Idag får ni följa med till företaget Ola Nesje AB som ligger i Lysekil och som nästan är Hela Sveriges Souvenirleverantör

Idag får ni följa med till ett ställe i Lysekil som jag nog skulle kunna säga att inte många vet om. Själv så fick jag höra talas om detta företag för några år sedan. Ola Nesje AB heter det och är helt riktigt som det kallas nästan Hela Sveriges Souvenirleverantör. Jag åkte till Hantverksvägen i Lysekil och träffar där Lysekilsbon Stefan Walstern som är ägare och VD för företaget. Företaget har idag nio stycken anställda.

IMG_5387

Stefans styvfar Ola startade företaget 1981 hemma på Falkvägen i Lysekil. 

Stefan börjar visa mig runt i lokalerna, och berättar att de har byggt ut efter hand. Vi kommer in i en lagerlokal där de förvarar allt smått. Ola Nesje startade företaget 1981 hemma i garaget på Falkvägen på Torpet här i Lysekil. Ola var Stefans styvfar. Han minns att när han muckade från det militära, efter det började han jobba hemma i garaget på Falkvägen. Det första sakerna de sålde var dekaler, vimplar. pennor och nyckelringar berättar Stefan vidare. Till sommaren är det 29 år sedan Stefan började jobba med detta. Ola Nesje gick bort för två år sedan.

IMG_5298
Stefan visar runt och vi kommer till det första lagret där de förvarar de minsta delarna av deras souvenirer.
IMG_5301
En liten bit bort ligger ännu en lagerlokal där det finns lite större souvenirer.

 Har en egen designer. 

Vi går vidare i lokalerna och jag får hälsa på Marie Bjärne som är Ola Nesjes grafiska designer. Hon utvecklar t.ex. hur en älg skall se ut på en produkt, och var den skall sitta. Hon uppdaterar även säljarnas kataloger med produktbilder som hon fotar här på företaget. Jag hälsar även på säljarna Barbro Dowerztain och Jörgen Andersson.

Stort ”Showroom”

Vi går upp en trappa och kommer till Ola Nesjes ”Showroom” där de visar upp de olika souvenirerna de har till försäljning.  Stefan berättar att under 2014 sålde de bl.a. över 125 000 kylskåpsmagneter och över 35 000 muggar.

IMG_5366

Här i showroom finns i stort sett hela sortimentet. De som de satsats mest på är en film på 45 minuter om Sverige som är översatt till åtta olika språk. Med denna film vann de ett pris på filmfestivalen i New York för några år sedan för den sortens kategori. Filmen köps av turisterna och även av svenska exportföretag.

IMG_5303
IMG_5307-2
Det finns både CD och DVD. Det finns också en box med CD och DVD tillsammans.

High Chaparall är en stor kund och där har det gjort en ny typ av t-shirt som är väldigt populär. Även damtopp till tjejer är också väldigt populärt.  Lucky Luke är också väldigt populärt på High Chaparall när det gäller barntröjor. Till skid-VM i Falun har de levererat en hel del saker till turistbyrån där. Vikingamössor, kepsar och handflaggor m.m.

IMG_5310
Populära tröjor som säljs på High Chaparral som trycks på ett nytt sätt berättar Stefan.
IMG_5315
IMG_5306

Presentreklam kan de göra, men det är inget de satsar på Berättar Stefan. Föreningen Laurin här i Lysekil har de bl.a. gjort kepsar till, och även Havets Hus och Nordens Ark beställer av företaget berättar Stefan. Vasamuseet och marinmuseet i Karlskrona är två andra stora kunder.

IMG_5326
IMG_5323

Daftö Camping i Strömstad säljer de piratset till. 

Daftö camping i Strömstad gör de en hel del saker till och de har ett piratland och då har de beställt ett eget piratset, pirathattar och mössor. De levererar även souvenirer till fjällvärlden som Idre, Sälen och Åre. När Daniel och Victoria gifte sig hade de lite exklusivare presentset med bl.a. tallrik och muggar. Även kylskåpsmagneter och nyckelringar såldes. Då blev de godkända från Hovet att sälja dessa artiklar. De säljer även saker till slottets presentbutik och de har bl.a. en egen mugg som säljs där.

IMG_5339
Slottets presentbutik beställer saker ifrån Lysekil och Ola Nesje AB.

 Iskubsformar, ett av företagets största succéer 

Jag frågar Stefan hur han kommer på detta med produktutvecklingen. Stefan berättar att han ser mycket när han är ute och reser. Han kan se saker i Europa, USA eller i Sverige. En av företagets största succéer är iskubsformar, där man kan göra iskuber i form av älgar eller dalahästar.

