Paret Daniel och Malin Tiger Dahlström driver sedan 2004 dykarfirman Dive Team här i Lysekil. De lockar hit massor av folk och dessutom städar de hamnbassängen här i Lysekil varje år

Paret Daniel och Malin Tiger Dahlström driver sedan 2004 dykarfirman Dive Team här i Lysekil. Inte nog med att de lockar hit massor av folk till Lysekil. De har dessutom hamnstädning varje år där de städar hamnabassängen här i Lysekil.

CI2A6493.jpg
Här är det Malin Frick från Sea Shepherd och Daniel och Malin från Dive Team.

Jag fick en pratstund med Daniel som från början kommer från Örebro. Jag frågade honom om han kan berätta lite om dagen där de rensar hamnen från skräp med hjälp av bl.a. dykare i vattnet, men även folk som står och hjälper till från land när de anländer med skräpet som ligger på havsbotten. Skräpet som vi människor slänger i havet.

 
– Denna dag är en miljöhavetsdag för att hjälpa havet och försöka få folk att förstå att man inte skall slänga skräp i havet.

Dagen startade med en kurs i hur miljön påverkas av skräpet som vi människor slänger i havet. Hårda fakta med hur det ser ut idag och vad kan vi göra åt detta med nedskräpningen. Det är mer illa än vad folk tror, man ser inte skiten i havet.

 
Ni har även haft besök av Sea Shepherd som hållit ett föredrag. Kan du berätta mer om det?
– Ja, efter lunch så höll Sea Shepherd ett föredrag om deras kampanjer. Sea Shepherd är en organisation som jobbar med att stoppa valfångst och illegal jakt på bl.a. delfiner, grindvalar och sköldpaddor m.m. De kör även beach cleanup där man städar stränder m.m. De är en väldigt aktiv miljöorganisation. De har kampanjer över hela världen och även i Sverige.

unnamed-9

Foto: Daniel Tiger Dahlström

Vi tycker det är jättebra att jobba ihop med dem för de skyddar den miljön vi dyker i och det blir en win-win för oss alla.

unnamed

Foto: Daniel Tiger Dahlström

Efter föredraget var det dags för nästa programpunkt som var hamnrensning berätta lite om den.

– Efter föredraget så är det dags för dykarna att hoppa i vattnet för hamnrensningen som vi gjort i ganska många år. Det fylls så sakta på med skräp som folk slänger i. Folk slänger i alla möjliga konstiga saker i havet.

CI2A6472.jpg
Malin förklarar hur hamnrensningen går till.

Vad hittar ni havet som inte skall vara där?
– Vi hittar jättemycket aluminiumburkar och allt från bilbatterier, kundvagnar, cyklar och delar från båtar som kanske mer uppenbart ramlat i av misstag. Sedan har vi hittat brandsläckare som troligtvis är islängda med flit. Vi har även hittat en skateboard och en elgitarr. Med elgitarren kan man fundera på storyn bakom detta. Hur kom det sig att elgitarren hamnade i vattnet?

ci2a6510
ci2a6514
ci2a6519

Hur många är det som är med och dyker idag?
– Idag är vi strax över 30 stycken dykare som är med och städar i hamnen.

Vad jag förstår så är det väldigt populärt med dykning i just Lysekil. Samtidigt märks det att erat företag Dive Team växer.
– Det har ökat en hel del sista åren och det är jättekul. Vi kör kurser och det är vi störst i Sverige på just nu. Lyckas vi även i år med det så är det tredje året i rad vi lyckats med att vara störst på kurser i Sverige.

ci2a6560
ci2a6627
Det tog inte många minuter innan de första skräpet kom in till bryggan. 
ci2a6631
ci2a6639
ci2a6654


Ni lockar mycket folk till Lysekil?

– Ja, det blir en del och framförallt folk som kommer långt ifrån. Vi försöker dels med kurserna att locka hit folk för att gå olika dykkurser som nybörjarkurser och enda upp till specialinstruktör. Även butiken lockar hit folk som vill köpa utrustning och serva sina saker. Vi har även en båt där vi kör utfärder så folk får se allt det fina här runt Lysekil.

ci2a6658
ci2a6668

Samarbetar ni med någon här i Lysekil?
– Ja, vi samarbetar med bl.a. Strandflickorna, Havets Hus och Havets Hus Bistro. Vi har paket där vi erbjuder olika alternativ. Besökarna kommer hit och ställer bilen sedan löser vi allt för dem. Det är mycket danskar som kommer hit. Även besökare från Norge, Holland, Tyskar och ibland kommer det även folk från England och Frankrike.

ci2a6670
ci2a6680
Här kikar Malin och Daniel på vad som tagits upp från botten. 
unnamed-5

Foto: Daniel Tiger Dahlström

unnamed-6

Foto: Daniel Tiger Dahlström

unnamed-3

Foto: Daniel Tiger Dahlström

– Vi får även bra stöd från kommunen med bl.a. det är med Soft adventure där Lysekil har en väldigt bra natur för som dykning, klättring och kajak. Folk kommer hit och vill aktivera sig på sin semester och det är kul. Den personalen vi har är helt suveräna och bjuder till på att bl.a. hitta på nya idéer.

unnamed-4
Här är några av de som var med och hjälpte till. Foto: Daniel Tiger Dahlström.

Den 5 november kl 20:16 – 23:00 är det Divers Night ute vid Släggö. 2015 var det 1734 dykare som ställde upp på detta evenemang över hela världen. Missa inte detta.
Imponerande att se vilket arbete de lägger ner för att sätta Lysekil på kartan. Under här kan ni läsa mer om Dive Team både på hemsidan och Facebook.

http://www.diveteam.se/

Dive Team på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close