Idag får ni träffa VD:n Maria Jämting och Akvarietekniker Roger Jansson på Havets Hus. Maria berättar om våren och sommarens program, och Roger berättar lite om de olika djuren som finns på Havets Hus.

Idag får ni följa med till Havets Hus i Lysekil och träffa Maria Jämting som är VD för Havets Hus, och som berättar för mig vad som händer i vår och i sommar på Havets Hus. Ni får också träffa Akvarietekniker Roger Jansson som visade runt mig och berättade lite om de olika fiskar och djur som finns på Havets Hus i Lysekil.

IMG_2538
Havets Hus.

Öppettiderna för Havets Hus i Lysekil är 8/2-14/6 10-16:00 dagligen. Entrén stänger 15:30. Den 15/6 går Havets Hus över till längre öppettider. Då har man öppet dagligen 10-18:00. Entrén stänger 17:30. Midsommarafton stänger Havets Hus kl. 13:00.

IMG_2547
Havets Hus VD: Maria Jämting.

 Sommarens aktiviteter.

Det händer mycket i sommar på Havets Hus berättar VD:n Maria Jämting. Redan förra året startade de några nya aktiviteter, och en av dem var ”Vilda barn bakom kulisserna”. En trend inom besöksnäringen är att man vill göra det som är lite mer exklusivt. Tanken med det är att man skall få komma och se hur det ser ut bakom kulisserna på Havets Hus. Barnen får komma in och titta, och föräldrarna får vänta utanför. Barnen får titta på karantänrummet och foderköket där de gör iordning maten till de olika djuren på Havets Hus. Detta var väldigt populärt förra året berättar Maria.

De pratar oftast om livet under ytan, men förra året började de även att prata om havsfåglar. Detta med havsfåglar kommer de att bli en fortsättning på och det kommer att utvecklas i större omfattning i sommar.

Nattvandring på torsdagar v28-v30.

Det blir även nattvandring som kommer att ligga på sommarprogrammet på Havets Hus. Torsdagar v.28-v30 blir det nattvandring på Havets Hus som man kan anmäla sig till. De kommer att släcka ner lite inne i akvariet och man kan ta med sig en ficklampa. De kommer att visa hur det ser ut under ytan i mörkret.

Segelfartyget Kvartsita kommer att ligga vid Havets Hus brygga ett flertal gånger i sommar.

Det kommer även att bli aktiviteter med segelfartyget Kvartsita från Fiskebäckskil kommer att ligga vid bryggan utanför Havets Hus. De kommer att ha kaparaktiviteter ombord på Kvartsita. Barnen kommer att få klä ut sig och utföra uppdrag för att bli godkända som kapare. Detta kommer vara Havets Hus stora dragplåster i Sommar berättar Maria. Datumen för Kvartsitas angörande vid Havets Hus brygga är: 6, 10, 13, 17, och 20 juli. Mer info kommer på www.havetshus.se  Maria berättar att det kan tillkomma några datum till med segelfartyget Kvartsita.

1956665_874162485936292_208961517602901572_o

Hajsläpp den 3 augusti.

Vidare den 3 augusti blir det hajsläpp. Detta har pågått sedan 2002 berättar Maria. Hajsläppet har växt för varje år och är otroligt uppskattat. Då var småfläckig rödhaj rödlistad. Idag är den inte det, fast det är på gränsen. Bara för några veckor sedan hittade de en i Oslofjorden som var släppt från Havets Hus.

Anledningen till att de var rödlistade var att det var kunskapsbrist, man visste helt enkelt för lite om dessa småfläckiga rödhajar. Det har börjat spridas att Havets Hus gör dessa hajsläpp, och de använder den småfläckiga rödhajen som en ambassadör för hajar över lag. Hajar är väldigt utsatta på grund av detta med ”finning” där hajfenan skärs av och hajen kastas levande tillbaka i havet och går en långsam död till mötes. Av fenan gör de soppa.

P4 extra sände förra årets hajsläpp live från Lysekil. Det funkade jättebra berättar Maria. Idag samarbetar de med Världsnaturfonden med jobbet med den småfläckiga rödhajen. De jobbar även på att få igång ett överlevandeprojekt med knaggrockan. I samband med den publiciteten de får kring detta så får Havets Hus mer och mer sammarbetspartners som vill jobba med dem.

Ombyggnationen av Havets Hus.

Vi kommer in och pratar om det här med ombyggnationen av Havets Hus. Tanken med den är att de skall kunna utveckla deras verksamhet. Ett led i det är att de skall koppla till forskningsbitarna och tydliggöra deras verksamhet. Vecka 32 kommer de att ha forskare som står på utsidan Havets Hus och som aktivt kommer att jobba med Havets Hus gäster. Detta med forskningen vill de se mer av när de utvecklar deras verksamhet berättar Maria. Kontakten mellan forskare och besökarna skall bli mer aktiv.

Hav & Land läger i samarbete med Nordens Ark.

De kommer även att ha ett Hav & Land läger som är väldigt exklusivt och uppskattat. Detta läger är ett samarbete med Nordens Ark. Man kommer till Havets Hus och är här en hel dag och övernattar nere vid de olika akvarierna. Nästa dag åker man vidare till Nordens Ark och får då uppleva sälsafari på vägen dit. Man är på Nordens Ark hela dagen och så övernattar man även där. På båda ställena gör man nattvandringar bland djuren. Det plus massor av andra aktiviteter berättar Maria.

Strandskolan.

Strandskolan är också en aktivitet de har på Havets Hus och den är på förmiddagar under sommaren. 3-dagars strandskola, Minior mellan vecka 26-32. Måndag-onsdag kl. 9-12:00. 2-dagars strandskola, Junior vecka 30-32. Torsdag och fredag kl. 9-12:00.

Sälsafariet avgår med Rania vid bryggan vid Havets Hus dagligen kl. 13:00, och är garanterat full av sälar och vacker skärgård.

Bangolf och lekplats.

Bangolf finns det alldeles bredvid Havets Hus, och det är också väldigt populärt. Den blev uppfräschad förra året. Bredvid bangolfen ligger en lekplats som är väldigt uppskattad. Lekplatsen är utformad som ett skepp.  Stort tack Maria att du tog dig tid för att berätta om sommarens aktiviteter vid Lysekils största turistattraktion Havets Hus i Lysekil.

IMG_2922
Bangolf & lekplats vid Havets Hus.

Nu säger jag hejdå till Maria, och Roger Jansson som är Akvarietekniker på Havets Hus lotsar runt mig och berättar en massa intressanta saker om djuren på Havets Hus.

IMG_2664
Akvarietekniker Roger Jansson.

Vi träffas vid klappakvariet på Havets Hus. Roger berättar att detta är nog Havets Hus populäraste akvarium bland barnen. Att som barn få klappa en sjöstjärna eller klappa en krabba är saker som vissa barn aldrig har gjort. Samtidigt finns det så många roliga saker att berätta om djuren så ibland tror man inte att det är sant. Här lyfter de fram de egenheterna djuren har. Det blir lite mer djur på sommaren i akvarierna berättar han vidare.

Två nya havsålar finns nu på Havets Hus.

Två nya havsålar finns nu på havets Hus i Lysekil. Roger berättar att de kan bli över 2 meter långa och väga upp till 100 kg. Detta är inte att förväxla med den vanliga ålen vi har. Det finns en del roliga historier om denna ål berättar Roger. En som Roger kommer ihåg är från någon nyhetssändning där de berättar om en fiskmarknad i England. Där gick det en gammal man med käpp, och var närmare 80 år. Rätt som det var kom denna farbrorn springande utan käpp. Då var det en havsål på 56 kilo som hade rymt från ett av trågen, och som kom ringlande mot mannen. Han trodde detta var ett monster. Det finns många historier om dessa stora havsålar berättar Roger vidare. Havsålen finns i våra vatten.

