Idag får ni träffa Emma och Frida som gör succé med sitt Vintage Wedding by Sweden.

Idag får ni följa med till Brastad och Vintage Wedding by Sweden. Det är kusinerna Emma och Frida som startat ett företag som bl.a. hyr ut bröllopsklänningar.

IMG_3746
Frida och Emma.

 Emma har jobbat med att sälja kläder.

Emma Hammar Johansson är uppväxt i Lysekil och hon och Frida är kusiner. Emma gick på Gullmarsskolan i Lysekil, och efter det blev det Medieprogrammet i Uddevalla. När hon gått ut gymnasiet så började hon med att sälja kläder och har rest och jobbat med detta i flera år. Idag har hon sagt upp sig från jobbet och kommer att satsa helhjärtat på detta med Vintage.

IMG_3798
Emma Hammar Johansson.

 Fick ett erbjudande om att köpa bröllopsklänningar.

Idag bor Emma i Brastad med sin man. Hon har jobbat inom modebranschen i ett antal år, och det var på det viset hon stötte på de klänningarna som de nu har och hyr ut. En kund till Emma hade brölloppsklänningar från 40-50 och 60-talet hängandes på en vind.

Hon fick frågan om hon ville köpa klänningarna. Emma ringer till Frida som också är lika intresserad av detta med Vintage, om att återbruka gamla saker.”Köp klänningarna” sa Frida till Emma direkt. Emma köpte klänningarna och lastade in dem i bilen.

De har blivit kontaktade av andra som vill köpa loss klänningarna, men de beslutade om att ha dem själva och tack vare detta så startade de ett eget företag.

IMG_3738

Frida bor på Hönö.

Frida Edman är född i Brastad. När hon var fyra år så beslutade föräldrarna för att flytta till Lysekil.  Hon gick också på Gullmarsskolan, och efter det blev även Medieprogrammet i Uddevalla för Frida. Det blev en klass emellan dem för att Emma är två år äldre än Frida. Efter gymnasiet flyttar Frida till Göteborg och börjar plugga till lärare.

IMG_3799
Frida Edman.

Efter pluggandet fick hon jobb som lärare i Kungsbacka i tre år. Hon tyckte att Göteborg kändes för stort för henne, och samtidigt fick hennes man jobb på Hönö. Det blev flytt ut till Hönö och det kändes jättebra berättar Frida. Idag jobbar Frida på Bok & Bibliotek, och jobbar med affärsutvecklingen där.

Frida pendlar till Brastad.

Frida pendlar till Brastad när de har stora visningar. På veckorna får Emma ta hand om besöken själv. De berättar att de har umgåtts mycket från de att de var små. Deras mammor hade en gemensam sommarstuga ungefär vid Röe Gård i Brodalen. Där fanns ett utedass, och det fanns ingen el eller vatten. Där tillbringade Emma och Frida sin tid på somrarna. De bodde även nära varandra i Lysekil, och umgicks mycket även där när de växte upp. Idag har Emmas mamma byggt ett hus med el och vatten. Fridas mamma bygger ett hus precis bredvid Emmas mammas hus där sommarstugan låg.

IMG_3853
Showrummet hemma hos Emma.

 De blev kontaktade av en av världens främsta bröllopsfotografer.

I februari öppnade de sin verksamhet. Det blev väldigt mycket att göra på en gång, och detta var de inte riktigt beredda på berättar Emma. Efter bara en tid fick Emma och Frida kontakt med en av världens främsta bröllopsfotografer. Det var Isabelle Hesselberg som besökte Frida och Emma och tog foton till den amerikanska bröllopsbloggen ”Style Me Pretty”. Isabelle kom till Hönö där Frida bor och tog lite foton. Det var en riktig höjdare berättar Frida och Emma.

 IMG_3805

De flesta klänningarna är svensktillverkade.

