Vikarvet i Lysekil firar 100 år.

Den 16 augusti firar Vikarvet i Lysekil 100 år. Jag träffade Styresmannen Olle Fjordgren på Vikarvet. 1915 är starten för Vikarvet i Lysekil.

IMG_1004
Olle Fjordgren framför Vikarvets ingång.

Det var några män som vurmade för båtar, fiske, stenindustrin, sjöfarten, konservindustrin, handeln och Bohustrafiken m.m. berättar Olle. Fredrik Nycander var en av dem och som finns på en minnessten utanför Vikarvet. Grosshandlaren James Svensson, konsul A.W. Christensson och arkeologen Sune Lindqvist. Sällskapets namn blev ”Fornminnessällskapet Vikarvet”. Dess valspråk Ljus över arvet”. Med arvet avsågs kulturarvet i området Viken som fanns runt Oslofjorden och norra Bohuslän. Huvudsätet blev i Lysekil.

IMG_1010
Fredrik Nycander var en av grundarna av Vikarvet.

Vikarvet har genomgått en stor renovering.

Vikarvet har alltid varit öppet genom åren. Nu har de haft stängt i ett halvår för att lokalerna var i behov av renovering. Det har blivit nytt golv, nya väggar och de har även byggt om utställningen och det är idag mer föremål än vad det varit tidigare.

Muséet är i tre avdelningar.

Första delen är en stor konferensavdelning som bl.a. används av Strandflickorna väldigt ofta som konferenslokal på dagarna. Mittdelen är ett rum med en permanent utställning och i rummet längs ner håller de på att jobba med halvpermanenta utställningar. Just nu jobbar de med en utställning om badgästepoken. Detta var en stor grej här i Lysekil med Societeten, Trampen och Curman m.m.

IMG_0977

Det kommer hela tiden in gamla föremål.

Det kommer in lite olika föremål då och då. Det senaste som kom in var från Sjöfartsverket och var en Lanternin. Folk donerar och skänker olika föremål. Tusentals människor kommer och besöker Vikarvet varje år berättar Olle. Medlemmarna till föreningen ökar också och det ser Olle mycket positivt på. De har en hemsida och de finns även på Facebook för sociala medier är viktigt att synas på medger Olle.

Frifararen.

Frifararen som står på utsidan Vikarvet har det varit mycket diskussioner om. Det krävs ungefär 500 000 kronor för att renovera den. Det har startats en insamling men det är långt kvar tills de når målet. Den byggdes på Orust 1876 och har haft Graverne som hemmahamn.

IMG_1021
Frifararen.

Nu är Frifararen en säkerhetsrisk berättar Olle. Händer det inget så har styrelsen enhälligt beslutat att de måste ta bort den innan vintern kommer. Den kan rasa när som helst och är en säkerhetsriks för barn och annat som vistas i området.

Olle visar mig runt i lokalen.

Vi börjar och ta en titt i lokalen. Den börjar med Lysekils framväxt med gamla kartor som visar hur bebyggelsen såg ut i ett tidigt skede. Det finns även en litografisk sten från 1898 med en kartbild över Lysekil. Vi går vidare och kommer till de gamla sillfiskeperioderna.

IMG_0962

De finns t.o.m. gamla kanonharpuner som de använde till att döda valar med och även handharpuner. Gamla båtmodeller finns det också. Konservindustrin med massor av olika burkar där de i Lysekil fanns mellan 40-50 olika konservindustrier. Olle berättar att förr fanns det sill i ostronsås och det är inget man ser idag. Förr så var ostron fattigmansmat för det fanns hur mycket ostron som helst att få tag på.

IMG_0968

Stenindustrin.

Vi går vidare och kommer till stenindustrin. Bohusgraniten är en av de bästa stenarna som finns. Gatstenen kallades även för 2-öringen, för en stenhuggare fick två ören för varje sten på en tiden. Det fanns olika färger på stenen på grund av var i Bohuslän den var huggen.

Stenhuggarna i Rixö var de första som organiserade sig fackligt. Stenindustrin var väldigt konjunkturberoende, för blev det depression ute i världen var det ingen som ville bygga hus eller vägar. Då stod man där som stenhuggare och man hade inga intäkter.

Då kom något som hette Bohus stickningen på slutet av 30-talet. Emma Jacobsson som då var Landshövdingens fru startade detta tillsammans med några vänner. Detta blev så otroligt populärt och Ingrid Bergman och Audrey Hepburn gjorde reklam för detta. De var superpopulära hos stjärnorna. När männen inte kunde tjäna pengar så gjorde damerna det genom att sticka.

IMG_0991

Schwedenkopf.

Vi går vidare och kommer till det som är Olles favorit på Vikarvet. Det är en ”schwedenkopf”. Detta ansågs vara en gallionsfigur förut på Vikarvet. Men Olle var ganska säker på att det inte var en gallionsfigur. Han började leta på nätet och hittar bilder på dessa som var väldigt vanligt i Tyskland. Dessa symboliserade övervakning och att man hade koll o.s.v. berättar Olle. Denna kom som krigsbyte till Väse säteri någon gång före 1719 och fördes dit av Amiral Strömstierna. 1719 gick han i land och satte detta huvud i trädgården. Denna stod utomhus i tvåhundra år nere vid Röe Gård. Sedan skänktes den till Vikarvet 1920.

IMG_0984

Olle tog bilder och skickade till ett museum i Wismar i Tyskland. De blev alldeles till sig för det är förmodligen det enda i världen som har kvar delar av original färgen. Det huvudet de har på vikarvet är garanterat världsunikt tillägger han.

IMG_0990
Sponsorer och de som skänkt pengar har en egen plats på Vikarvet.

Det finns mycket unikt på Vikarvet.

Efter en mycket intressant rundvandring och att få se alla dessa historiska unika föremål så passar vi även på att ta ett varv på utsidan av Vikarvet. Det har en hel del mark och på området finns lite olika stugor m.m.

IMG_1011
Fiskebäckskilsstugan.

IMG_1028

Vi kommer till Fiskebäckskilsstugan och Frifaren som några stannat till och tittar på. I en annan liten stuga så är det någon frivillig som klipper gräset inne vid husknuten. Stenen står där med Fredrik Nycander. Det finns även två kanoner på utsidan som Olle gärna skulle vilja testa och skjuta salut med på 100-års jubileumet. Tack Olle för runvandringen.

Den 16 augusti blir det stor baluns där alla Vikarvets medlemmar inbjuds till jubileet.

Program:

  • 10:00 Invigningstal av Styresmannen Olle Fjordgren.
  • 10:30 – 12.00 Visning av museets utställning.
  • 12:00 – 14.00 Gemensam lunch.
  • 14:00 – 15.00 Professor Dick Harrison kåserar ”En vid exposé över kustområdet genom tiderna med vikingar, korsfarare, pirater och sillfiskare”.
  • 15:00 – 16.00 Kaffe i gröngräset.
  • 16:00 Avslutning.

Här under kan ni läsa mer om Vikarvet.

http://www.vikarvet.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.