Idag får ni träffa Lysekilskillen Stefan Axemark som håller på att renovera en pickup Chevrolet Stepside årsmodell 1949.

Idag får ni möta rörmokaren Stefan Axemark på min blogg. Stefan har för ett tag sedan inhandlat en bil hela vägen från Colorado i USA. Det är en pickup Chevrolet Stepside årsmodell 1949.

bild 1
Chevrolet Stepside årsmodell 1949.
IMG_0919
Stefan Axemark med sin Chevrolet i nerplockat skick.

 Köpte sin drömbil på Blocket.

Stefan var och jobbade hemma hos en kund som började prata om gamla Chevrolet. Stefan hade en gammal Ford innan från 1929 ihop med sin pappa. Den sålde de, och efter det har Stefan haft i tanken på att han skulle vilja ha en bil till någon gång, efter besöket hos kunden som pratade om gamla Chevrolet. När Stefan kom hem började han googla på pickuper, och hittade denna Chevrolet på blocket.

Stefan kontaktade han på blocket, och som visade sig vara en importör av äldre bilar. Säljaren hade 4-5 stycken olika pickuper till salu. Stefan kom överens med säljaren att åka och titta på bilarna, och väl framme så bestämde sig Stefan för att slå till.

IMG_1466

Det kommer att kosta en rejäl slant att renoverad den.

Stefan uppskattar att det kommer att kosta en rejäl slant att renovera den. Bara motorn som är renoverad och klar kostade ungefär i storlek som att renovera ett mindre badrum. Det springer lätt iväg pengar berättar Stefan. Han har beställt nya bromsar, koppling och växellåda. Det finns att få tag på och det är extra kul. Bakvagnen är precis klar. Den har han stått och gjort ren för hand och sedan borstat och målat den.  Motorn är en rak 6a med ca 120 hk, utrustad med dåtidens toppteknik som toppventiler med stötstänger, Volvo använde sig av samma teknik i sina motorer ända fram till 1974 i Volvo 140 serien.

bild 5

bild 2

bild 2

IMG_2668

IMG_0987
Motorn i renoverat skick.

Själva patinan på bilen skall han behålla. Bilen har stått i öknen i Colorado i USA och bränt sönder lacken i värmen berättar Stefan vidare. Det blir till att putsa lite och sedan klarlacka den matt förklarar han vidare. De få bucklorna som finns på karossen har tillkommit under historiens gång med pickuppen, så det får vara kvar, och samtidigt känns det rätt charmigt berättar han med ett leende på läpparna.

IMG_2839

Intresset startade ihop med Stefans pappa.

Inne i bilen skall det mesta bli nytt. Soffan eller sitsen inne i kupén skall bli inklädd. Den är i Vargön på en firma som bara håller på med att fixa till sitsar och säte i bl.a. amerikanska bilar. Intresset började när Stefans pappas ärvde lite pengar av sina föräldrar och ville köpa ett minne som påminde om hans föräldrar. Stefans pappa hade många minnen från barndomen av märket Ford, och han köpte en gammal Ford från 1929 i Danmark där Stefans pappa kom ifrån.

Renoverade en Ford från 1929.

Stefan och hans pappa började tillsammans och renovera Forden, och det tog några år innan den var klar. Stefans pappa blev äldre och klarade inte att köra bilen, och Stefan hade ingen plats att förvara den. De kom överens att de skulle sälja den. De sålde den, och idag går bilen i Kungälv berättar Stefan. Tanken att en far och son hjälptes åt och gjorde iordning en bil ihop kände Stefan var fint. Stefan ville starta ett liknade projekt igen. Där är han idag och projektet skall vara klart till cruisingen 2016 berättar han.

IMG_0942

IMG_1487

IMG_2716

Var på olika bilträffar med sin pappa.

Stefan och hans pappa var ofta iväg på träffar med sin Ford. Där på dessa träffar såg Stefan Ford- pickuper, och därifrån kom intresset för en pickup från 20-30 talet. De hade träflak och det hade även den Chevroleten Stefan köpte från Colorado.

 

Startade med att ta av flaket.

Det första han gjorde när bilen var på plats här i Lysekil var att ta av flaket. Bilen har stått i Colorado i öknen, och alla elkablar och gummi är sönderbrända på bilen. Det finns bara en fläck av gravrost på själva bilen, förutom själva flaket. Plåten på bilen är från 1949 och är kärnfrisk och det finns ingen antydan till rost berättar Stefan.

IMG_0914

 

Bilen användes fram till 70-talet.

Familjen som ägde bilen innan den blev avställd i öknen i Colorado hade troligtvis en lastbilsfirma och har kört bilen så sent som in på 70-talet. Ett par tusen timmar tror Stefan han kommer att lägga ner på Chevrolet pickupen. Bilen är 6 volts från början. Stefan berättar att man köper ett färdigt elektriskt kitt, och drar om all el, och coverterar den till 12 volt. Dessutom byter man alla lampor för de är 6 volts.

Stefan vill att allt skall fungera, och när den är klar skall den besiktigas och det gör man bara en gång för det är ett veteranfordon. Reservdelar är inga problem berättar han. Det finns mycket att få tag på i Sverige och hittar man det inte så importerar de hem delarna man behöver. Glasrutorna skär Henrik på Jagefeldts Glasmästeri till.

IMG_0970

 

Bygger nytt träflak.

När träflaket skall på plats så bygger Stefan med hjälp av någon kompis ett nytt träflak. Det var ek från början men där har han inte riktigt bestämts sig ännu vad det blir. Däcken har Stefan köpt hos gummikokarn i Lyse. Däcken är väldigt lika originaldäcken berättar han vidare. Stefan vill att bilen skall vara så original som det går att få den.

IMG_0958

 

Det var mycket ökensand i bilen när Stefan fick hem den.

Det var väldigt mycket ökensand i bilen när han fick den. Det fanns även ett gammalt råttbo vid kopplingen berättar Stefan och skrattar. Bensintanken sitter inne i kupén, och där funderar Stefan om han skall flytta den till flaket av säkerhetskäl. Karossen kan han köpa en helt ny om han vill. Det kostar cirka 8000 dollar, och görs fortfarande. Den versionen av pickup Stefan har är en ”1 tons truck” och med det menas att de fick lov att lasta mer på den än en vanlig pickup. Det fanns trekvarts ton, halvton och 1ton. Det var hur stora flaken var på pickuperna. De ser ungefär lika stora ut vid första anblicken berättar Stefan.  De mindre pickuperna som hade mindre flak hette 3100 och den som Stefan håller på att göra iordning heter 3800, och det är för att motorn är lite större och kraftigare.

 

Köpa ny baklucka.

Backluckan på flaket måste han köpa en ny, för den hade rostat sönder. Annars försöker han återanvända allt som går att fixa i ordning. Bilen har varit beige från början, och någon har troligtvis målat om den i grönt. Det mesta av den gröna färgen har solen sett till att den har försvunnit.

Vindrutetorkarna drivs på förgasaren. De drivs på ett vakuum berättar Han. De går olika fort på p.g.a. hur fort du kör. Har du inget undertryck i grenröret så kan de stanna om det regnar.

Jag kommer att följa Stefan och återkomma till honom för att se hur det går för honom med bilen. Tack Stefan och lycka till nu.

Alla fotot i detta reportage använder jag med tillstånd av Stefan Axemark.

2 reaktioner till “Idag får ni träffa Lysekilskillen Stefan Axemark som håller på att renovera en pickup Chevrolet Stepside årsmodell 1949.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.