var eran största kund. 

-Big Bengt var i särklass våran största kund. Bengt var även och hälsade på här i Lysekil.

5: Beskriv Lysekil med några få ord.  

-Lysekil är vackert beläget långt ut i Skagerrak.

Bok

En reaktion till “”Lysekil förr och nu”. Leif ”Carla” Andersson ger ut en ny bilderbok om Lysekil

  1. Det är en bok jag skulle vilja ha… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close