Detta händer på Havets Hus i Lysekil i sommar.

Idag får ni följa med till Havets Hus i Lysekil och träffa akvarietekniker Roger Jansson som berättar vad det finns för nyheter och vad som händer på Havets Hus i sommar.

Vad händer på Havets Hus i sommar Roger?

-Ja, det händer mycket på Havets Hus. Så här ser dagsprogrammet ut som pågår till den 21 augusti.

10.15 Vilda barn bakom kulisserna – akvarieteknikerna visar runt bakom kulisserna. Samling vid klappakvariet sjögurkan.

11.00 Tävling för både barn och vuxna!! Ropas ut i högtalarna.

12.00 Fågelguidning –  lär känna våra vanligaste havsfåglar. Samlingssalen blågyltan.

13.00 Fråga mig! – akvarietekniker finns i akvariet.

14.00 Matning av dagens akvarium. Ropas ut i högtalarna.

14.00 Dykare matar djuren i tunnelakvariet. Tisdagar och fredagar.

15.00 Klappa djuren i havet – visning vid klappakvariet.

16.00 Sälar i våra vatten – en miniguidning om vårat vanligaste marina däggdjur. Samlingssalen blågyltan.

17.00 Filmvisning. Samlingssalen blågyltan.

Det kommer även att bli nattvandring i akvariet som är väldigt populärt. Varje onsdag vecka 26-28 och 30-32 kan ni föranmäla er till nattvandring. Läs mer på: http://www.havetshus.se/att-gora/program/nattvandring-i-akvariet/

Det kommer även att finnas Hav & Landläger som ni kan läsa om här: http://www.havetshus.se/att-gora/hav-landlager/

Strandskolan kan ni läsa om här: http://www.havetshus.se/att-gora/strandskola/

Sälsafari varje dag kl. 13:00 med M/S Rania från vecka 26, bangolf och ett Bistro & Café på övervåningen med god mat och fika och en bedårande utsikt över havet.

 

Roger visar mig runt på Havets Hus.

Det fantastiska är när man promenerar runt på Havets Hus med Roger så berättar han om de olika djuren som finns på Havets Hus. Ta t.ex. Nordhavsräkan som folk köper i våra fiskaffärer. När du handlar dem så köper du alltid tjejräkorna berättar Roger. Samtliga räkor börjar sina liv som hanar och efter cirka två år så skiftar de kön och blir honor.  Artdatabanken har fortfarande Nordhavsräkan som rödlistad och det beror på att de har ett perspektiv på 10 år med stammarna. Då tittar man på bestånden under en tioårsperiod.

CI2A1781
Nordhavsräkan.

Utställningen Västerhavets hajar.

I februari invigdes den nya utställningen Västerhavets hajar som har blivit väldigt populär. Roger berättar att de pushar mycket för den småfläckiga rödhajen som hajarnas ambassadör i världen. Sedan 13 år tillbaka så har Havets Hus ett hajsläppsprogram med den småfläckiga rödhajen. Världsnaturfonden WWF stödjer detta projekt med den småfläckiga rödhajen.

CI2A1727
Akvarietekniker Roger Jansson.

CI2A1729

Hajsläppet de har vid bryggan vid Havets Hus har blivit så populärt så hela kajen är full med folk som vill titta. Maria Jämting som är VD på Havet Hus berättar att i år kommer de ha en stor bildskärm vid utsidan av Havets Hus så att alla skall kunna se vad som sker på plats vid hajsläppet. Den 8 augusti är hajsläppet vid Havets Hus brygga.

13492782_10153778049640208_2099621754_n
Bilder från hajsläppet 2015. Foto: Joakim Odelberg.
13473733_10153778050640208_921331131_n
Foto: Patrik Karlsson.

Mellan 30-40 småfläckiga rödhajar har födds på Havets Hus sedan förra sommaren. Vid utställningen finns även en pysselhörna för barnen. Det finns även ett akvarie där barnen kan krypa under och titta på. Där hoppas Roger att de inom en snar framtid skall ha hajar som simmar i det akvariet.

 

SVT var och spelade in.

Dagen innan jag kom på besök så var SVT där och filmade. Det var SVT-teckenspråk som var där och spelade in. Detta skall sändas i Barnkanalen någon gång i höst. Programmet som ingår i en serie av åtta avsnitt, där utspelar sig ett av avsnitten på Havets Hus. Vi får vi följa Victoria, en glad tjej på 10 år, och programledaren Joachim när de besöker Havets Hus i Lysekil. Victoria och Joachim får bl.a. stifta närmare bekantskap med våra småfläckiga rödhajar, vara med och hämta in nya giftiga fiskar som heter fjärsing. De har även fått mycket kunskap till sig om våra djur som lever under ytan och som de pratar om i programmet.

SVT Victoria Patrick foto RJ Havets Hus-01
Victoria och Joachim. Foto: Roger Jansson

Har ni fått in några nya djur inför denna säsongen?

-Vi har fått in fjärsingar, tretömmad skärlånga som har ett leopardmönster på kroppen och den är ganska ovanlig i våra vatten. Vi har även fått in andra fiskar som en rödstrimmig mullus som är en medelhavsfisk, en relativt ovanlig fisk i våra svenska vatten, och speciellt att den hittats här i Bohuslän redan i juni.. Vi har väldigt mycket nya djur som hårstjärna, sjöpungar, koraller, och hydroider m.m. Vi skall snart få in makrill också till Havets Hus.

13493504_585107811649652_2023266774_o
Rödstrimmig mullus. Foto: Roger Jansson.

Makrillen är väldigt aktiv nu då man ser massor av måsar som dyker och det riktigt kokar i vattnet.

Roger visar mig vidare till ett rum där de har de små småfläckiga rödhajarna. Han berättar att hajarna känner av elektriska fält. När han matar vuxna hajar och de kommer i närheten av handen så vänder de av att de känner de elektriska magnetfält från oss människor.

CI2A1748

Råa räkor är födan för de småfläckiga rödhajarna när de är små, plus att de får vitaminer.

Roger visar upp en sjöpung som är en släkting till oss människor. Sjöpungen är ett ryggsträngsdjur som inte har någon ryggsträng utan de börjar sina liv som en liten larv.

CI2A1757
Sjöpung.

Bläckfiskägg har de också och där de väntar på att de skall kläckas. De sitter fast på tången och är avkomman från de bläckfiskar de haft tidigare.

CI2A1760

 

Vi tar en liten rundvandring inne på Havets Hus. Det är många spännande akvarier vi passerar när vi går igenom Havets Hus.

CI2A1772

CI2A1775

CI2A1777

Roger visar mig världens äldsta djur. Det är Islandsmusslan. Man hittade en sådan utanför Island 2007 och en forskargrupp tyckte den var lite stor och började undersöka den. De gick ut med ett pressmeddelande  att den skulle vara mellan 405-410 år gammal. En månad efteråt blev det en ny presskonferens där de ändrade åldern på musslan till ungefär 507 år.

CI2A1787
Islandsmusslan.

Vi går vidare och passerar både havskatt och trollkrabbor tills vi kommer till det stora tunnelakvariet.

CI2A1952

CI2A1959

CI2A1967

CI2A1969

CI2A1973

CI2A1978

Där tackar jag Roger för en trevlig rundvandring och jag återkommer till Havets Hus på bloggen när det stora hajsläppet är i augusti. Ni som vill läsa mer om Havets Hus gör det på länken här under. Tack till Joakim Odelberg för lånet av fotona från hajsläppet 2015.

http://www.havetshus.se/

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.