Intervju med Hotel Lysekils VD: Maria Andersson angående Migrationsverkets beslut om avveckling av asylboendet på Hotel Lysekil.

Asylboendet på Hotel Lysekil skall avvecklas efter beslut av Migrationsverket. 1000-tals platser skall bort bara i Västsverige. Hotell Lysekil har 182 platser och det skall vara avvecklat senast den 20 september.

ci2a0968

Jag slog en signal till Hotel Lysekils VD: Maria Andersson och frågade när de fick beskedet från Migrationsverket?

-I onsdags kväll kom det e-post från Migrationsverket där de anropar det avvecklingsavtal som alla tillfälliga asylboende har. Det heter antingen upphandling 11 eller 14. Har man nummer 11 som vi har så skall det avvecklas senast den 20 september och har man nummer 14 så är det 20 november som gäller.

Är det ett krav från Migrationsverket att det måste avvecklas?

-Det är det enda avtal vi har i dagsläget och det är ett så kallad avvecklingsavtal. Av det skälet att den jättestora upphandlingen som Migrationsverket gjorde i april och där 80 000 platser upphandlades. Där fick vi ett tilldelningsbeslut på 182 platser i juni. Ramavtal 3 heter det men det har man överklagat så det gäller inte ännu. Ett antal boende hade blivit diskvalificerade för att de hade glömt att skicka med lagfart på vem som ägde den fastighet där man bedrev sitt boende.

Det avtalet på 80 000 platser gäller nu alltså inte längre. Migrationsverket säger att de inte vet vad som händer. Prognosen som kom i måndags säger de att det kommer troligtvis inte mer än 35 000 flyktingar som har behov av boende under hela 2016. 100 000 personer var prognosen på för två månader sedan men det har alltså minskat drastiskt. Drygt 160 000 flyktingar kom till Sverige 2015. På grund av minskningen 2016 så avvecklar de många anläggningar.

Hur diskuterar ni på Hotel Lysekil, vad tänker ni göra?

Det som har skett är väldigt tråkigt både för de som jobbar på boendet och för de som bor där. Vi var därför igår tvungna att säga upp personal och de som får sluta först är de som har provanställningar.

Vi drar även ner på de som är timanställda för redan nu har det flyttat ut flyktingar från hotellet. Nu har vi 120 boende så de har redan börjat tömma hotellet. De som bott hos oss flyttar till lägenheter som Migrationsverket har hyrt.

Hur länge hade ni planerat för att ta emot flyktingar på hotellet?

-I första läget hade vi tänkt ett år och det hade det varit i november. Det har fungerat väldigt bra på hotellet då vi jämfört med andra anläggningar haft få incidenter. Tvärtom har både anställda och boende trivts bra tillsammans.

Vi hade tänk att göra en riktigt bra renovering för pengarna som vi skulle tjänat men nu får vi fundera på vad vi skall göra för det är naturligtvis för sent för att ställa om till hotell denna säsongen.

Kommer ni att renovera hotellet eller hur går tankarna?

-Skall det bli hotell så måste vi självklart göra det. Men vi måste också hitta krögare som kan driva restaurangdelen. Det är en stor omställning och det måste renoveras. Köket har varit stängt under stora delar av 2015 och måste totalrenoveras och byggas om.

Men ni har haft en restaurangrörelse de sista veckorna i Harrys gamla lokaler.

-Stämmer. Men där har vi haft catering-mat.

Hur har det fungerat?

-Det har fungerat jättebra och de är så otroligt ambitiösa de som jobbar med detta. Det känns tungt för många av dem med beslutet som kom både för anställda och flyktingarna.

Men är tanken att det skall bli ett hotell igen?

-Just nu kan jag inte säga när det blir så. Vi inväntar besked om vi får fortsätta verksamheten ändå efter Migrationsverkets beslut.

Det kan alltså bli en fortsättning trots Migrationsverkets beslut?

-Ja, det kan bli det. De vet inte riktigt hur det blir på Migrationsverket. Det kan bli att överklagan inte godkänns och då finns det ett avtal i botten. Eller så godkänns det och då måste de sannolikt göra en ny upphandling. Någonstans skall flyktingarna ta vägen som är i Sverige och de ca 35 000 som kommer under 2016. I första hand letar Migrationsverket lägenheter då det är mycket billigare för dem i slutändan.

4 miljarder var notan för flyktingboende i Sverige under 2015 och den ska ner till 750 miljoner om några år berättar Maria.

Tack för att du ställde upp på en intervju och vi får säkert höra mer om Hotel Lysekil inom några veckor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close