Pelles i Grundsund firar trettio år!

Pelles i Grundsund firar trettio år!

Jag var och besökte Pelles krog som i sommar firar 30-års jubileum. Dels så träffade jag köksmästaren Johan Cerén, och även Per-Eric ”Pelle” Larsson som för trettio år sedan tog över föräldrarna Per-Uno och Marianne Larssons rökeri i Grundsund på Skaftö.

bilder på pelles (65)
Hugos sjöbod och till höger är början till det som skulle bli Pelles i Grundsund. Foto: Privat.

Tog över rökeriet vid 15 års ålder.

Pelle var cirka 15 år och det var lite svårt att registrera en firma vid den åldern berättar Pelle. Firman skulle heta Gåsöfjordens Rökeri men det gick inte p.g.a. att han som hade Gåsöfjordens Konservfabrik. Fabriken var nerlagd på 60-talet men namnet levde kvar. Det fick bli namnet Pelles Rökeri istället.

Pelles2
Foto: Privat.
bilder på pelles (64)
Foto: Privat.

Pelles pappa hade en ståltrålare, och en del vintrar så låg de utanför Skåne och drog sill. Pelles pappa Per-Uno kom i kontakt med någon som hade ett rökeri i Skåne. När båtarna såldes så blev det mer hemmafiske där man bl.a. fiskade ål. Per-Uno och Marianne byggde ett rökeri i Grundsund. Det blev inte riktigt som Per-Uno hade tänkt sig berättar Pelle. Han ville ut och fiska istället för att sitta på land i Grundsund.

1985 var det ett rent rökeri berättar Pelle. Man öppnade vid 15:00 tiden på eftermiddagen, och man öppnade ugnarna och drog ut vagnarna. Efter det så började folk fråga efter krabbor och annat. Pelle beslöt sig för att göra en fiskaffär av ena delen. Nu började de även fråga efter kaffe och baguetter.

Pelle och Annika
Pelle och Annika i Pelles Rökeri och fiskaffär. Foto: Privat.

1999 startade en stor ombyggnation, och år 2000 var det invigning av restaurangen på ovanvåningen berättar Pelle. Det som skulle byggas om fick de göra på vintern för att hinna klart till sommaren när de öppnade igen. Bryggan på utsidan blev byggd tidigare än ombyggnaden. Under några år drev de fiskaffären och caféet kombinerat. Underhållningen då sköttes av Annika som Pelle träffade 1989. Annika spelade gitarr och underhöll gästerna. Pelle berättar att de försökte med julbord för att förlänga säsongen men det blev inte någon succé direkt.

Varmkök på Pelles år 2000. 

Det blev ett varmkök på Pelles år 2000. 2008 skedde nästa steg i Pelles utveckling. Fiskaffären och caféet försvann, och istället så byggdes det en bar för restaurangens gäster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Privat.

2008 lämnade Pelle och Annika Pelles och Erik Stridsberg var en av de som tog över driften av Pelles.  Pelle berättar att två gånger blev det inspelning med Saltön när Pelle drev sitt ställe. I Saltön så är Pelles ”Lilla Hunden”. Det blev ett väldigt uppsving efter TV-sändningarna av Saltön. Det kom busslast med folk som ville titta på de olika inspelningsplatserna. Pelle minns att en av inspelningarna var mitt i vintern och det var iskallt. Idag släpptes även nyheten att det blir ett fjärde säsong av Saltön. Troligtvis kan vi få se mer av Lilla Hunden på TV.

Under en vecka skall det firas lite lätt i sommar att Pelles fyller 30 år. Det kommer troligtvis att bli en specialmeny med lite gott berättar köksmästare Johan Cerén, och personalen kommer att bära tröjor med någon text på berättar Johan lite hemlighetsfullt. Firandet blir samtidigt som Kanalfesten i Grundsund. Där traskar Pelle vidare och jag tackar så mycket för att han kom och hälsade på hos Pelles när jag var där.

IMG_7727
Pelle Larsson.

Pelles drivs idag av Erik Stridsberg och Madde Löfblom.

Pelles drivs idag av Erik Stridsberg och hans sambo Madde Löfblom och det är åttonde året i rad som de har öppet. Erik Stridsberg driver även den nyöppnade restaurangen Pinchos i Uddevalla. Eriks sambo Madde och Johan är och bl.a. de som håller ställningarna i Grundsund.

Johan Cerén jobbar som köksmästare på Pelles.

Jag fortsätter mitt samtal med köksmästare Johan som i vanliga fall befinner sig i Oslo i Norge, men vars rötter är från Lysekil där han har sin mormor och mamma. Johan jobbar i vanliga fall på Theatercaféen i Oslo. Den är en av Norges mest ädla restauranger berättar Johan. Han jobbar där tillsammans med Hampus som han tagit med till Grundsund. Hampus Åberg som är Johans souschef i köket och hans högra hand. Hampus flickvän Martine Elise Berg jobbar som hovmästare på Pelles. Johan driver också egen catering och eventverksamhet som heter Cerén & CO. Han har bl.a. matlagningskurser m.m. Johan försöker alltid att ha en positiv inställning till allt han gör berättar han. Han får jobba med det han älskar att göra tillägger han.

IMG_6850
Johan Cerén på Pelles.

