Framtidens NHL-stjärnor är på besök i Lysekil.

Framtidens NHL-stjärnor är på besök i Lysekil.

Vad sägs om bl.a. Eddie Läck från Vancouver, Jesper Fast Rangers, och Max Friberg Anaheim, NHL-scout, instruktörer och gäster. 14 av Sveriges mest lovande juniorer är  i Lysekil på en camp som skall förbereda dem på NHL. Det är mycket föreläsningar, individuell träning i små grupper och isträning.

Jag fick en exklusive intervju med Vd:n Pontus Norén och Jacob Hedin som är spelaragent och delägare i firman på A.M.A. Sports Agency och som är i Lysekil med dessa talanger denna veckan.

IMG_7718
Jacob Hedin och Pontus Norén.

2001 startade Pontus Norén firman A.M.A. Sports Agency. 2004 kom Pontus bror Johan in i bilden som delägare. Från 2004 har Pontus arbetat med företaget på heltid. Det Pontus och de andra i företaget gör att de företräder spelarna med allt som inte har med hockey på isen att göra.

De sköter alla deras kontraktsförhandlingar, anställningsavtal med klubben som de skall spela i, de juridiska bitarna, marknadsförning, rättigheter, bildrättigheter och reklam m.m. Inte minst även ”day to day” servicen, där de har daglig kontakt med de som behöver det.

Jacob Hedin kom in i företaget 2006 och sedan dess har de expanderat. Idag är det Pontus Norén, Johan Norén, Jacob Hedin, Peter Nilsson som är en före detta klient till företaget, som var proffs i Finland, och som bröt sitt ben på flera ställen och fick avsluta sin karriär. Peter gick en 3-årig utbildning, och är sedan 2010 fast anställd i A.M.A. Sports Agency. Sedan två år tillbaka har de även en FIFA-agent inom fotbollen som heter Carl-Johan Fransen.

Siktade på att bli landslagstränare.

Pontus var ingen framgångrik spelare i hockey, men spelade med många som blev bra. Han gick på hockeygymnasiet och hade ett brinnande intresse för detta med hockey. Han ville bli hockeymålvakt Vid 18-19 års ålder blev han istället tränare, och han var då bland de yngsta som hade den högsta tränarlegitimationen i Sverige. Vid 23 års ålder hade han varit med och tränat olika TV-puckslag m.m. Pontus hade bestämt sig för att bli Tre Kronors näste förbundskapten.

Av olika anledningar så blev det inte så. Under TV-pucken ett år när årgång 83 spelade med bl.a. Fredrik Sjöström som idag är assisterande sportchef i Frölunda. I periodpausen så stod det massor av agenter och rykte spelarna i tröjan och ville snacka med dem. Det var inte speciellt proffsigt tyckte Pontus.

Började hjälpa spelare till olika klubbar.

På den tiden var det även många spelare i Frölundas J-lag som inte kom in i Frölundas A-lag. Vissa av spelarna hade Pontus tränat, och de började de höra av sig till honom. De visste att han hade mycket kontakter, och här började Pontus hjälpa en del spelare att hitta nya klubbar. Inte som agent utan en helt privat. Ryktet spred sig att Pontus hjälpte lite olika spelare att hitta rätt. Det var det som gjorde att Pontus startade sin firma.

Tog agentlicens 2003.

På den tiden kunde man hjälpa spelare utan att ha en agentlicens. Idag måste du ha en licens för att hjälpa andra spelare. 2003 tog Pontus sin licens som spelarfacket kräver. Här kände Pontus att han kunde sätta fart, och skaffa ett kontor m.m.

Den första spelaren han hjälpte i företaget.

Den första spelaren han hjälpte var Jim Ivars från Surahammar. Han spelade bl.a. i juniorlandslaget. Jim spelade i Gislaved och Pontus ordnande så han fick kontrakt med Tranås. Bakom detta finns det en story berättar Pontus och skrattar.

Pontus hade lånat sin brors bil och körde till Tranås med Jim för att signera kontraktet. På vägen hem på natten från Tranås så gick växellådan på bilen sönder. Det blev till att åka bärgningsbil till Gislaved mitt i natten. I Gislaved så fick Pontus pappa komma och hämta honom. Bilen fick transporteras med en biltransport till Göteborg. Summan av det blev en räkning på 20,000:-. Så den första affären gick han back på.

Många spelare knutna till sig.

De har en hel del spelare knutna till sig. På andra sidan Atlanten har de 14-15 stycken spelare. Ungefär 50 spelare i SHL, ett antal spelare i KHL och lite andra ställen. I senaste VM i Prag hade de tre spelare med, Mattias Ekholm Nashville, Daniel Rahimi Linköping samt Markus Svensson Skellefteå. Andra spelare de företräder är exempelvis Pierre-Edouard Bellemare Philadelphia, Eddie Läck från Vancouver, Jesper Fast Rangers, Max Friberg Anaheim m.m.
De hade fyra spelare med när Växjö vann SM-guld i hockey.

Jobbar även med golf.

