Jag var och besökte Helsinge Ångbryggeri i Söderhamn

Jag besökte Helsinge Ångbryggeri i Söderhamn, och detta beror på att jag i somras besökte Tevsjö destilleriet i Järvsö. Där var Bryggmästare Peter Orest och hjälpte Jonas Larsson som äger Tevsjö destilleriet. Har aldrig besökt ett ölbryggeri förut så när jag var uppe i december och hälsade på i Järvsö så passade jag även på att ta en tur till Ljusne i Söderhamn där Helsinge Ångbryggeri ligger.

Med mig på besöket hade jag även min vän Monica Törnell och vi visades runt av Peter Orest och Ingeborg Rudenmo på bryggeriet i Ljusne.

Peter visar oss in i lokalen där de tappar öl på flaskorna och även sätter på korkarna. Allt började ifrån början i centrala Söderhamn 1997. Då gjorde de en bryggning en gång i månaden och sålde till hembryggare. Peter jobbade på Gamla Stans bryggeri på Skeppsbron i Stockholm som Stenbeck ägde. De beslutade att lägga ner bryggeriet i Stockholm så Peter satsar på ett eget bryggeri istället. De investerade i jästankar och fick tillstånd att göra öl av alkoholinspektionen som det hette på den tiden. Väl inne i flasktappningsrummet så förklarar Peter hur det hela går till.

IMG_8695

Det börjar med flaskor som står på en pall som höjs till rätt nivå. Det är 7 lager på varje pall berättar Peter. På bordet samlas en buffert på nästan 300 flaskor. Sedan går flaskorna bort till tappmaskinen.

IMG_8697 - kopia
Ingeborg visar hur flaskorna korkas.

I den här maskinen blåses det koldioxid in i flaskan för att göra tryck i flaskan och samtidigt ta ur all luft ur den för luften är skadlig för ölen. Efter det så fylls flaskan med öl och sen sätts kapsylen på. Ingeborg berättar att det är lite som en tomteverkstad. Att fylla en flaska med öl tar ungefär 3-5 sekunder, så det gäller att vara snabb. Cirka 300 flaskor i timmen får de fram.

IMG_8700
Peter & Ingeborg.

Efter att flaskan är buteljerad så åker de sakta fram på bandet och nu skall det sättas på etiketter. Etiketterna ligger i ett magasin. Efter det går de in i ett fack och här berättar Peter att de har ett verktyg som de tar 12 stycken flaskor på en gång och lägger i en kartong.

Peter berättar att de ökar varje år med försäljningen och investerar efter hand. Helsinge Pilsener är det som säljer bäst berättar han vidare. De har även en Helsinge Rököl som är väldigt populär. De har även en öl uppkallad efter Morgana Lefay som är ett svenskt metalband från Bollnäs.

Peter frågar Monica Törnell om hon minns Alagården. Rummet vi går in i där berättar Peter att där hade det varit en scen och Monica minns detta. Monicas bror har berättat för Peter att han spelat där Helsinge Ångbryggeri ligger nu. De har börjat renoverat hela byggnaden, men tar lite då och då när de hinner med. Vi befinner oss nu i bryggningsrummet.

Här blandar man varmvatten och krossad malt och vid olika temperaturer omvandlas det till socker som jäser. Sen silar man av det som kallas vört och som går tillbaka till pannan och kokas där med humle. Därefter går det genom en värmeväxlare till källaren där det kyls och tillslut hamnar det i en jästank. 5 veckor tar det för att få ut en flaska öl. Hygienen är väldigt viktigt. Så fort det är kylt måste hållas helt sterilt.

Peter berättar om en grupp forskare som tog vatten från en ankdamm och skickade till analys. Det var inte drickbart och klassades som dödligt. De använde samma vatten till att tillverka öl och analyserade det efter att det var klart. Det innehöll inte en enda bakterie.

Om man t ex åker till Sydamerika, är det säkrare att dricka öl än vatten, eftersom den process vattnet genomgår vid öltillverkning tar död på sjukdomsframkallande bakterier. Ölet kommer heller aldrig att kunna innehålla sådana bakterier eftersom det har en mängd egenskaper som gör detta omöjligt. Däremot finns det andra bakterier, framförallt mjölksyrabakterier, som kan förstöra ölets smak. Dessa är dock inte farliga, tvärtom, men ölet blir ”surt”. Därför är det viktigt med hygienen i bryggeriet.

IMG_8704 - kopia
På dataskärmen bakom Peter & Ingeborg har de full koll på vad som händer i bryggeriet.

Vi går vidare till jäsrummet. Jag frågar Ingeborg hur många olika öl de producerar. 8 olika öl i olika omgångar berättar hon. Nu är det julöl och de har även Sjätte Tunnan som de levererar öl till. Sjätte Tunnan är en medeltidsrestaurang i Stockholm. Helsinge Ångbryggeri fick en förfrågan om att göra en mjöd bara till dem. Ingeborg berättar att Sjätte Tunnan hade varit runt till alla på Stockholm Beer and Whisky Festival men ingen kunde hjälpa dem. Peter fixade detta och idag levererar de Mölska som är ett mellanting av mjöd och öl till dem. De har installerat tre st. 500 liters tankar hos Sjätte Tunnan.