När man jobbar som kock så är man nog lite rubbad säger han och skrattar. De som jobbar som kockar är en bransch där man jobbar så otroligt mycket. Samma är det med servitörer. Man måste nog vara lite speciellt funtad för att orka med detta yrke. Det blir långa dagar och sena kvällar. Johan skulle inte tänka sig att göra något annat än det han gör. Han älskar detta livet. Det är tredje året som Johan är på Pelles, och han trivs jättebra, och är otroligt tacksam för de stöd och den frihet Madde och Erik ger honom till att driva köket på Pelles

IMG_6855
Hampus Åberg.

De fick en mycket bra recension i White Guide förra sommaren.

Vi kommer in och pratar om hur tankarna går inför sommaren på Pelles. Johan berättar att de startar med minnet av förra säsongen när de slutade med flaggan i topp. De fick bl.a. en mycket bra recension i White Guide som Johan personligen är väldigt nöjd med. De jobbade upp någonting på Pelles som folk började prata om. Det hände något förra sommaren tillsammans med de andra kockarna. Det blev mycket positivt från massor av håll. Det beror mycket på att de varit kreativa med enkla råvaror, de har haft en prisbild som passar alla.

IMG_7743

IMG_7739

IMG_7748

Trerätters för 355:-.

I sommar kommer de att satsa på en trerätters för 355: -. Kummelrygg, torskrygg, helstekt Spätta eller en entrecote i en tre rätters meny. Den skall man kunna komma hit och äta om man har badshorts eller kavaj på sig. Alla är välkomna. Johans röda tråd i menyn är prisbilden. Man använder sig av de fantastiska råvarorna som finns här i närheten av dessa fantastiska leverantörer som Grönsakshallen, Fisk Idag, Johan i hallen och Martin och Servera m.m. Johans tanke är att de kommer att använda närproducerat så mycket de kan, och det är givetvis beroende på priset. Deras entrecote lägger de på tork i två till tre veckor. Sedan så skär man bort det som är torkat, och då får man en fantastisk köttbit. Sedan så penslar man den med talg som är ett djurfett från oxen. Marängsvissen de hade på menyn förra året blev en succé. Den kommer de ha ståendes i år på menyn. Dagens fångst är också något de kommer att ha varje dag för 149: -. Den kommer att bytas ut varje dag berättar Johan.

IMG_7762
Förrätt: Matjesill på rågbröd serveras med syltad lök och prästost.
IMG_7780
Varmrätt: Kummelrygg serveras med säsongens primörer, musselsås och örtslungad färskpotatis.
IMG_2199 (1)
Dessert: Lillis marängsviss.

Får dagliga leveranser av det de behöver.

De får dagliga leveranser av fick och det som de behöver. De handlar också av Bobbos Fisk i Grundsund.

Pelle skall vara ett ställe där du hänger efter en lång promenad i Skäddhåla t.ex. eller du skall komma ner och ta en flaska vin med vänner och se på solnedgången. Johan hoppas på att Pelles skall bli mer som en träffpunkt i Grundsund. Du skall kunna ta en paus i makrillfisket och komma dit och njuta en stund. De kommer att lägga lite kuddar i trappan och folk skall kunna sitta där och ta en öl, vin eller något alkoholfritt. Solnedgångarna vid Pelles är rätt vassa berättar Johan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sondegång vid Pelles i Grundsund. Foto: Privat.

Utökat ölsortiment.

Ölsortimentet har de utökat till denna sommar. De samarbetar med ett bryggeri som heter Dugges som Carlsberg äger.  Det är ett bryggeri i Göteborg som började i mikroskala och som blivit väldigt stora. De kommer även att ha ett saltvattensöl från Valencia, och det är en sommargäst från Grundsund som jobbar med denna öl. Vinerna ifrån Eriks och Maddes VIMUM IMPORT kommer de att fortsätta med.

IMG_7758

Ny personal.

Johan har tagit med sig lite ny personal från Norge. Martine från Norge som är hovmästare på Pelles. Hampus är souschef på Pelles som bor i Norge men som är svensk. I år är det lite yngre personal och det fungerar jättebra. Nu är det ett sammansvetsat gäng på ”Team Pelles” berättar Johan.  Johan känner att detta kommer att bli det bästa året hittills på Pelles.

IMG_7805
Johan och Martine.

De kommer att vara sex stycken i köket och i servicen kommer de vara 21 stycken i sommar. Sen så måste man se till att alla känner sig lika viktiga om de t.ex. jobbar i köket eller servicen eller disken. Det är jätteviktigt att man känner en behörighet och gemenskap i jobbet berättar Johan. Alla gör ett lika stort jobb men det är bara olika grejor.

Underhållning på Pelles.

Det blir en hel del underhållning i sommar på Pelles. 2 juli Rock Mange, 9 juli Robin, 16 juli Music Quiz med Lokomotivet, 23 juli Like A Rolling Stones, 30 juli 4 Sekunder, 6 augusti Glennartz, 13 augusti Rock Mange + Gäst och 21 augusti bartömning med Tomas Andersson.

 Skäddhåla.

Vi kommer in och pratar om den nya bryggpromenaden som utvidgats med en promenad på 400 meter till badplatsen i Vigerna. Detta tycker Johan är suveränt fint, och det kommer ge Pelles ett uppsving. Han tror att det är som en dröm för hela Grundsund som plötsligt gick i uppfyllelse.

Jag sällar mig till gratulanterna och säger Stort Grattis Pelles i Grundsund. Tack till Johan och Pelle som jag fick en pratstund med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.