Välkommen på en visning av några av Strandflickornas rum här i Lysekil.

Välkommen på visning av Strandflickornas villor stod det i en e-post jag fick häromdagen i min mail. Klart att jag ville se detta. Jag har tidigare gjort ett inlägg med Havshotellet och Strandflickorna, men nu hade de renoverat ett antal rum och dessutom byggt ut sedan jag var där sist. Jag tog med mig kameran och åkte till Havshotellet och en stund senare åkte jag även till Strandflickornas vandrarhem där Sofie Gustafsson tog emot mig och visade mig runt.

IMG_5031

IMG_5038
Det är någon slags hemtrevnad över Havshotellet. Det är som att man känner sig hemma när man kommer dit.

Det är inte så ofta man får chansen att se olika hotellrum, men idag var det visning och vi traskade upp en våning och en av ägarna Åsa Nilsson kom och sa hej och visade några av rummen. Rum nr 10: Kapten Pihls rum.

IMG_5068
Åsa Nilsson visar oss det nyrenoverade Kapten Pihls rum.
IMG_5071
Även toaletterna på rummen är renoverade. Det såg riktigt snyggt ut.

IMG_5105

Rum nummer 13 är Friherrinnan Von Platen.

IMG_5107

IMG_5110

Efter det går vi vidare till rum nummer 15.

IMG_5131
Rum nummer 15 är Konstnärens Carl Wilhelmssons rum.

Vi går vidare och kommer till Madame Murrays rum som är nummer 16.

IMG_5119

Det är som en värme sprider sig när man kommer in på varje rum. Det är stilfullt och vackert.

IMG_5123

Rum nummer 17 är Grosshandlardotter Frida Aarons rum.

IMG_5044

IMG_5048

Jag frågade Åsa om hur de kommit på namnen till alla rummen. Jobbet med det måste ha tagit en massa tid. Åsa säger:

-Vi har fått mycket uppslag bara genom att bl.a läsa de gamla badgästtidningarna ”Trampen” som gavs ut kring sekelskiftet och ett 20-tal år framåt.

Här skvallras det vitt och brett om societeten och om giftaslystna fröknar och unga herrar…. T.ex. kunde vi läsa ”Jägmästare von Lewenhaupt har setts gå arm i arm med Friherrinnan – vad månde det blifva?”:-) Vi var bara tvungna att tillägna ett rum till  ”Friherrinnan von Platen” och ett till Jägmästaren. Vi har dock inte bara badsocieteten representerade utan även flera Lysekilsprofiler finns som tex ”Kapten Ludwig Pihl”, Konservfabrikör Bovik, Stenhuggare Manne Strömberg, Länsträdgårdsmästare Carl-Magnus Lindebäck osv, osv. Gemensamt för samtliga rum är ju att de ska gå i sekelskiftesstil.

Det har ju varit oerhört roligt att få vara kreativ och inreda rummen och samtidigt få lov att bedriva detektivarbete, gräva i arkiv och få höra de olika personernas historia berättas. Länsträdgårdsmästaren, t.ex. hade till uppgift att se till att var och en som hade en liten täppa inte bara skulle upplåta marken till bete och odla potatis utan även plantera fruktträd då man sett vad för goda hälsoeffekter frukt hade på barn och vuxna. Han möttes av en oerhörd skepsis, det var ju bara fint folk och präster som hade råd att upplåta dyrbar betesmark till fruktträd, Han fick dock, genom att plantorna delades ut gratis, till slut planterat mer än  82 000 i länet. En hjälteinsats!

Alla gäster från förr kommer att få sin historia dokumenterad och uppsatt på var och ett rum. Detta kommer att bli klart i vår.

Rum nummer 18 är Dramatenaktören Victor Hartmans rum.

IMG_5049

IMG_5052

IMG_5088

Oscar II sommarviste heter rum nummer 19.

IMG_5173-2

IMG_5177

IMG_5179

IMG_5165

Avslutningsvis så går vi till rum nummer 21 och det är Carl & Calla Curmans rum.

IMG_5153 IMG_5154

IMG_5150

Efter den rundvandringen så hälsas vi ner till Havshotellets nya orangeri. Våren 2013 byggdes Havshotellet ut och fick sex nya dubbelrum och ett underbart fint orangeri. När man kommer ner så är det en matsal och innanför den så ligger orangeriet.

IMG_5198

IMG_5195
Orangeriet.

IMG_5188

Där lämnar jag Havshotellet och åker ner till Strand vandrarhem där Sofie Gustafsson tar emot mig.

IMG_5290

IMG_5216

IMG_5287
Sofie Gustafsson tar emot på vandrarhemmet Strand.
IMG_5218
Rum nummer 1 på Strand.IMG_5224

IMG_5231

IMG_5234

Här på Strand vandrarhem berättade Ulf Elfving att han bodde när han var här som ung ihop med Arne Hegerfors och Tommy Engstrand bl.a. Ulf hade alltid rum nummer 10. När Ulf var här i höstas skulle vi gått in och tittat, men vi hann inte med det. Men när Ulf kommer hit i slutet av juli hoppas jag att vi får tid att titta till rummet som han bodde på. Det finns en annan kändis som hälsar på i Lysekil då och då. Den personen har också alltid samma rum, men ett annat rumsnummer på Strand.

IMG_5241
Rum nummer 12 på Strand vandrarhem.

IMG_5250

IMG_5255

IMG_5257

IMG_5267

Efter det så visar mig Sofie ner till källaren där de har ett stort kök med samlingsrum där man kan laga egen mat.

IMG_5273

IMG_5277

IMG_5282

Ja det var lite foton från Havshotellet och Strandflickornas vandrarhem. Vill ni läsa mer om Strandflickorna så gör ni det på länken här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.