Den 28 april slår Glasskaféet Lysekil på Kungstorget upp portarna.

I år är det 10 år sedan Glasskaféet Lysekil öppnandes i Lysekil. Den 28 april slår Glasskaféet upp portarna för i år. Jag hälsade på hos Glasskaféet och frågade Ann-Christin Brattin hur det hela började?

CI2A4229
Ann-Christin Brattin.

– Jag hade under många år arbetat inom restaurangbranchen och funderade ibland över hur det skulle vara att kanske starta någon egen verksamhet. När min kompis och arbetskamrat Kristina slutade och startade ett Lejonet & Björnen glasskafé på Brunsbotorget i Göteborg, kände jag att detta skulle kunna vara något även för mig. Men var starta ett glasskafé? Lysekil kom upp som en stark kandidat, med tanke på det stora kundunderlaget under sommaren och att vi hade en sommarstuga på Skaftö sedan 1987.

Från att ha en idé om att starta ett kafé till att göra det är ändå ett långt steg. Hur gick du vidare från det?

-Jag fick bra tipps av min kompis Kristina och satt själv många kvällar och planerade upplägget på verksamheten. Hösten 2005 var jag och min man i Lysekil och tittade på olika lokaler som kunde vara intressanta. Vi tittade bl.a. på gamla Athinas Blommors lokal. Men vi blev förtjusta i lokalen under Grand Hotell som också var ledig.

Digital StillCamera
Lokalen under Grand Hotell.

Hur såg lokalen ut?

-Lokalen var helt tom. Det var bara ett par element och några lampor som hängde i taket. Golvet var nylagt och väggarna målade, Lokalen var fräsch, och vi gjorde en layout, så vi viste att den skulle passa verksamheten. Därefter skrev vi kontrakt med ägaren. Sedan beställde vi all utrustning och började inreda Glasskaféet. Till vår hjälp hade vi snickaren Lennart Isaksson från Skaftö, som löste många kluriga problem. Bl.a. hur man fick in den stora glassdisken…

Digital StillCamera
Här började de inreda lokalen.

2006 öppnade du Glasskaféet. Hur har det utvecklats genom åren med glass och dylikt?

– De första åren så hade jag öppet ända till Nyår. Vi sålde julglass som t.ex. Pepparkaksglass och Karl Ljungs julglass och var med på julmarknaden. Nyårsglasstårtor fanns det också. Det var mer en kul grej, och Lysekils borna uppskattade att det lyste i hotellets källarfönster, men det var inte speciellt lönsamt. Lokalen är ju tyvärr lite liten och vi har ju inte så många sittplatser inne. På sommaren har vi ju nu vår uteplats med över 50 sittplatser. När vi startade hade vi kanske 12 platser utanför dörren. En annan rolig grej är att loggan förändrats 3 gånger på 10 år.

jul nyår 2007 003

IMG_0014

IMG_0021

Lejonet & Björnen 1a logga
Första loggan.
LB_Logo_Liten
Andra loggan.
Nya logan
Den senaste loggan.

Vad har ni mer att erbjuda i butiken?

– Vi har olika sorters kaffe. Bryggkaffe, cappuccino och latte m.m. Kaffet vi använder heter Monteriva och är italienskt. Vi har en del bakverk, som kan kombineras med glass. Lejonstubbe är en god Budapestlängd i glassvariant som vi skall servera som en bakelse i sommar. Man kan också beställa Lejonet & Björnens goda glasstårtor.

IMG_5339

Vilken glass är den populäraste?

– Kulglassen är den absolut populäraste. Våra kunder uppskattar att glassen tillverkas av äkta råvaror och att den är fri från konstlade färgämnen och skumma tillsatser. Den kan köpas även som halvlitersglass. Även mjukglassen har blivit omtalad som ”den godaste i Lysekil”. Frozen Yoghurten är gjord av äkta yoghurt och den är också väldigt populär.

IMG_5349

IMG_0028

Kommer all glass från Göteborg?

– Ja, den kommer från Lejonet & Björnen och har tillverkats i Göteborg sedan 1977. Det är Håkan Mild med frun Katarina som nu äger Lejonet & Björnen. Det händer ibland att Katarina eller Håkan blir tvungna att själva komma med leveranser under högsäsong om glassen håller på att ta slut. Sånt händer när man äger ett populärt glassmärke.

ankis bilder 197
Håkan Mild levererar glass.

Hur många olika sorters kulglass säljer ni?

Vi har plats för 24 olika sorter framme i glassdisken. Vi har fler sorter i frysrummet och alternerar olika smaker olika dagar

IMG_5356

I år är det alltså 10-år sedan Glasskaféet öppnade. Skall du göra något speciellt för att fira detta?

– Ja! Det var med lite förseningar i starten som gjorde att vi kunde öppna först den 3/6 2006. Vi kommer att fira den dagen på något sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Just nu håller de på att sätta upp uteserveringen som plockas ner varje höst och håller även på att göra ordning i lokalen för premiäröppningen den 28 april kl. 11:00. Jag kan berätta att under tiden jag var där och gjorde intervjun och dörren var på glänt, så kom det hela tiden personer som frågade om de hade öppnat. Tack Ann-Christin för att jag fick komma och hälsa på dig.

 

 

2 reaktioner till “Den 28 april slår Glasskaféet Lysekil på Kungstorget upp portarna.

  1. Älskar den glassen ffa moccaglssen. JAG KOMMER!

  2. Ligger perfekt mitt i centrum.Kom ihåg när det var cykelaffär där .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close