Idag släpper Reine Patriksson och Jonas Svensson en bok som handlar om havet, maten, människor och råvaror från Bohuslän.

ÄTA VID HAVET

MAT, MÄNNISKOR

OCH RÅVAROR

FRÅN BOHUSLÄN.

Idag den 1:a juli släpps boken ”Äta vid havet mat, människorna och råvaror från Bohuslän”. Där får ni bl.a. får möta Reine Patriksson och Jonas Svensson som äger restaurangerna NH5, Brygghuset och Stallgården.

IMG_0013
Jons Svensson och Reine Patriksson med sin bok: Äta vid havet mat, människor och råvaror från Bohuslän. Här syns de båda ovanpå deras restaurang NH5 i Lysekil.

Jag hade en stora äran att vara en av dem första som fick läsa igenom denna underbara bok. Mitt första intryck är att detta är en bok med mycket värme och passion. Passionen och värmen för människan som besöker Reine och Jonas restauranger, och passionen för maten de lagar med kärlek och passion till oss som äter den.

Denna boken handlar så mycket mer om än bara mat. Du får träffa människorna bakom råvarorna. Personalen till restaurangerna rekryteras på magkänsla, det slår sällan fel. Citat från boken; ”Skillnaden i antal gäster mellan en molnig och solig dag kan vara stor vilket gör det tufft att planera personalens schema på en säsongskrog”. De lägger stor vikt vid personalen och alla är lika viktiga för att allt skall fungera.

IMG_0259

Man får recepten på mycket av den goda maten som Reine och Jonas restauranger serverar. Vad sägs om ”Friterad Fjärsing”. Du får möta Adriaan Van De Plasse som sätter Lysekil på världskartan med sina musselturer. Du får receptet på NH5:s Moules Frites, som jag bara älskar. Brygghusets Fisksoppa finns också med. Du får möta fiskaren Björn Södergren i ”Jakten på det svarta guldet”… Hummer är givetvis ordet jag söker…

Reine Patriksson har ett stort intresse för whisky, detta kan du också läsa om i boken. Brygghuset i Fiskebäckskil har ett av Sveriges bredaste whiskyutbud. Vi får också möta fiskaren Allert Karlsson ifrån Grundsund. Du får möta många människor och det är lite som en dokumentär i matens tecken.

IMG_3012

Innehållet i boken är som årstider, fast det har tillkommit en årstid och det är julen. De flesta av fotona är tagna av Magnus Skoglöf, recepten kommer från Jonas Svensson, texten från Anna Henning Moberg och Karin Magnusson m.m.

Mormor Blenda

I samband med boken har Jonas och Reine tagit fram lite olika smaker av sill som de kommer att börja sälja.

Senapssill

Där finns Mormor Blendas sill från Brygghuset i Fiskebäckskil, svart vinbärssill, vår bästa senapssill och äpple & pepparotssill. Boken och sillen kommer att säljas på olika ställen runt om här i Bohuslän. Boken kommer även att finnas hos Hasse på Akademibokhandeln här i Lysekil.

Svart vinbär

Bilderna i boken är mycket fina, och den är lättläst. Reine och Jonas har inte bara med deras restauranger satt Lysekil på kartan, utan nu kommer också en bok där man sprider budskapet med de som gör Lysekils kommun så populärt. Den fantastiska maten på NH5 och Brygghuset och några av de personer som leverar råvarorna till dem.

Peppar

En tanke på “Idag släpper Reine Patriksson och Jonas Svensson en bok som handlar om havet, maten, människor och råvaror från Bohuslän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.