Dessa två ålar har de fått från Norge. Transporten sker med bil i kar med syrgas. Helst kör de transporterna när det är lite kallare ute.

IMG_2755
Havsål.

Det är väldigt välfyllt med olika djur nu på Havets Hus.

De har tre olika bläckfiskarter i huset för tillfället. Två av bläckfisksorterna har fått svenska artnamn. De anordnade en namntävling på Havets Hus i höstas, och nu har två av bläckfiskarterna fått svenska artnamn.  Det är bara en art som har haft ett svenskt artnamn tidigare så detta är väldigt stort berättar Roger. De hade en jury som bestämde vad de tyckte var bra. Sedan gick det vidare till namnkommittén som artdatabanken har. De godtog de namn de hade föreslagit. Idag bär arten namn som ”Virvelkrake” och ”Sidensepia”.

IMG_2804
Virvelkrake.
IMG_2884
Sidensepia.

  Vi går vidare i akvariet och tittar på nya djur som kommit in.

På vägen till nästa akvarium berättar Roger att det finns de som börjar sina liv som ett kön och som senare byter kön. De finns även de arter som är tvåkönade samtidigt. Vi stannar till vid ett akvarium och Roger visar havstulpaner som är nyinkoman på Havets Hus. Han frågar om jag skurit mig på dessa när jag tagit ett dopp från någon klippa. Havstulpaneran är släktingar till krabbor och humrar bl.a. De räknas som kräftdjur. De har fångstarmar som hela tiden rör sig och som samtidigt syressätter sig. De är tvåkönade men kan inte befrukta sig själva. Det är det djuret som har längst fortplantningsorgan jämfört med sin storlek. När den fortplantar sig så lämnar den sitt fortplanteringsorgan i den andra individen.

IMG_2562
Havstulpaner.

Eremitkräftan.

Eremitkräftan har lite ludd på ryggen berättar Roger. Vet man inte vad det är så är det inget märkvärdigt. Det är små nässeldjur som är släkting till maneten. Maneterna fungerar på det sättet att de skjuter ut små harpuner med hullingar som innehåller gift. Eremitkräftan har ett upperlikt skydd när den går runt på botten. Skulle en torsk ta in hela den i munnen så bränner sig torsken och spottar ut eremitkräftan. Som tack för hjälpen får de små hydroiderna så blir de transporterade till olika näringsrika vatten. På så sätt har de nytta av varandra.

IMG_2555

Havsanemoner.

Vi kikar vidare och tittar på havsnejlikor och havsanemoner. Roger frågar om jag skulle vilja gå in och ta med fingret på en av havsanemonerna. Jag kommer att känna att armen sitter fast i mitt finger och den har skjutit in en massa taggar med gift i mitt finger. Roger frågar om jag hade vågat gjort det när jag vet att det är ett nässeldjur och den har gift precis som brännmaneten har. Jag frågar Roger om jag hade känt det. Roger berättar att det hade jag inte gjort. Vidare brukar Roger fråga barnen var rumpan sitter. De brukar få en liten ledtråd att de får borsta tänderna när de kommer hem. Rumpan och munnen sitter på samma sida. Poängen är att rumpan och munnen är samma sak.

IMG_2561

Fiska på Havets Hus.

Fiska på Havets Hus är en kul grej berättar Roger. På fiskespöt finns det ingen krok. Utan det är ett bete där fisken kan fånga betet utan att bli skadad. Roger berättar om en man som stod bredvid akvariet och var lite trött. Han frågade mannen om han ville testa på att fiska. Lite motvilligt svarade mannen ja. När han slängde i linan fick han napp direkt. En öring drog spöet ur handen på mannen. Efter det piggnade farbrorn till.

IMG_2784
Havskatt på Havets Hus.

 10 armad bläckfisk.