IMG_8707
Jäsrummet.
IMG_8712 - kopia
Monica lyssnar när Peter berättar.

Ifrån brygghuset till jäsrummet går det rör och här kommer det som är nerkylt. Peter berättar att gör mest lageröl och det skall jäsa i 12 grader. Sockerhalten gör att det har en högre densitet än vatten. Sockret förbrukats av jästen och det bildas alkohol och koldioxid. Det gör att densiten går ner och man kan mäta hur jäsningen går. Så länge jäsningen pågår behöver man mäta en gång per dag.

Peter förklarar att det kommer ut koldioxid ur jäsningstanken och när det är lite jäsning kvar stänger han till den och då byggs det upp ett tryck, och det är det som ger kolsyra i ölen. Det tillsätts ingen kolsyra utan den får de gratis från jäsningen. Man måste ställa in rätt tryck för att få rätt kolsyrehalt.

IMG_8709 - kopia

Jästen faller till botten efter ett tag. Under tiden det jäser är den ganska utspridd i hela tanken berättar Peter vidare. Alla fasta partiklar hamnar i konan längst ner. Där kan man ta ut jästen och använda i en ny jäsning. Man återanvänder alltså jästen hela tiden, men efter cirka 10 gånger så byter Peter ut jästen för att vara säker på att det inte blivit några mikroorganismer i den. Jäsningen skall gå så fort som möjligt för det blir en bättre och renare smak då. Man måste också hålla koll på temperaturen för den får inte stiga. Detta håller Peter kontroll på via datorn. Jäsningskaren är från Italien och Slovakien.

Det är inte så lätt att börja med öltillverkning. Det hela startar med ett formulär som ser ganska enkelt ut i början men det är hur mycket som helst att fylla i. Det handlar om säkerhet och budget m.m. berättar Peter. Hela 45 st mikrobryggerier har startat under år 2014 berättar Ingeborg.

Vidare ifrån jäsningsrummet går det sedan ner till lagerkällaren. På vägen dit så berättar Peter att de håller på att iordningställa ett rum för att kunna ta emot grupper för visning. De håller på att bygga en eldstad för att skapa en liten mysfaktor.

IMG_8724
Här är ingången till fastigheten som de har gjort i ordning ganska nyligen.

Sågverket ”Stora Enso” har ägt dessa lokaler och det huset som ligger bredvid. Det fanns läkarmottagning, det fanns scen där de var spelningar, bingo, bio och allt möjligt berättar Peter. Det fanns även ett stort kök och matsalar. Det är ungefär åtta år sedan de flyttade in i dessa lokaler. Jag frågar om de har tid att ta semester någon gång och Peter säger; ”att det blir oftast med någon kombination att det kan vara en mässa i Tyskland eller något liknande”.

Facebook har de och som de använder sig av för att visa upp sig och göra reklam för bryggeriet. Det kommer att börja med att ha cateringmat till visningarna och de kommer att bygga upp en bar och en liten scen där det kommer att stå två stora kopparbryggpannor.

Nu går vi vidare till källaren och lagerplatsen. Därifrån tappas ölet när det är moget.

IMG_8726
Lagerkällaren.

Ölen kommer nu ifrån jäsrummet och rinner ner i någon av dessa tankar. Här kyls ölet ner till nära noll grader. Här finjusteras även kolsyran med tryck och rätt temperatur på tankarna. Här klarnar också ölen. Peter berättar att de har aldrig fått tillbaka en öl som varit dålig. De har en väldigt bra koll och testar alltid ölen när den är färdig. Jag frågar Peter om han kan känna skillnaden på öl och olika satser. Han berättar att det kan han, men säger samtidigt att det är en så otroligt liten skillnad och oftast beror det på jästen. Därför är det väldigt viktigt att jästen har full fart hela tiden.

Jag är imponerad av hur snyggt och rent det är när vi går runt i anläggningen. Peter berättar vidare att han har gått Bryggmästare utbildning i Berlin och den var han klar med 2001. Utbildningen var på ett år och var på engelska. Cirka 2000 flaskor får de fram på en tank. Slaggprodukten som blir kvar av blöt krossad malt används som foder till kor.

Peter berättar att han jobbat på bl.a. Pripps och Spendrup i Stockholm och deras laboratorie. Microbiologilabbet var det han jobbade på och där lärde sig han väldigt mycket. Han förstår hur allt fungerar och det har varit till stor nytta för honom. Vi kommer in och pratar på gårdsförsäljning och om det tror inte Peter att det kommer att komma igång under detta seklet. Jag hoppas att kunna komma tillbaka till Peter och Ingeborg längre fram och se hur det har gått med byggnationen. Stort tack Peter och Ingeborg för en mycket intressant eftermiddag i Ljusne och Helsinge Ångbryggeri.

IMG_3587
Lite olika sorter av öl som Helsinge Ångbryggeri levererar till systembolaget.

Helsinge Ångbryggeri på Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close