Sist ut att svara på frågor om min enkät om sommaren i Lysekil är Michael Johansson som är chef på näringslivsenheten i Lysekils kommun.

Jag ställde lite frågor till olika personer som jobbar med saker som lockar folk till Lysekil om hur de upplever att sommaren har varit här i Lysekils kommun. Vädret var inte det bästa och det kan man inte göra något åt även om det bättrade sig i slutet av juli.

Det jag saknade var bl.a. något större evenemang på Gullmarsvallen. Det fanns många väldigt bra evenemang och Kustnöje gör ett helt otroligt fantastisk insatts med sin måndagssatsning i bl.a. Havsbadsparken. Musselloppet och inte minst Lysekils Women´s Match som är ett evenemang i världsklass.

Båt & Hav mässan, Cruisingen, Midsommarfesten i Ålevik, Allsången, Café Kungsgatans Bakgård med artister, Jill Johnson, Lysekils nöjesvecka, Gullmarsstrand med torsdagsunderhållningen med musik och grill. The Old House Inn med livemusik. Ostron & Musselturer, Ålevik Open, kanalfesten i Grundsund på Skaftö, Ulf Lundell, Musselloppet med Musselfesten, Tändkulemotorns Dag, Luna Café i Dalskogen som hade aktiviteter på onsdag och fredagkvällar med musik, Pelles i Grundsund med livemusik, Jönssons Katt med livemusik, Hotel Lysekil med disco och allsångstorsdagar, Bluesen i Norra hamnen, Lysekils Women´s Match med Preems gratiskonserter i Havsbadsparken var några av sommarens aktiviteter i Lysekil ihop med olika upplevelser som kajak, guidningar och andra aktiviteter.

Sist ut att svara på mina frågor om sommaren i Lysekil är Michael Johansson som är chef på näringslivsenheten i Lysekils kommun. Idag som avslutning är det lite annorlunda frågor till Michael än de som driver ett hotell, krog eller något annat som någon svarat på.

Michael
Michael Johansson.

1: Hur upplever du att sommaren varit i Lysekil kommun?

– Som vanligt har det varit otroligt mycket evenemang och aktiviteter. Jag tror det är få platser av Lysekils storlek som kan matcha det utbud som erbjuds av kommunens duktiga företagare och föreningar. Personligen hade jag väl hoppats på bättre väder men det är det ju ingen som råder över och nu hoppas jag på en fin sensommar/höst.

2: Upplever du att turismen ökat sedan förra sommaren?

– Vi gör en utvärdering i mitten av september men det jag hört är att vi har lägre beläggning i gästhamnarna men betydligt fler besökare till Havets Hus. Min känsla är att vi haft mycket husbilsgäster, kanske har båtgästerna till viss del ersatts av husbilsgäster? De handlare jag pratat med har uttryck att det varit positivt för deras del vilket gör mig mycket glad, de är viktiga för oss alla som bor i kommunen.

3: Vad gör ni på näringslivsenheten för att serva olika arrangemang i Lysekil kommun.

– Vi jobbar dels för att det skall vara mycket evenemang och arrangemang. Sedan är det väldigt olika vad de olika arrangörerna behöver för stöd. Vissa behöver administrativt stöd som t ex hjälp med inbjudningar och bokningar andra behöver hjälp med vilka tillstånd som ev. kan krävas och hur man går tillväga för att ansöka om dessa.

4: Sommaren börjar gå mot sitt slut men vad händer i höst i Lysekils kommun?

– För näringslivsenhetens del kommer frågan om att stärka attraktiviteten i centrum vara en viktig fråga. Vi kommer också jobba för att få färdigställt industrimark på Skaftö samt infrastrukturfrågor i Hallindenområdet. Därutöver ligger fokus på att stötta såväl befintliga som nystartade företag.

5: Vad är planerna inför nästa år?

– Vi kommer att följa kommunens näringslivsstrategi. I all korthet handlar det om att jobba för att stärka och utveckla attityder, infrastruktur, skapa attraktiva närmiljöer och främja innovationer och entreprenörskap.

6: Har du några tankar på vad som kan göras ändå bättre till nästa år?

– Min förhoppning är att vi framför allt skall bli bättre på att berätta om allt som sker inom kommunen. Jag tror tyvärr att vi brister i stor uträckning inom detta område. Det händer många och positiva saker som man som kanske inte ser eller förstår. Ta t ex vägarbetena i början av sommaren. Jag är övertygad om att många fler hade uppfattat detta som något positivt om man förstått hur länge de skulle pågå och att det gjordes för att vi skulle få fina vägar och tillgänglighetsanpassade övergångsställen.

7: Övriga tankar.  

– När företag, föreningar, innevånare och kommun jobbar tillsammans så får det en enorm kraft och förändringar kan ske fort. Vi har under några års tid jobbat tillsammans med fiberföreningarna och den insats dessa ideella krafter gjort och gör vågar jag påstå kommer ha betydelse för flera generationer. Att vi nu har fibernät som täcker stora delar av kommunen som ger snabb och pålitlig internetaccess åt innevånare och företag är det största som hänt på länge i mina ögon. De delar som ännu inte täcks av fibernät kommer inom en relativt snar framtid göra det.

Tusen tack Michael för att du medverkade och svarade på frågorna. Tack till alla som varit med och svarat på frågorna.

Gå gärna ut och gilla glicko.me på Facebook eller följ bloggen genom att skriva in din e-postadress på www.glicko.me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s