IMG_5349

 1989 flyttade de till Hantverksgatan i Lysekil.

1989 flyttade de till Hantverksvägen i Lysekil. Då var det i en mindre lokal. För 7-8 år sedan byggde det ett större lager och för 2 år sedan stod ännu ett lager klart. Under tiden de hade företaget i garaget på Falkvägen hyrde ett förråd på Fridhem och senare även ett förråd på Gullmarsvarvet. Från början var det bara 3 stycken i företaget och i dag är det nio anställda. Stefan Styvfar jobbade en gång på ett souvenirföretag som han slutade på.

Efter det så började Ola utveckla olika souvenirer och på den vägen är det. Stefan berättar att de även sålde pennor som när man vände på dem så kom det bl.a. en älg springande. Det var väldigt vanligt då med en pinuppa som tog av sig kläderna eller något liknande men det utvecklade Ola berättar Stefan vidare. Det fick en dansk agentur och de sålde väldigt mycket av dessa pennor.

IMG_5332
Kylskåpsmagneter är också populärt.

  Äger en souvenirbutik på Arlanda.

Idag äger de även en egen souvenirbutik på Arlanda som de driver i ett eget bolag. De har även ett fastighetsbolag, men där har de inga anställda. De har även souvenirbutiker i hamnen i Göteborg som är öppna när de stora kryssningsfartygen kommer. Stockholm är störts när det gäller försäljning p.g.a. att där förekommer det försäljning till turister under hela året.

Slutet på 2014 och början på 2015 har varit lite tufft p.g.a. att det har avtagit med besök av den Ryska befolkningen som är väldigt köpstarka berättar Stefan vidare. Turismen har varit en växande bransch nu på senare år och även politiker har fått upp ögonen på hur viktig den är och det är mycket positivt tycker Stefan. De som jobbar inom turismen är mycket serviceinriktade folk och alltid väldigt trevliga att jobba med tillägger han.

Idag finns det även turism i Göteborg varje helg året runt och det var det inte förr även om den inte är lika stor som i Stockholm och det är positivt. Mycket av det beror på att det har blivit mycket billigare att flyga och att folk rör på sig mer nu.

IMG_5383

Det blir en del resande för Stefan. 

Det blir en del resande för Stefan, men inte alls lika mycket som det var förr. Det är hyfsat bra att ligga i Lysekil för allt som fraktas kommer med båt till Göteborg. Flyg händer det också att det fraktas med. Det ultimata hade varit att ligga i Göteborg men det hade också blivit dyrare. Men det fungerar bra att ligga i Lysekil. Det har även en tjej som jobbar med att sälja på Åland och det fungerar bra. Det med Åland har varit en test i några för att se hur det fungerar om man skulle satsa på att sälja till Norge eller Finland t.ex.

Säljarna har hela Sverige som sitt arbetsfällt.

Mässor kan de bli då och då. Senast var Formex mässan i Stockholm som de var på, och där var även Stefan med. En del kunder besöker även Lysekil. Just nu jobbas det med den nya katalogen som skall tryckas vid påsk, och i april åker Stefan till Kina under ett par veckor och under sommaren kommer det in prover som de går igenom och som kanske skall ändras på. Det kan vara storlekar, färger och annat som skall kollas upp.

Nästa resa till Kina för Stefan blir i september och då skall de ha hunnit med att lagt ordrar för att de skall få skeppningar i tid. Från att de har lagt ordern tar det nästan 5-6 månader innan de får sakerna till Lysekil från Kina. 3-4 månader tog det förr, men nu tar det längre tid och det beror delvis på transporterna.

Rederierna har under en längre period fått sämre betalt och då lägger de båtarna i hamn istället för att få upp priserna igen. Eftersom det går färre båtar så är chansen mindre att man får med godset på just den båten utan man kanske får vänta några dagar extra. Fartygen går också på sparfart för att spara bränsle, och då tar det kanske en vecka längre för att komma till Hamburg där det lastas om för vidare frakt. Att frakta med flyg idag kostar väldigt mycket berättar Stefan.

IMG_5353
Älgar som mjukisdjur är väldigt populärt.

Största kunderna. 

Största kunderna idag är High Chaparall, Vasamuseet, Episod på Landvetter, Ishotellet i Jukkasjärvi, Silja Line & Tallin Line och även deras butik på Arlanda. Det finns flera stora kunder till dem som olika älgparker i Småland, Akademibokhandeln i Nordstan, Volvo museet och Universeum i Göteborg.