De jobbar även med några damer som är ute på Europatouren i golf. Louise Larsson är bl.a. en av tjejerna inom golfsporten.  Inom fotbollen har de expanderat nu. De har bl.a. Tshutshu Tshakasua som spelar i Gefle, och som är en jättelovande och spännande spelare. De har även Billy Nordström i Blåvitt m.m. Den Indiska superligan i fotboll startade upp förra hösten, och de var engagerade i ett par transfers där. Greklands lagkapten hjälpte de till Indien för ett tag sedan. Det har även blivit motorracing och lite andra sporter under åren.

A.M.A. Prospect Camp i Lysekil.

Pontus berättar att det är A.M.A. Prospect Camp som de har här i Lysekil i veckan. Det är för hockeytalanger födda 1997-99. Jag frågar Pontus och Jacob hur det kommer sig att de hamnade i Lysekil. De berättar att det finns många aspekter, och de har funderat på detta ett bra tag. Dels har Pontus bott på Skaftö i ett antal år, och han har varit här när deras killar i Brynäs var här och spelade, och alla tycker det fungerar så bra här i Lysekil. Lysekil har alltid ställt upp på ett fantastiskt sett. De har kontor i Göteborg och Stockholm, men ville lägga det någonstans ni närheten av Göteborg och då blev Lysekil en väldigt bra plats.

IMG_7703
Detta är A.M.A Sport Agenzy: Från vänster. Jacob Hedin, Pontus Norén, Peter Nilsson, Carl-Johan Fransén och Johan Norén.

Peter Nilsson är Junioransvarig för dem och även operativt ansvarig för campen. Han har haft väldigt bra kontakt med Leif Ström på Lysekils kommun som har ställt upp på ett fantastiskt sett. Pontus och Jacob nämner även Restaurang Rosvik, Reine Patriksson och Stallgården, Strandflickorna och Hotel Lysekil med flera.

Deras tanke med campen är inte att de skall vara på is 10 timmar om dagen. Tanken med campen är att spelarna skall förbereda sig på de drömmar och mål de har som hockeyspelare.

De har en stor potential att komma till NHL, men samtidigt är det ett väldigt hårt jobb för att komma dit inom olika områden. Det är inte bara att köra järnet på isen och tro att det räcker utan det krävs väldigt mycket berättar både Pontus och Jacob. Det kan vara väldigt svårt att få fram detta till en spelare och dennes föräldrar på en kort tid. Därför känner de att de vill samla dessa talanger på ett ställe och ta dit lite olika NHL-proffs och andra personer som berättar hur det är i NHL.

Jacob berättar att man inte kan sitta och spela Tv-spel till klockan fyra på natten. Man måste äta riktigt, sova och träna. Man måste vara väldigt professionell i sitt tänkande hela tiden tillägger Pontus.

IMG_7260
Max Friberg och Jesper Fast skrev autografer till bl.a. Anders Friberg.
IMG_7388
Johan Norén visar lite olika övningar för spelarna.
IMG_7501
Jesper Fast prövar en övning som Johan Norén berättar om.
IMG_7569
Max Friberg testar balansen.
IMG_7621-2
Här ser det ut som att Max Friberg svävar i luften. Han skall från armhävningsläge putta sig upp och klappa händerna bakom ryggen.
IMG_7057
Tränaren Lucas Smith kör träning med målvakterna.

Lite olika personal på plats på campen.

De har lite olika personal på plats på campen. De har bl.a. tre olika fystränare, en skridskotekniktränare för utespelarna, Eddie Läck och hans fystränare som skall köra med de målvakterna som är på plats. De finns även en känd hockeyjournalist på plats som skall prata om vad som förväntas av en spelare på den nivån. Medialt och även om sociala medier om vad som är lämpligt att lägga på Twitter eller Facebook. Det finns även en scout från ett NHL-lag på plats en eftermiddag, och som skall prata om sitt jobb, vad de tittar på, och vad det krävs för karaktär för att bli ett NHL-proffs.

IMG_6956
Eddie Läck och Glenn Larsson som fotograferar och gör intervjuer för A.M.A. Sports Agency.

Ronny Carlsson på ”Bauer Hockey” som bor i Brastad är delaktig i att de kommer ha en halvdag där de presenterar hur de jobbar på individbasis med SHL och NHL-spelare. De kommer även att ha med sig produkter som inte är släppta på markanaden att visa upp, och som de får prova och känna på.

IMG_0678
Roland Johannisson som är tekniktränare på skridskoåkning, och som bl.a. hjälpt Munkedalskillen Joakim Andersson i Detroit att finjustera sin skridskoåkning. Han är i Gullmarsborg och ger tips till spelarna på campen.
IMG_7324
Från vänster: Lucas Smith, Filip Larsson Djurgården, Filip Gustafsson Luleå, Eddie Läck Vancouver och Victor Brattström Frölunda.

Återkommande camp.

Meningen är att detta skall kunna bli en återkommande grej här i Lysekil. Pontus nämner även att det är ett plus med att rinken är lite mindre för det påminner om en NHL-rink. Jag blev även inbjuden till Gullmarsborg för att ta lite bilder. Stort tack Pontus och Jacob för att ni ställde upp på en intervju.

Du kan läsa mer om A.M.A. Sports Agenzy på

www.amasportsagency.com

https://www.facebook.com/A.M.A.SportsAgency

https://twitter.com/AMASportsAgency

https://instagram.com/amasportsagency/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.