Nu hälsar vi på hos den tioarmade bläckfisken. Han berättar att visa fiskarter känner igen dem som jobbar på Havets Hus. Speciellt havskatten. Om det var kläderna eller vi som personer det vet inte Roger, men något var det som gjorde att de kände igen oss. En åttaarmad bläckfisk kan man få ganska tam. Under ett år lade Roger ganska mycket tid på en bläckfisk. Den kom alltid upp och satte sig på armen och åt räckan Roger hade i handen. Roger lät en praktikant göra samma sak, men då kom den upp och la tentaklerna på amma sätt som den gjorde på Roger. Men direkt så vände den och stack ner till botten utan att ta maten. Troligtvis känner de smak med sugpropparna och kände inte igen huden från praktikantens hand. Dessutom har bläckfisken väldigt bra syn, så teoretiskt sätt kan det ha varit synen också.

IMG_2888
Sidensepia.
IMG_2702
Blågylta.

IMG_2699

Hummern.

Roger visar mig en hummer som är albino. Den har tre färgpigment, och under dessa tre olika färgpigment har den ett rött protein som ligger i botten. När de blir hel albino så är det de röda som ligger kvar berättar Roger. En annan sak med hummern är att man inte vet hur gammal en hummer kan bli. De visar heller inga ålderssymptom. Kommunikationen mellan en hummer till en annan fungerar på det sättet, att två humrar möts för första gången. För att få information om varandra och vad den andra är för någon gynnare, så tar de och kissar varandra i ansiktet. På så sätt får de reda på om de är könsmogna och vad den andre har för kön.

 Sillen.

Roger fortsätter att prata om sillen och deras kommunikation sins emellan. På 70-80 talet jagade svenska marinen ubåtar. Man spelade in ljud som man inte riktigt visste var det kom från. Ljudet de fångade upp var pruttande sillar, sillar som släpper gas berättar Roger.

IMG_2815

Småfläckig rödhaj.

Vi tittar på akvariet med den småfläckiga rödhajen. Den har blivit som en ambassadör för Havets Hus berättar Roger. De föder upp dem och släpper ut dem i Gullmarsfjorden. De lägger äggkapslar som man kan titta på, och där man ser hajungen röra sig i kapseln. Det som är lite roligt berättar Roger att det är att den har lika långt tid som människomamman att föda fram en haj. Nio månader tar det innan ägget öppnas. Den småfläckiga rödhajen är lätt att föda upp berättar Roger vidare.

IMG_2859

Trollkrabban.

Vi kommer till trollkrabban där Roger poängterar att den påminner väldigt mycket om den stora kamtjatkrabban som vandrat bl.a. till Norges vatten. Roger visar sjöpennorna som man normalt inte ser för att de lever ganska djupt ner i havet. Om man skulle ta på dem så skulle de skicka ut ljusblixtrar. De är en koloni av djur som bildar den. Cylinderrosen finns också på djupare vatten, och finns inne på de djupare ställena i Gullmarn.

IMG_2890
Trollkrabba.
IMG_2642
Cylinderros och Sjöpennor.

Ormstjärnan.

Roger tar upp ett djur som de ibland kallar havets renhållningsarbetare. Detta djur ser man inte så ofta för det rör sig på botten. Ormstjärna heter det och finns i tusentals nere i lerbottnarna. Faller det ner något dött så tar oftast hand om detta. Normalt sätt ligger de med armspetsarna upp ur leran, och då händer det att fiskarna biter av armspetsarna på ormstjärnan. Då självstympar sig ormstjärnan så att den inte äts upp helt och hållet. I och med att armen släpps så släpper även ormstjärnan ett luktmoln för att varna andra ormstjärnor. Detta moln förs med vattnet och de andra ormstjärnorna gräver då ner sig i leran när de känner av doften. En ny arm växer ganska snabbt ut igen berättar Roger.

IMG_2646
Ormstjärnan.

Det var en mycket intressant rundvandring jag fick av Akvarietekniker Roger Jansson. 1993 invigdes Havets Hus och redan 1995 började Roger Jansson jobba på där. Stort tack Maria och Roger för att jag fick besöka er.

www.havetshus.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.