Idag får ni träffa Lars Marstone på Lysekils Ostron & Musslor. Lars medverkar i boken ”Svenska Ostron-Havets juveler”.

En ny bok har precis släppts med titeln ”Svenska Ostron-Havets juveler”. Det är tre kvinnor som heter Elisabeth Öhman, Åsa Dahlgren och Elisabeth Larsson som gett ut boken. Som beskrivning till boken står det:

En sann kärleksförklaring till Bohusläns vackraste juveler.

Nu är det dags att ändra på myten om ostron. Med boken Svenska Ostron – Havets juveler vill vi välkomna en bredare publik att servera svenska ostron på matbordet. Läs, smaka och njut! Visste du att svenska ostron håller absolut toppklass? Att de vackra juvelerna längs Bohusläns kust är något som hela världen vill njuta av? De små hälsobringande molluskerna trivs nämligen allra bäst i de gynnsamma vattenförhållanden som Skagerrack serverar. Ostron gäckar fantasin, de är mytifierade och väcker förundran. Kanske därför att de är så ekosmarta – för inuti sin lilla kropp har de ett helt reningsverk. Men varför lever ostron i dunkel förmörkelse av andra skaldjur? Hur kan de växla mellan hona och hane? Varför måste ostron plockas upp för hand av dykare? Och vilken färg har de egentligen på blodet? Är det rött eller genomskinligt?  Det och mycket annat får man svar på i denna bok. 

En som vet mer om boken och dessutom medverkar i boken är Lysekils egna ostronodlare Lars Marstone på Lysekils Ostron & Musslor. Jag åkte och hälsade på Lars och bad honom att berätta lite historik om ostron, musslor och hur det kommer sig att han medverkar i boken.

IMG_7225
Lars med boken som han och Adriaan medverkar i.

 Lars pappa berättade om ostronen vid deras vatten.

Lars berättar att hans pappa hade berättat för Lars att det fanns ostron vid vattnet på deras mark när Lars var mindre. Runt år 2003/04 kom Lars att tänka på detta. Lars började dyka och på den vägen är det.

 Ostron är något man skall lära sig att tycka om.

Ostron är något man skall lära sig att tycka om säger Lars. Musslor är också något han sysslat med. Där började han lägga ut en odling med sin svåger Ruben och sin son Andreas. Då hette de Lysemusslan. Efter några år kom kompisen Adriaan Van De Plasse in i bilden. Adriaan kommer från en familj i Holland som hållit på med ostron och musslor i generationer. Adriaan la ut lite odlingar och nu samtidigt lägger Lars ner Lysemusslan och börjar samarbeta med Adriaan. Adriaan dyker också och har certifikat för att dyka efter ostron.  De har varit ute och rest bl.a. till Spanien och Holland, och där har de även varit för att kolla musselodlingar. I Spanien har de en annan teknik för att odla musslor. Där har de stora flottar som de odlar med. Efter ett tag kom tankarna på att börja med turer där man kunde få åka med och se när bl.a. Adriaan dök och plockade upp ostron.

IMG_3348
Lars öppnar ostron till de som är med på turen med båten Signe.

 Lars fru Maivor träffade en man vid bryggan, där föddes idén om att anordna turer med en båt.

Det startade med att Lars fru Maivor var ute och gick när bröderna Klemmings var här och dök vid Lars ostronodling. Det satt en man vid en brygga som var en ”paying guest”. Detta var redan 2003/04. Lars och Maivor hade då ingen aning om att det fanns sådant. Mannen förklarade för Maivor att detta är stort, förstår ni inte detta är verkligen något för whops, ”wealty older people”, alltså pensionärer som har en massa pengar men som har det ganska tråkigt. Detta hade varit något för dem berättade farbrorn vidare.  Maivor fick smaka på sitt första ostron av honom. De hade kontakt med mannen ett tag men tappade den efter det att tiden gick. Därifrån kommer i alla fall iden om att börja med att köra turer med folk.

 Gick utbildningen ”Bohusläns Bästa”.

De gick en utbildning som heter ”Bohusläns Bästa” och är nu certifierade i att köra folk på turer i Lars båt Signe LL124. De fick utbildning inom brand och räddning m.m. Idag är de även certifierade av ”Swedish Welcome”.

 2011 startade de med provturer.

Först 2011 kom det igång med provturer. De hade med sig gratisgäster för att höra vad de tyckte om resan och berättade historien om skärgården runt här. Folk tyckte detta var mycket intressant och nu växer det för varje år tillägger Lars.

Lars och Adriaan gillar verkligen detta med turerna där de träffar folk i princip från hela världen. De samarbetar idag med ett flertal hotell och vandrarhem med dessa turer och gör en sagolik reklam för Lysekil. Detta är något som verkligen sätter Lysekil på kartan. Lars gillar det här med små grupper där det blir väldigt intimt och många frågar olika saker hela tiden.

IMG_3146
Lars och radioprofilen Ulf Elfving som åkte med på en tur med Lars och Adriaan.

  Sammarbetar med hotellen i Lysekil.

 Strandflickorna var en av de första som började samarbeta med Lars och Adriaan. Gullmarsstrand på Skaftö samarbetar med Lars och Adriaan, och Vann Spa Hotell och Konferens jobbar det också med.

Naturliga problem med musslorna.

