Några underbara dagars semester i vackra Järvsö.

Jag tog några dagars semester och åkte till Järvsö för tredje gången i år. Jag startade färden tidigt från Lysekil på fredag morgon och var uppe strax efter lunch i Bollnäs där jag tog en sväng på stan. Efter lite shoppande så bar det av till Pelle och Johan på Kramsta Gästgård & Konferens där jag bodde under min vistelse i Järvsö.

 IMG_6774

1

Två underbara människor som jag lärt känna och som verkligen tar sig tid att prata och ta hand om en när man kommer på besök.

IMG_8661

IMG_8658

Att komma till Kramsta Gästgård det är lite som att komma hem faktiskt. En av bröderna, Pelle Bergman berättar att de planerar att få fler anställda för att avlasta sin egen tid samt eventuellt söka nån form av partnerskap med någon eller några med andra kunskaper än dem, exempelvis marknadsföring.

Jag bad Pelle att berätta lite om Kramsta och dess historia. Han berättar att  1973 köpte deras föräldrar Kramsta. Då var det ett litet pensionat med 6 rum. I det som idag är frysrummet där bodde familjen i början. Där fanns det 2 våningssängar som de  sov i. Pelle berättar vidare att husen bredvid Kramsta köpte deras pappa och de hade varit arbetarbostäder vid ett stort kraftverk uppe i Norrland. De transporterades ner hit och byggdes upp här. Kramsta har byggt ut och byggts om under åren som gått berättar han vidare,

IMG_8655
Stora matsalen.
IMG_8690
Del av ovanvåningen.

Pelle och Johan gick båda restaurangskolan. Pelle gick ut 1982 och Johan gick ut 1985. De började här, men var samtidigt ute och jobbade lite på andra ställen.

1989 var Pelle med om en allvarlig bilolycka. De sa till honom att han kommer att bli rullstolsbunden och i samband med detta så sålde de Kramsta till Barbro Svensson. (Lill-Babs). Det där med rullstol gick inte Pelle med på utan blev hyfsat återställd och känner än idag av t.ex. att han har ont i ryggen ibland efter olyckan.

Under några år efter att de hade sålt Kramsta jobbade Pelle bl.a. i Sälen och Bollnäs. I Bollnäs var han med om att starta upp nya Scandic. Brorsan Johan var i Västerås hela tiden. Efter ett tag så kom Pelle också till Västerås och där började de driva en golfkrog.

IMG_7132
Utsikten från mitt rum.

På grund av massa olika omständigheter kommer de tillbaka till Kramsta 1992. Banken ägde Kramsta när de kom tillbaka och det märktes ganska snabbt att det gick inte att arrendera av banken, för de hade inget intresse av att sköta fastigheter och annat. Det köpte Kramsta av banken. I början när de kom tillbaka så var det ganska tufft innan de hunnit med att bygga upp en ny kundkrets berättar Pelle. De började att satsa på konferenser och med det blev det att de byggde ut Kramsta för att anpassa det till en konferensanläggning.

Tidigare hade de haft diskotek i källaren, men det tog de väck och byggde ett konferensrum istället. Delen som är mot Ljusnan byggde de ut år 2000 och det var en investering på tio miljoner. De gjorde att de fick sex nya konferenslokaler och sexton nya rum plus det sällskapsrummet som vi sitter och pratar i.

IMG_8680

IMG_3386
En del av det stora samlingsrummet på Kramsta.

IMG_8685

Det finns ett antal jättefina konferensrum i bottenvåningen. Konferenserna är deras huvudnäring. Turismen är också en viktig näring.  Nya cykelparken är Pelle imponerad av och det gör att liftarna används även på somrarna. Det är ett tufft jobb de har och man jobbar jämnt berättar Pelle. Därför har Pelle och Johan beslutat att anställa två tjejer som de hoppas skall bli kompanjoner med dem. De hoppas på att de kan öka besöksantalet på Kramsta och även få igång marknadsföringen. De har 43 rum igång för tillfället, men det är några rum som används till annat.

Både Johan och Pelle berättar att Hepstars uppträtt på Kramsta flera gånger och de hade även ett ”Garden Party” där kända trubadurer spelade på somrarna. Sångaren i Scafell Pike Derek Hudson, Lasse Tennander, Magnus Lindberg och Pugh Rogefeldt är bara några som spelat på Kramsta. Åberg & Kompani startade lite av sin karriär här på Kramsta berättar Pelle vidare. Åberg & Kompani bestod av: Stefan Johansson, Jocke Blomgren, Peppe Lindholm, Pär Åström, Jonas Gröning, Lars Sigurdsson och Jörgen Åberg. Idag är alla kända musiker. Åberg & Kompani var lite av ett husband innan de började att få spelningar bl.a. i Åre tillägger Johan. Då har ni fått veta lite om Kramsta och dess historia.

10547211_726259250768466_202310757096313711_o
Bröderna Pelle & Johan på Kramsta.

