Posörerna från Göteborg spelar Ulf Lundells låtar.

Köket Bar & Restaurang i Uddevalla gästades i fredags av POSÖRERNA spelar ULF LUNDELL.

10450825_902003819844399_6955509606308208229_n

Jag var där innan spelningen och fick en pratstund med Christoffer Lindberg som är sångare och som även spelar gitarr i bandet.

CI2A1849
Christoffer Lindberg i Posörerna.

Hur, var och när bildades Posörerna?

– Ja, du Glenn, det var ju ett tag sedan allt började. De var några killar som hade spelat musik tillsammans ett tag men de hade ingen riktig sångare. En utav gitarristerna, Björn Ottosson fick skråla och kraxa till låtarna som spelades för att de skulle veta var nånstans i låten de var och Thomas Gustafsson hamrade på den andra gitarren.

Basisten Leif Almqvist hade en vän som hette Martin Hansen och som hade en bra sångröst och han kunde tänka sig att komma och testa med oss. Jag tror att de provade med några Lundellåtar, typ ”Sextisju, sextisju” eller ”Stockholms City” och alla i bandet tyckte att han sjöng som Lundell fast mycket bättre. Trummisen och till lika Leifs tvillingbror Rolf slängde fram namnet Posörerna efter Lundells låt från dubbelalbumet ”Längre inåt landet”. Klockrent tyckte alla och lagom ironiskt.

Jag, som är keyboardisten Christians lillebror tillbringade många kvällar I Posörernas replokal på Ångpannegatan ute på Hisingen i Göteborg. Jag kom sedermera att ersätta Martin som sångare, en roll som jag stolt mantlar eftersom jag alltid sett upp till Martin. Idag är det jag som är Posörernas ”Uffe”. Sa jag förresten att Posörerna hade sin första spelning på tvillingbrödernas pappas 50-årskalas 1991.

CI2A1794

 

Hur kom det sig att ni började spela Ulf Lundells låtar?

– Som jag sa tidigare provade bandet några Lundellåtar med den nya sångaren Martin och jag tror att det var då de egentligen fattade att det var Lundell de skulle spela. Björn hade lyssnat på Uffe sedan 1982 och kunde många av texterna och han brukade alltid spela Lundell i bilen när de var ute på nåt.

En gång hajade Christian och Thomas till när en textrad ur ”Bente” strömmade ur bilstereon: … ”så får du väl gå till posten och fråga: Finns det några brevvänner här”? Killarna skrattade och tyckte väl att den där Lundell var ganska rolig ändå. När de väl hade fått några spelningar på Vickan i Göteborg efter att de gjort en bejublad nyårskonsert 1991 på samma krog som var deras andra spelning faktiskt, så blev de nog ändå mer säkra på att det var Lundell dem skulle spela. Ett glatt gäng från Handelshögskolan brukade komma och lyssna på onsdagar eller torsdagar och Posörerna blev missionärerna som skulle frälsa världen, eller i alla fall Göteborgarna, med det Lundellska evangeliet. Lite som Blues Brothers: ”We are on a mission from God!”

 

Berätta lite om bandmedlemmarna. 

– Idag är vi inte i original om man säger så. Vår gamla trummis Rolf lämnade trummorna och musiken tyvärr, men en barndomsvän Christer Sosa hade möjligheten att komma med och det är vi mycket glada för. Han håller en mycket hög klass och känns solid bakom trummorna. Jag sköter sången och håller de akustiska strängarna i gungning. Annars är det min storebror Christian Lindberg som är den musikaliska stommen i bandet. Det är mot honom vi kan luta oss när Lundell utmanar oss i sin i vanliga fall enkla men geniala musik.

Leif Almqvist har många intressanta åsikter om nästan allt och vill gärna vara bas, men vi låter honom endast sköta själva basen vilket tillsammans med Christers trummande skapar en stabil grund att luta sig tillbaka på när vi står på scenen. Vem som är vår Janne Bark bråkas det en hel del om. Björn säger att det är han men bollar generat över ansvaret till Thomas när det blir för svårt för honom. Och Thomas puttar ödmjukt över bollen till Björns planhalva igen. Ja, de är för goa de där gitarristerna.

CI2A1837

Ulf Lundell har dragit sig tillbaka och nu är det ni som får bära dess tunga mantel att bistå världen med Lundells musik, hur känns det?

– Vi är som sagt evangelister på en underbar resa. Uffe har givit oss och världen en enorm låtskatt och vi kan aldrig leva upp till det ansvar det innebär att kalla sig ett Lundell-Tribute-Band. Men vi måste göra det här. Vi måste bara göra det här!

 

Finns det idag något mer band i Sverige som spelar Lundells musik som ni gör?

– Vi tror att det finns några band som gör Lundell, men vi vet inte om de tillhör apostlarna!

 

Vilka är bandets favoritlåtar med Ulf Lundell? 

– Oj, det var ingen lätt fråga. Har lyssnat en hel del på Lundellbunkern där de analyserar hela mastodontboxen ”Hemåt genom Rift Valley” på 68 CD-skivor med allt material som Lundell har spelat in. Helt omöjligt att svara på. Ibland känns det som att bandet gillar ”Snön faller och vi med den” som ingen annan kan göra. Annars är alla låtar där publiken sjunger med favoriter.

CI2A1822

 

Jag ser att ni turnerar mer och mer och hur ser turnélistan ut framåt i vår och sommar? 

– Jag är ju artistmanager vid sidan om Posörerna med många år i branschen och jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med Kotte på Kotte Management i Göteborg. Genom Kotte har jag arbetat med många utav Sveriges stora artister som Eldkvarn, Tommy Nilsson och Pugh Rogefeldt med flera som alltid håller hög kvalité. Idag driver jag Coffe Music som arbetar med ett fåtal artister som David Urwitz och Barbados med flera men med min erfarenhet av bokningar utav artister var det givet att även Posörerna bokas utav mig. Den 12/3 ska vi till Mastmagasinet i Kristinehamn och sen blir det vår stora vårfest på hemmaplan på Musikens Hus i Göteborg den 7/5 och sen bokas det på under sommaren och hösten och alla framträdanden publiceras på vår hemsida http://posorerna.se/ eller vår Facebooksida Posörerna på Facebook

 

Känner Ulf Lundell till er?

– Ja, det gör han, eller i alla fall gjorde han det. En gång på 1990-talet gjorde han en signering på Bengans i Göteborg. Samma kväll skulle Posörerna spela på favoritkrogen Vickan i stan. Några i bandet som var på plats för signering lämnade över en affisch till honom och han sa att han kanske skulle komma. Den spelningen blev den sämsta nånsin. Hela bandet och delar av publiken tittade mer åt dörren än något annat. Men om Lundell vill nu när han stängt Club Zebra är han mer än välkommen när helst han vill.

Hur ser framtiden ut för Posörerna?

– Framtiden har bara börjat! Vi ses och hörs och kanske i en stad nära dig!

Stort tack Christoffer för att du tog dig tid till en intervju och lycka till i framtiden. Vem vet kanske Posörerna dyker upp i Lysekil i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close