Många av klänningarna är svensktillverkade och det är väldigt unikt. Det är många som tackar dem för att de startat firman med bröllopsklänningarna. En dam sa att de är bröllopsklänningarnas räddning.  Klänningarna de har hängde på vinden med prislapparna kvar för de hade aldrig blivit sålda. Dessa klänningar har aldrig varit ute och dansat men nu är det dags berättar Frida och skrattar. Klänningarna var oanvända men det hade smugit sig in lite damm här och där så tjejerna var tvungna att tvätta dem innan de kunde hänga upp dem för beskådning.

IMG_3780

Det kommer folk långväga ifrån för att prova klänningar.

Oftast är den en tjej och hennes tjejkompisar som kommer och tittar på de olika bröllopsklänningarna. De kommer även folk långväga ifrån. Man bokar en provning på ett par timmar. Man fikar och dricker lite bubbel om man vill ha det. Klänningen hyr man för en vecka, och Emma och Frida tvättar klänningen när den kommer tillbaka från kunden. Varje klänning har varsin kalender så den vet vart den skall någonstans. Den senaste de fick in hade varit uthyrd till Gotland. Varje helg är det mycket bokat, och även på vardagar kommer det folk till Vintage Wedding by Sweden i Brastad.

IMG_3856

Anordnar även möhippor.

De anordnar även möhippor. De har de haft flera stycken, och det blir på lördagar lite senare på eftermiddagen. De som kommer har kidnappat bruden innan de kommer till Emma och Frida. Frida och emma berättar lite historik om brudklänningarna när de kommer dit. De blir lite spex, och sedan får alla tjejerna pröva brudklänningar om de vill. Det blir även bubbel med snittar. De kan också ordna så de får åka amerikanare om de vill.

 IMG_3868

Hyr ut porslin.

De hyr även ut porslin till bröllop om någon skulle behöva det. De hjälper även till att utsmycka ditt bröllop om du skulle ha en önskan om det. De har lådvis med fint svenskt porslin till detta. De har haft en vigsel hos Emma, och där hade de dukat upp i ladugården som Emma och hennes man har. Själva vigseln ägde runt på ängen utanför ladugården. Det var så vackert berättar Emma och Frida.

De har startat ett fantastiskt samarbete med ICA Brastad där de använder deras buffémat och dukar upp med härligt vintage porslin! Detta har de tänkt att utveckla. Folk kan höra av sig till dem vid t.ex. fest, kalas, dop, möhippor och självklart… Bröllop.
De fixar buffé och en fantastiskt dukning i vintagestil! Uppläggning på gamla fat och gammalt porslin att äta på och givetvis gamla bestick och dukar.

IMG_3869

 Skall börja åka ut och visa upp sig på mässor.

Vi kommer in och pratar om det här med mässor. Företaget är så pass nystartat, men i helgen var de på Nostalgifestivalen i Vårgårda. De fick ihop ett par tjejer och klädde sig i gamla bröllopsklänningar! Det var som att kliva in i 50-60 talet och stämningen på festivalen var på topp berättar Emma och Frida. Här fick de möjligheten att både träffa bröllopssugna  par och binda nya viktiga kontakter i denna vintagevärlden! Framöver kommer de definitivt hänga med dessa människor på vintagemässor och andra festivaler i detta temat! Det blev en supertrevlig och givande helg med mycket skratt och galenskaper berättar Emma vidare.

IMG_3740

De har även skor, assosiarer som hårspänne, hårband och hattar m.m. Skorna säljer de och där kommer det in mer och mer efter hand. De åker runt till olika loppisar och letar saker till deras Vintage Wedding by Sweden. Det har mycket på gång Emma och Frida, och skall ni gifta er så tveka inte att kontakta dem.

IMG_3908

Jag fick en mycket trevlig eftermiddag med Emma och Frida där de visade olika bröllopsklänningar. Stort tack för att jag fick komma och intervjua er. Ni som vill läsa mer om Vintage Wedding by Sweden kan göra det på deras hemsida. De finns också på Facebook och instagram.

Länk www.vintageweddingbysweden.se och Facebook

IMG_3759

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.