Efter lite vila bar det av till Tevsjö Destilleriet och Anna och Jonas Larsson för lite julbord. Jonas och Anna lärde jag känna i somras när jag var och gjorde ett reportage om dem på min blogg.

IMG_3388
Kupolen där julbordet serverades på Tevsjö.

IMG_6811

Detta är andra året Jonas och Anna har julbord och det har verkligen varit populärt. Redan förra året hade de julbord men då för mindre sällskap. Snapsen hör till julbordet och då passar de bra i sitt sammanhang. De har byggt en paviljong och den har de sett till att den är varm. Det är otroligt mysigt och Jonas berättar att det var cirka 26 grader varmt när gästerna började komma.

IMG_6787

IMG_7003

Mellan 60-70 olika rätter har de till julbordet berättar Anna. Det mesta är lokalproducerat och alla loggorna är ditsatta vid maten vid julbordet. Är det en gubbröra så är det ägg från någon och något annat från någon annan. Sillen och syltan gör de själva.

IMG_6917

IMG_6822

IMG_6835

Jag frågar vad som är typiskt Hälsingland på ett julbord. Jonas och Anna svarar.

-Grynkaka, ostkaka och viltinslag som rådjursstek. Forbondekorven är också en specialitet som finns på alla julbord runt omkring här. Mycket av maten har också Tevsjös sprit i sig. Laxen gravas och samtidigt med det sprutar kocken på gin på den. Julsnaps har de givetvis till julbordet.

IMG_7068

På julbordet var också tidningen Ljusdals-Posten och filmade och jag fick vara med och sjunga och smaka på lite olika snapsar. Jag fick också stifta bekantskap med Mikael Andersson Sellberg och hans fru Maria som var med på Tv-inspelningen på Tevsjö. De har ett eget brännvin som heter Sellbergs Brännvin. Storleken på flaskan är anpassad så att den skall passa i ett fiolfodral. 

IMG_7036

4
Maria & Mikael Sellberg.

Jag fick en pratstund med Maria och Mikael som berättar att de båda spelar och sjunger folkmusik på deras egna sätt. De har spelat tillsammans sedan de träffades 1999. Maria är uppvuxen med folkmusiken och Micke har ett förflutet som hårdrocksbasist. De spelar fiol, gitarr och bas bl.a, och spelar på olika typer av tillställningar och arrangemang, som mässor, företagsfester, nationaldagsfirande, hembygdsarrangemang, födelsedagar, bröllop, dop och begravningar mm.

När Tevsjö destilleri startade med Jonas och Anna tyckte de att det var en helt galen, modig och rolig idé att börja tillverka sprit lokalt! Men i Järvsö är ju mycket möjligt! Maria och Mikael var dit på studiebesök och blev imponerade. När de också har tanken att så mycket som möjligt ska vara lokalproducerat och närodlat kändes det ännu bättre för dem.

IMG_7039

De fick idén att det kanske gick att göra ett samarbete och tog kontakt med Jonas och Anna sommaren 2013. Kunde de göra ett brännvin som de fick utforma med smak och val av flaska? Fanns det en win-win situation för alla inblandade? Var det över huvud taget möjligt?

Samtidigt här berättar Mikael och Maria att det finns en historisk koppling mellan spelmän och brännvin. Det skulle t ex finnas både musik och sprit vid stora kalas. Mycket tråkigt har skett och sker ju fortfarande där alkohol finns med. Trist är också att veta att spelmän ibland fick betalt i brännvin och att vissa blev alkoholister. Men alkohol är trots det lagligt och kan ha sin funktion vid festliga tillfällen och som smakförstärkare eller för att smälta maten. Och de tar inte ställning för eller emot alkohol. För den som kan, vill och har råd som de brukar säga!

Jonas och Anna var med på att samarbeta. Så de satte igång och funderade på smak, logotyp, flaska och pris och bollen var i rullning. 1 april 2014 släpptes den på systembolaget. Kul, men lite problematiskt då omgivningen trodde att det var ett aprilskämt. Andra trodde att det var något som Mikael och Maria hade kokat hemma och själva hade flaskor som de kunde ta med och bjuda på vid tillfällen. Och så är det ju inte. De får köpa sitt egna brännvin på Systembolaget, som alla andra.

Smaken-Ingefära, svartpeppar och honung. De gillar smaken av ingefära, svartpeppar gör den lite eldig och honungen balanserar upp det hela. Honungen är dessutom lokalt producerad. Tillsammans med Jonas provade de sig fram till en relation mellan smakerna som de tyckte om.

Flaskan-De tyckte att det skulle vara en fyrkantig flaska och att det skulle se lite gammaldags ut, och som kunde ligga kvar i en grässlänt på en spelmansstämma utan att rullar iväg. Skruvkork skulle det vara så den kan ligga ner utan att läcka.

