Krister Samuelsson tar steget in i författarvärlden.

I fredags var det boksläpp på Akademibokhandeln i Lysekil från en ny författare som bor i Lysekil. Ni har säkert hört honom som programledare i Radio Bohuslän och nu har han tagit steget in i författarvärlden. Han heter Krister Samuelsson och har precis släppt sin första bok ”Nykomlingen” Berättelser om Svallskär.

CI2A0108

Jag frågar Krister hur det kommer sig att han släpper en bok?

– Det är väldigt enkelt, jag har haft väldigt roligt under tiden jag skrev boken. Men framför allt är det för att jag vill göra något annat. Jag jobbar med radion och politik. Radion har jag jobbat med sedan 1999 och kände att jag ville göra någonting annat och då kom tanken på en bok fram.

Jag hade en idé som jag spann på i över ett år och ventilerade den för Thommy och Ramona Fransson och de sa ”Go for it” och på den vägen är det. Ramona och Thommy har stöttat och hjälpt mig på ett fantastiskt sätt.

CI2A0117
Ramona Fransson och Krister.

Kan du berätta lite om boken?

– Boken handlar om en ö som heter Svallskär som är en fiktiv ö, och som ligger 8 distansminuter sydväst om Göteborg. Ön styrs av en samhällsförening och det inträffar en massa mord där ute.

På 70-talet bestämde de sig för att ta saken i egna händer och lägga ner post, skola m.m. som de gjorde på den tiden och som de gör än idag. De gillade heller inte att betala skatt till staten. De bestämde sig även för att strypa skatten till staten och sköta allting själva.

Eftersom det är en liten ö utanför havsbandet så är det ingen som bryr sig och de klarar sig undan allting. De lever i sin egen lilla värld och alla är nöjda, glada och lyckliga tills det händer som inte får ske. Det sker ett mord och hur skall man klara ut detta mordet på denna ön utan att blanda in polisen på fastlandet. Detta får inte hända för då kommer allt att gå under.

CI2A0128

På ön bor det en f.d. polis som jobbar som vakt och som heter Hans Strömberg. Hans har jobbat i som polis i Göteborg tidigare men är ganska ringrostig i början men jobbar upp sig. Det är mycket intriger och lögner. Ingen är den de utger sig för att vara och det är lite som Morden i Midsomer och Saltön.

Hur fick du idén till boken? 

– Idén fick jag när jag stod och köpte fisk av en fiskhandlare i Göteborg och han tog mina pengar och jag fick inget kvitto. Jag stannade kvar en stund och tittade på fiskhandlaren när han tog betalt och det var nästan ingen som fick kvitto av honom och ingen reagerade på det. Tanken gick lite längre och att en ö skulle kunna sätta detta i system och mycket riktigt så har det gått bra för dem på ön.

CI2A0123
Hasse, Ramona och Krister.

Blir det fler böcker? 

– Det är tänkt att det skall bli sju böcker till efter denna. Åtta böcker totalt och jag sitter och jobbar med den tredje nu. Den andra boken är på produktion och kommer att släppas till sommaren och den heter ”Revisionen”.

Vad handlar den om?

– En skattekille som bor i Göteborg var på ön en sommar och fick se detsamma som jag fick se med fiskhandlaren. Han tyckte detta var inte klokt och gjorde en slagning på företagen som fanns på ön. Om de överhuvud taget fanns var ett frågetecken. Han beger sig ut till ön för att underska saken och man får i nästa bok se vad som händer då. Det kommer att ske en del mord i andra delen också.

Slutar du med radion nu Krister?

– Nej, jag älskar radion och det är en del av mitt liv och själ.

Hur kom det sig att du började med radion? 

– Jag hade gått ur högskolan och kunde välja om jag ville sitta på ett kommunkontor i Göteborgs innerstad med en blomkruka i fönstret eller om jag skulle göra något kreativt. Det blev radio och idag klarar jag mig på det jag älskar att göra.

Något roligt minne från radion? 

– Massor, jag har massor av galna minnen och intervjuer med bl.a. Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Thomas Bodström och Leif Pagrotsky med m.m. Det har blivit många intervjuer genom åren. Det är extra roligt att Post- och telestyrelsen har Radio Bohuslän som referensstation. Sändningsområdet för Radio Bohuslän är: Stenungsund, Tjörn, Orust, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg och Lysekil.

CI2A0159

CI2A0151

Efter vårat samtal inviger bokhandlare Hasse Ekbrand på Akademibokhandeln boken och Krister har en presentation av boken där han berättar om ön Svallskär och alla dess intriger.

CI2A0184

CI2A0196

Krister läser några rader ur boken och drar ner stora applåder. Efter detta så tackar Krister Akademibokhandlaren Hasse och alla som hjälpt till med boken. Mia Raunegger har gjort omslaget till boken.

CI2A0209
Krister signerar sin bok.

Jag fick en lite pratstund med deckardrottningen Ramona Fransson som var på plats och som var lyrisk efter Kristers framställande av boken. Krister hade tagit kontakt med Ramona och berättade en historia för henne och hennes man Thommy som hon bara tyckte var så bra och bad Krister att han skulle skriva ner den. På den vägen är det och idag var det premiär för Kristers första bok som skall bli så spännande att läsa.

En tanke på “Krister Samuelsson tar steget in i författarvärlden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.