 Planer på att börja sälja utanför Sverige.

Framtidsplanerna just nu är att senast 2017 skall de bestämma sig för vilket land de skall börja sälja till. Det handlar om att de skall komma med en kollektion till Norge eller t.ex. Finland. De gör lite marknadsundersökningar och kollar upp var de känns rätt att starta. För detta krävs en färdig kollektion och även en färdig säljorganisation också.

Stefan trivs i Lysekil. 

Jag frågar Stefan om har någon semester och det har han. Ungefär två till tre veckor per år försöker han ta sig lite ledighet. Han åker gärna till Branäs på vintern och åker skidor. Även vid någon resa kan han kombinera in lite semester, och hans fru Camilla som jobbar i företaget som ekonomiansvarig möter gärna upp när Stefan är klar med affärsuppdragen på resan.

Han trivs jättebra med att bo i Lysekil, och tycker det ser bättre ut för Lysekil nu än det gjorde för några år sedan. Samtidigt är han orolig för utvecklingen bland ungdomarna. Det borde finnas något större företag eller mer små som tog hand om våra ungdomar så att det stannade kvar i Lysekil och inte behövde flytta iväg. Ungdomen är jätteviktigt för att Lysekils skall kunna utvecklas.

IMG_5360

 Jag bad Stefan beskriva Lysekil med några ord:

– Det jag uppskattar mest med Lysekil är att det är stressfritt för själen att bo här. Det är sällan köer i trafiken och inte så mycket folk om man nu inte tänker på sommaren. Men det går bra det är bara att man får planera att vara ute tidigt på morgonen så slipper man köerna i Lysekil. Jag har ibland funderat på vart jag skulle tänka mig att bo förutom i Lysekil och då är det Hong Kong som ett alternativ att bosätta sig i. Jag har varit så många gånger i Hong Kong och fått vänner för livet där.

–Bengt Sjöberg som sitter i vår styrelse bor där, och honom känner jag väl. Hade jag fått intressant jobb där, för där finns allt. Där finns Asien och det Västerländska och där känner jag mig säker och där finns den pulsen och jag hade nog levt ett tvärtom liv vad det är att leva här i Lysekil. Man skulle kunna ta en långweekend och dra till Singapore eller Thailand över några soldagar, det hade blivit ett annorlunda liv.

Fast samtidigt berättar Stefan att han trivs med sitt jobb och det han har här i Lysekil med familj och allt. Han kommer till jobbet strax efter kl. 7 på morgonen och är väl hemma någon gång mellan 18-19:00 på kvällarna. Nu vid den här årstiden så är det mörkt när man åker hemifrån och mörkt när man kommer hem.

Högsäsong mellan april-augusti.

Högsäsongen för dem är mellan april-augusti och under de fem månaderna görs cirka 80 % av omsättningen. Stefan visar lite saker som de håller på att produktutveckla och även en grej som de tryckt på, men där de har tryck texten upp och ner. Ibland kan det bli så berättar Stefan och skrattar.

Nu går vi vidare till lagerlokalen som ligger alldeles bredvid byggnaden som vi var i. Det är en mastodont lagerlokal som är 9 meter hög. Här är det meningen att de skall börja bygga pallställningar. Stefan berättar att det blir cirka 1700 pallplatser när lokalen blir färdig. Men till en början så blir det nog 400 platser och det lär räcka ett tag tror han. Det skall även bli rörelsedetektorer och när de kör med trucken i gångarna skall ljuset tända sig automatiskt.

IMG_5393

Vi går vidare till lastbryggan och där kan de backa emot smidigt och lasthuset på utsidan är som en ballong man pumpar upp så det blir som att lasta av inomhus. Hur smidigt och modernt som helst. Där säger vi adjö till varandra, och jag är riktigt imponerad av att ha sett detta företag i Lysekil som man knappt hört talas om. Stort tack Stefan för att du tog emot mig och jag kommer att kanske dyka upp hos Stefan någon gång i framtiden igen.

Ni som vill läsa mer om Ola Nesje AB kan göra det på länken här under.

Ola Nesje AB

En reaktion till “Idag får ni följa med till företaget Ola Nesje AB som ligger i Lysekil och som nästan är Hela Sveriges Souvenirleverantör

  1. Har jobbat med de i 6månader. Riktig snälla om duktiga och jag trivdes mycket bra där♥️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close