LogotypDe ville att den skulle spegla dem och deras musik och de provade att vända på en G-klav för att få till ett S och b:et är ett sänkningstecken inom musiken. Tillsammans med Jonas syster Johanna som är designer, förfinades den ytterligare och de köpte loss rättigheterna att få använda ett speciellt typsnitt.

Etiketten-Det trycks och klistras på flaskorna av Stigges Reklam som är Jonas mamma Ulla och pappa Stigge. Mikael och Maria godkände form och färg.

Priset-333 kr. för 50 cl. Micke ville flirta lite med sin bakgrund som hårdrockare, 666 kr. för en liter, men Sellbergs Brännvin finns bara på halvlitersflaska. Priset är så pass högt för att ingen ska ha råd att bli alkoholist på deras brännvin berättar Mikael.

Samarbetet-Tevsjö Destilleri kokar brännvinet och levererar till Systembolag och återförsäljare precis som alla övriga sorter som de har. Mikael och Maria har spelat på olika arrangemang som de har ordnat eller deltagit i, som GastroNordmässan i Älvsjö eller vid räk- och grillbuffé som de ordnat själva. De drar nytta av varandra kan man säga.

Marknadsföring-Sker via sociala medier och muntligt. Dessutom har de fått en helsida i lokalpressen.

Försäljningsställen-Finns på Systembolagen i Ljusdal och Bollnäs i ordinarie sortiment och som beställningsvara om man vill köpa den vid något annat systembolag. Finns dessutom hos ett antal restauranger och barer. Till sist berättar Mikael att de uppträder alltid nyktra!

IMG_6996

Efter ett underbart julbord fick jag skjuts tillbaka till Kramsta. Efter en pratstund med Pelle Bergman så somnade jag väldigt gott den kvällen.

Lördag vaknade jag helt utvilad och bestämmer med min kompis Jörgen Åberg som är musiker och artist från Järvsö att vi skulle gå på Julmarknad på Stenegård. Mycket folk och härlig stämning vill jag lova, och de hade även hästskjuts om man ville prova på det. Vi gick runt och avslutade med en fika på Trädgårdscaféet där jag åt en väldigt god morotskaka.

IMG_7165

IMG_7177

Efter det var jag tillbaka på Kramsta och tog bilen och åkte runt lite i Järvsö och åkte ner och tittade till den vackra kyrkan i Järvsö.

IMG_7245

Det blev även en sväng till Öjeberget. Brukar alltid ta en sväng dit upp och njuta av utsiktenIMG_7204

Efter det bar det av till Bollnäs där jag hälsade hälsade på lite kompisar. Senare gav jag mig av till Bollnäs Kulturhus där Sarah Dawn Finer uppträdde med sitt band.

IMG_7891

IMG_7454

En helt underbar konsert. Jag säger bara Sarah Dawn Finer. Efteråt signerade hon skivor och jag sa hej och fick en liten pratstund med henne. Tillbaka till Kramsta och somnar gott.

Söndag. Vaknade tidigt och njöt av en härlig uppdukad frukost. Idag var det en del intervjuer som jag skull göra till min blogg. Åkte till Söderhamn och hämtade Monica Törnell som jag blivit kompis med och hon är underbart trevlig. Jag skulle till Ljusne där Peter Orest och Ingeborg Rudenmo driver Helsinge Ångbryggeri. När jag var hos Jonas och Anna i somras så träffade jag Peter och Ingeborg och frågade redan då om jag fick komma till dem.

8
Utanför Helsinge Ångbryggeri.

Jag tog med mig Monica och vi åkte dit och de visade runt oss i deras lokaler. Det var mycket intressant att få höra deras berättelse. Det kommer ett blogginlägg från Helsinge Ångbryggeri längre fram på bloggen. Efteråt körde jag tillbaka Monica och jag åkte vidare till Järvsö. Väl i Järvsö så stannade jag till hemma hos Anna och Jonas på Tevsjö och pratade med dem en stund. Därefter åkte jag till en person som jag inte tänker avslöja nu vem det var, utan det kommer på min blogg lite längre fram.

Jag var tillbaka på Kramsta och började förbereda mig inför hemresan på måndag morgon.

Det var isgata när jag åkte vid 04:10 ifrån Järvsö. De hade redan dagen innan varnat för detta, men jag tänkte att de måste finnas saltbilar eller att de sandar vägarna för de var just detta de varnade för. De hade inte gjort någonting. Nästan hela vägen till Falun var det förrädiskt halt och de varnade hela tiden i radion om detta.

Förutom väglaget så var min helg i Järvsö så underbart trevlig och rolig. Till sist så vill jag tacka Pelle på Kramsta för klistermärket jag fick, och där det står…

Det är inte världen som är liten, Det är Järvsö som är stort. 

I will be back!

En tanke på “Några underbara dagars semester i vackra Järvsö.

  1. Låter onekligen som om du hade en kalashelg och den där ingefärs-svartpeppar-honungssnapsen lät väldigt spännande 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.