Det har varit en del naturliga problem med musselodlingarna. Ejder och sjöpung är de naturliga problemen. Båda de problemen har de löst idag och nu ser de positivt på framtiden med odlingarna. Man testar olika odlingssystem och nu har det äntligen börjat ordna till sig berättar Lars. Cirka 200 ton musslor om året är kapaciteten de har, men den har de inte nått upp till ännu. Adriaan har båt och redskap för att fixa med musselodlingen berättar Lars.

Båten Signe är registrerad som fiskebåt.

Båten Signe LL124 är registrerad som fiskebåt. När man dyker efter ostron som är ett fiske så är man tvungen att föra in uppgifterna i en fiskejournal.

Nu på vintern kör de en tur i veckan, men resten av säsongen blir det 3 turer i veckan. Det är hälften utlänningar och hälften svenskar som åkt med deras båt. Det har varit folk från, Kina, Australien, England och hela Europa som åkt med på deras turer. I somras hade de med Radioprofilen Ulf Elvfing på en resa.

När Ulf Elfving recenserar 2014 så kommer Lysekil Ostron & Musslor på första plats.

http://mittkok.expressen.se/arets-basta-har-ar-listan-som-du-saknat/

IMG_3138
Så här ser det ut när de åker ut med båten Signe.

 Ny tur till Lilla Kornö startar i maj.

 I år blir det ännu en tur. Det kommer att bli en guidad skärgårdstur till Lilla Kornö, och den startar i maj. Redan nu har det börjat komma in bokningar till den turen berättar Lars.

12 stycken personer per tur.

12 stycken deltagare per tur har de idag och det konceptet vill de ha kvar. Det blir lungnare ombord och det blir lättare att prata med dem som är med. De kan idag ta större grupper om de vill. Behöver de det idag så kan de hyra in Soten. Soten har också bildskärm och kamera ombord som kan följa Adriaan när han plockar ostron på botten.

IMG_3192
Adriaan är på väg att dyka efter musslor.

 Medverkar i ostronboken.

Vi kommer även in på att de med medverkandet i ostronboken. Lars berättar att de har varit med ute och tagit foton och intervjuat bl.a. Lars berättar att de fotograferade även Adriaan när han var på väg att hoppa i med dykardräkten på. Jag frågar Lars vilket som är det godaste ostronet han ätit. Han berättar att det är självklart hans egna och skrattar. De är fina längs hela kusten. Ostronen i Frankrike är japanska berättar han vidare. De är lite mer oregelbundna i formen.

IMG_7218

Mer smak i de svenska ostronen än de japanska.

Våra svenska ostron är mera runda och man kan faktiskt känna skillnaden på ostron längs västkusten berättar Lars. Plattostronet är mera smak i än de japanska. De japanska ostronen växer mycket fortare än de svenska, och det gör att det inte får den mogna smaken som ett svenskt ostron har.  Ungefär 3-4 år tar det för ett svenskt ostron att växa till sig innan man skall äta det. Det är mer mat i de japanska ostronen, de är mer fullmatade berättar Lars vidare. Åldern på ett ostron ser man på skalets konstistens.

IMG_3252

 Tisdag, fredag och lördag har de sina turer.

Tisdag, fredag och lördag har de sina turer. I juli kör de inga ostronturer för då leker ostronet. Då blir det oftast fisketur istället för den som vill åka med ut. De har även en vagn som de sålt musselsoppa ifrån. Den har de nu byggt in i trä, och den ser ut som en gammal sjöbod. Den kommer de också att använda i sommar. De har lite funderingar på vad de skall servera i den i sommar.

 Tar hand om och föder upp utrotningshotade djur.

Lars har många strängar på sin lyra. Han jobbar som kyrkvaktmästare i Lyse kyrka och har även djur som han tar hand om, och där han tar hand om utrotningshotade lantraser. Idag har han får och kor. Han försöker att rädda gamla raser som är utrotningshotade. 1985 började han med detta, och började med bl.a. Linderödsgrisar och fjällkor. Det har gått väldigt bra. Linderösgrisen har de räddat. Han har även samarbete med Nordens Ark. Det gäller att få tag på djur som inte är besläktade så att det blir inavel berättar Lars.

 Hämtade två kvigor i Härjedalen.

För fem år sedan var han uppe i Härjedalen och hämtade fjällnära boskap som är en gammal svensklantras som det finns ytterst få kvar av. Han och kompisen skulle till en fjällgård och hämta två kalvar. De var tvungna att gå 8 kilometer för att hämta dessa kalvar. Tillsaken hör att de finns gott om Björn där och det började blåsa och snöa.

Det var någon gång i oktober och de skulle bege sig iväg och hämta kalvarna tidigt på morgonen. De varnades för att gå för tidigt p.g.a. risken för Björn. Det snöade och blåste och de kunde nästan inte se någonting. De kom fram och tog kalvarna och begav sig tillbaka samma väg. Det var svårt för kalvarna som ramlade ner i håller längs vägen. Killen som hade visat dem vägen dit där de skulle hämta kalvarna blev lite orolig. Han började följa dem på tillbaka vägen och var nog två timmar efter dem. Han gick på en björn som följde Lars och kalvarnas spår. De klarade sig och kom till slut oskadda tillbaka till Lyse. Han fött upp många av de gamla raserna berättar han.

Fantastiskt roligt att få träffa dig Lars. Tror nog att Lars kommer att dyka upp i fler böcker vad de lider med sina ostron.

Ni som vill boka Ostron & Musselpaketet kan göra det på: http://www.gullmarsstrand.se/vara-paket/ostron-och-musselaventyr/

 Hel_logo_webb

Annons.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.