Bor i Lysekil "Staden vid havet"

Vi går mot höst och så gör även den populära restaurangen NH5 i Lysekil och idag startar den nya höstmenyn och det blir After Work på fredagar mellan 16:00 – 19:00 hela hösten på NH5. Det är nu lite mer än tre år sedan de öppnade restaurangen i maj 2012.

CI2A7519

Jag träffade den nya kökschefen Fredrik Jonson.

Jag var där och fick provsmaka den nya höstmenyn som kökschefen Fredrik Jonson tillagat med hjälp av sin personal. Fredrik har jobbat på NH5 sedan starten och kommer ursprungligen från Varberg. Både Sälen och Båstad har varit Fredriks arbetsplatser tidigare. Meningen var från början att han skulle stanna över sommaren 2012, men han trivdes så bra så i dag är han Lysekilare berättar han och skrattar.

I april i år gick han från att vara souschef till att bli köksmästare på NH5. Jonas och Reine som äger restaurangen kände att Fredrik är så otroligt duktig och kan stället utan och innan. Jonas Svensson som tidigare var kökschef på NH5 var tvungen att jobba även med Stallgården som ligger vid Rotviksbro på väg till Uddevalla som de öppnade i våras.

CI2A7461

Kökschefen på NH5 Fredrik Jonson.

CI2A7478

Fredrik med kocken Alexander Bergqvist.

Hummersäsong.

Att det blir en ny meny ligger i att man följer säsongerna berättar Jonas. Nu är det hummersäsong och då får den komma med på menyn. Tanken går vid säsongsmat och på hösten blir det dessutom mycket rotfrukter och svamp m.m. Fisk finns alltid på menyn och där försöker de variera olika sorter och jobbar nära med Fisk Idag. De håller kontakten för att få reda på vad som är aktuellt inför helgen.

De har en torskrätt som alltid finns på menyn under hösten. Sedan har de fiskgryta och en rätt där du kan välja tillbehören till just den fisksorten som de har på menyn just då. Vissa fisksorter som marulk och sjötunga finns inte att få tag på idag och det är fler fiskar som är rödlistade. Hälleflundran finns idag som odlad fisk i Norge och den använder många restauranger. Det blir mer och mer att man jobbar med fisk som är odlad som t.ex. lax, piggvar och hälleflundra.

CI2A7488

Kummel är en väldigt populär fisk.

Kummel är en väldigt populär fisk och den var med på provmenyn som vi avsmakade på NH5. Fredrik tycker att kummeln är lite mjölkigare och porösare i köttet än andra fiskar. Torsk, Kummel och rödtunga är fiskar som oftast finns på menyn på NH5. På våren är fjärsingen väldigt populär och den har inte varit så vanligt att man serverar, men den har blivit populär.

Viltkött.

Förutom oxfilé så är viltkött något de kommer att satsa på i höst. Hjortracks kommer att finnas på menyn och lite längre fram så kommer det även att servera renkött. Renköttet är det premiär på i höst på NH5.

CI2A7501

Hummerfiske.

De har även nu under hummersäsongen turer med hummerfiske och där sammarbetar de med Strandflickorna och Gullmarsstrand där besökarna bor. Björn Södergren kör turer med besökarna och sedan lagar de till humrarna på NH5 eller Brygghuset på Skaftö.

Nu kommer vi in och pratar på maten som vi avsmakade. Först ut var det två förrätter.

Förrätt ett: Pilgrimsmussla, pumpakräm, rostade pumpakärnor och syltade kantareller med smaksättning av stjärnanis och lagerblad.

CI2A7546

Förrätt två: Löjrom med Västerbottenpaj, crème fraiche och rödlök.

CI2A7558

Kötträtten: Morötter, fräst kål, rockfordkräm, portvinsås och oxfilé med friterad potatis.

CI2A7689

Fiskrätt ett: En kantarellrisotto med tryffel, hummersås, rostad pumpa, hasselnötter, friterad purjolök och kummel.

CI2A7654

Fiskrätt två: Potatis och blomkålspure´, Sandefjordsås med stenbitsrom från Måseskär, fänkål, minipilgrimsmussla, bladspenat och kummel.

CI2A7610

Efterrätt ett: Crème brulee med päronsorbet, färskostskum och kanderade nötter.

Efterrätt två: Chokladglass, mjölkchokladcréme, brownie och plommonkompott

Efterrätt tre: Nyponsoppa, mandelcréme, mandelbiskvier, vaniljglass och citron.

Efterrätt fyra: Äpplepaj med vaniljsås.

CI2A7741

CI2A7736

CI2A7720

Från vänster: Elina Nyström som är restaurangchef, Cecilia Lundvall servitris, Marie Bengtsson kallskänka och Jonas Svensson.

Julbord.

I slutet av november blir det julbord på både NH5, Brygghuset och Stallgården. Julbordet dukas upp torsdag – söndag, med start torsdagen den 26 november.

Öppettiderna på NH5 är fredagar med After Work 16:00 – 19:00. Kl. 18:00 startar à la carten. Lördagar 12 – 17 lunch och Kl. 18:00 startar à la carten. Söndagar 12 – 17:00.

Boken ” Äta Vid Havet” som Jonas & Reine släppte den 1 juli i år går att köpa på deras restauranger. Snart kommer den också att finnas i en bokhandel på nätet.

Under här kan ni läsa mer om NH5, Brygghuset och Stallgården.

http://norrahamnen5.se/

http://www.brygghusetkrog.se/

http://www.stallgarden.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: