Terje Fredh minns del 2. Min barndoms kvarter.

Terje minns del 2. Min barndoms kvarter.

Inga förskolor, inga fritidsgårdar, inga idrottshallar och inga bollplaner för ungdomar. Detta var betingelserna för den som växte upp i Lysekil från i början av 30-talet och åren framåt. Men ungdomarna förströdde sig själva. Detta gällde i högsta grad för de som växte upp kring Södra Kvarngatan. Intill gatans entré` mot öster låg en stor ful röd byggnad. Före detta Karlson bryggeri, byggnaden övertogs av Aro Mekaniska när bryggeriet flyttade.
Att bryggeriet en gång låg där berodde på att det i skogsbacken fanns två stycken vattenbrunnar som gav vara till drickan. Bryggarna var ett farlig lekplats för ungdomarna. Plankor lades över vattenytan och sedan blev det balansgång. Detta slutade när en gosse Rune Johansson, föll av plankan, slog i huvudet och medvetslös drev med ryggen mot vattnet. Vi räddade Rune och fick belöningen i form av ett handslag av pappan Algot som var sopare på Skandia.
Aro var en mekanisk verkstad som ägdes av två män Karlsson som varje dag vandrade från verkstaden till sina bostäder vid Södra Kvarngatan. Intill verkstaden hade Shell en bensintapp, när någon skulle tanka, såg man det från verkstaden som skickade ner en man som pumpade upp bensinen som med självfall rann i bilen tank.

Världens mest lutande bollplan.

Den stora sysselsättningen var att spela boll men detta skedde på världens mest lutande bollplan som gick från Norra Kvarngatan och sluttade ner mot Aro. Bollklubben Stjärnan bildades av gossarna Bengt-Erik, Bernt, Roland. Ingvar Lyselius och Bengt. Grejerna var enkla och skorna av märket blå Tretorns gymnastiksdojor. Flera blev långt senare betydande spelare i Slättens IK.
Det gällde att spela bollen uppför backen men det hände att den rullande nedför backen, förbi Södra och Landsvägsgatan och stannade vid järnvägsstationen. När SJ chefen Swedenfeldt såg detta tog han bollen som fick avhämtas mot beskrivning!
Stjärnan ordnade också små fester och minitivoli där en katt skulle trollas bort. Detta gick så illa att katten aldrig återfanns! Drivande motor i Stjärnan var smeden Olsson gosse, Bengt- Erik, sedermera Bertilsson med bostad i Uddevalla.

005 (1)
Här spelade de fotboll.

Många hus revs.

När området skulle ge plats för ICA huset och bostadshuset norrut revs många hus. Ett av de mera moderna var nummer 19 där bodde familjerna Algert och Arvidsson. Algert, lik Boris Karlov, blev systembolagschef, varm hemvärnsman och gymnast. Han tyckte om att vi spelade boll men ansåg det var bättre att vi gick till Parkskolans gymnastiksal och tränade kroppen. Mellan 19 och 23 låg ett hus från 1800-talet, hem för Helge Svensson, allsvensk handbollsspelare i Majorna som var med 1942 och invigningsspelade i hallen Kyrkvikshallen.

Gemenskap i kvarteret .

 

Folk arbetade hårt och arbetsveckan slutade efter lunch på lördag. Då var det vanligt att vänner eller grannar träffades för att umgås. Lite av atmosfären från TV-serien Söderkåkar. Alkoholen var ransonerad och det blev inga större utsvävningar. Vanligt att han man hade med sig en flaska stark. Man satt vid köksbordet, populärt var kaffehalv med tilltugg av saltad makrill och krydd(saltad torskrom). Något kanske spelade dragspel eller gitarr och man sjöng.
Lördagseftermiddagen började med att husägaren sopade trottoar och rännsten. Arbetskläderna ersattes av i första hand en ren skjorta.
Jag minns tre bröder Oskar, Harry och Ragnar, alla med rötter från övre Slätten. De var ofta tillsammans i ett hus vid Södra Kvarngatan. Kvarterets spefågel visste att de tyckte om kaffehalv och bröderna döptes till Oskar Kron, Harry Bord och Ragnar Grönstedt, allt efter populära spritsorter
Husen var inte av bästa kvalité` Ett hus stod tomt i flera månader innan rivningen då en förbipasserande upptäckte en katt som satt i fönstret. Katten hade tagit sig in i ett hål i ytterväggen bakom en bokhylla.
Många glada personer fanns i kvarteret bland dem herr Allme`r som var försäljare på Flodins konservfabrik. Glädjen fanns också hos sonen Anders numera med fritidshus i Gamlestan.

 

Även mörka sidor.

Det lyckliga kvarteret var inte alltid så lyckligt för alla. Jag minns en man, född 1931, som hade en trasig uppväckt med svag familj, han skolkade från skolan och konfirmandundervisningen, mobbing fanns redan då. Han begick inga brott men stod utanför det etablerade samhället.
Barnavårdsnämnden i Lysekil hade inga resurser utan enda lösningen var skicka pojken till uppfostringsanstalt. Bona hette en anstalt, ett fängelse berättade pojken för mig. Eleverna misshandlades och det hände värre saker från personalen som jag inte vill relatera. Idag hade det vart ett uppslag för en kvällstidning.
När pojken skulle till anstalten kom två poliser och knackade på hans dörr. En av föräldrarna öppnade, pojken gömde sig i det lilla huset. Poliserna hittade honom, pojken tog de armarna och det var hemskt att höra denne stora kraftige pojke storgråta och streta emot poliserna. Han visste vad som väntade på fängelset Bona. Pojken dog ung av en orsak som ingen fick reda på.
En annan mörk sida av 30 och i början av 40-talet var när någon dog. Hos en del familjer fick barnen, sex till sjuåringar gå runt i grannhusen och berättade att deras mamma, pappa, mor-eller farföräldrar dött. Flera gråtande barn kom jag att se under dessa år.
Jag minns också att kistan med den döde ställdes i ett uthus som kläddes med vita lakan och dekorerades med granris. Jordfästningsdagen hämtades kistan och sattes på den vackra kistvagnen för den sista färden till Åkerbräckan som var kvarterets kyrkogård.
Terje W Fredh.

Stort tack Terje för din berättelse.

2 reaktioner till “Terje Fredh minns del 2. Min barndoms kvarter.

  1. Stort tack Glenn för alla intressanta inlägg på bloggen!
    Mycket intressant var Terjes berättelse om sin barndoms gata!
    Önskar Er en Riktigt God Jul & Gott Nytt År!
    Benny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.