Idag får ni träffa Lysekilskillen Sebastian Olsson på min blogg. Den 30 september i år blev han tillsammans med sitt team Misfits världsmästare i dataspelet Owerwatch i USA. Team Misfits vann 100 000 dollar att dela på

Idag får ni träffa en världsmästare från Lysekil på bloggen. Zebbosai är hans smeknamn inom spelvärlden eller Sebastian Olsson som han heter på riktigt. Sebastian var iväg till USA och Atlanta och med sitt team Misfits blev han och laget världsmästare i dataspelet Owerwatch den 30 september i år. Sebastian och hans lag Misfits vann 100 000 dollar att dela på.

unnamed-3
Sebastian Zebbosai Olsson.

Jag fick en exklusive intervju med Sebastian innan han stack iväg till USA igen för att spela.

CI2A7748.jpg

Sebastian gick i skolan på Mariedalsskolan och efter det fortsatte han på Gullmarsskolan. Gymnasiet började han på John Bauer där han läste IT och flyttade då samtidigt till Uddevalla. Han bodde ungefär ett år i Uddevalla innan han flyttade hem igen och började pendla istället.

Hur kom du in på detta med spel?
– Min far och min äldre bror spelade ganska mycket spel och då satt jag bredvid och tittade. Ibland fick även jag vara med och testa detta med data-och Tv-spel.

Minns du ditt första spel du spelade?
– Nja, jag minns att jag spelade väldigt mycket Counter Strike när jag var yngre och det spelade jag med far och bror. Vilket det första spelet/spelen var minns jag inte.

Efter du läst klart i Uddevalla 2012 så började du sommarjobbade du på IT-avdelningen på Lysekils kommun.
– Ja, det stämmer det var ett sommarvick. En månad efter jag slutade skolan i Uddevalla så började jag jobba på Lysekils kommun. Sen var det någon som slutade och då fick jag provanställning. Efter det så fick jag fast jobb på Lysekils kommun.

Men nu har du sagt upp dig?
– I december slutar jag för att satsa på spelandet på heltid.

När började du tävla på riktigt?
– När jag gick i sjuan började jag spela en del tävlingar. Men i början var det inte på denna nivå som det är idag. Jag låg ofta i toppen och då var det mindre spel.

Spelade du själv då?
– Nej jag har alltid föredragit lagspel.

                                                                                                                                                      
Vad spelade du för spel då?
– Team Fortress 2. Det spelet spelade jag nog i 7-8 år. Jag slutade med detta när spelet Owerwatch kom. Spelet släpptes i maj, men från februari i år fick jag tillgång till det. Vi satt och spelade Owerwatch en hel del, men förväntade oss inte att det skulle bli så stort som det blivit.

Vad är Owerwatch för typ av spel?
– Det är Blizzard som gjort det och det är deras första FPS-spel även kallat ”First-person shooter”. Det har även lite element från andra populära spel.

Hur kom du med i ett lag?
– Från början blev jag tillfrågad att hoppa med i ett lag för då skulle jag få en nyckel till spelet så jag fick en spelare. I början var inte spelet öppet för alla. Efter det hoppade jag in i ett helt svenskt lag ett tag.

Några fransmän frågade mig om jag var sugen att hoppa in i deras lag. Det gjorde jag. Idag är vi tre fransmän, två svenskar och en tysk. Man måste var sex stycken i laget och sedan har vi även en coach. Coachen spelar aldrig men lyssnar och är delaktig på andra sett.

När började ni tävla?
– Direkt i maj när spelet släpptes var det en tävling i Tyskland över en helg som vi deltog i. Vi åkte dit och kom på tredje plats. Det var inte många som hade förväntat sig att vi skulle kunna komma trea men det gjorde vi. Efter det så åkte vi hem och spelade online över nätet och gjorde bra resultat.
Detta gjorde att vi blev upplockade av en organisation som heter Misfits.

Hur fungerar det?
– De gör de möjligt för oss att kunna satsa på detta och spela på heltid och få lön för det. Jag är den enda som fortfarande jobbar i laget. Jag var lite osäker om det skulle växa som det gjort och om jag vågade släppa jobbet jag har. Jag har ett jättebra jobb och är väldigt nöjd där jag är. Men jag vill ändå pröva på denna chans. Jag är ung en gång och känner att jag vill testa detta.
Vi blev signade och det blev ännu ett event i Tyskland över en helg. Vi var favoriter när vi åkte dit men åkte ut redan i gruppen.

OVERWATCH OPEN MEDIA DAY EUROPE SEASON ONE

Sedan bar det av till Atlanta.
– Ja två veckor blev det i USA och Atlanta. Där hade vi ett annat lag med tre svenskar och tre fransmän. Första veckan så satt vi bara och tränade. Sen så startade tävlandet. Det sändes på amerikans-TV och vi satt och spelade på en stor scen med publik i finalen och vi blev världsmästare. 100 000 dollar vann vi där.

unnamed-2
Prisutdelningen i Atlanta.

Har det varit några mer tävlingar efter det?
– Ja det har varit någon i Kina och Korea men eftersom jag jobbar så har vi inte kunnat vara med där. Men nu åker jag till USA i två veckor och spelar. BLIZZCON heter konventet. Där spelar jag inte med laget utan där är det länder som spelar.

Jag är inbjuden av Blizzard och kommer att representera Sverige där. Det kommer inte att bli samma folk som jag spelar med i vanliga fall. Efter USA blir det Jönköping och Dreamhack i slutet av november.

Var har du fått ditt smeknamn ZEBBOSAI ifrån?
– Det kommer från min bror Robert som hette ZOBBOSAI i spelet World of Warcraft. Robert sa till mig att jag skulle få fem guldpengar i spelet om jag valde namnet ZEBBOSAI. Jag var nog elva-tolv år när jag fick det namnet.

Hur ser dina daga ut under veckorna?
– Jag har fått korta ner träningarna eftersom jag fortfarande jobbar. Jag går upp vid 06:30 och går ner till jobbet. Sedan jobbar jag till 16-17:00 tiden. Kl. 18:00 börjar vi att spela och håller på till kl. 24:00. Efter det så går jag och lägger mig. Under kvällen när vi spelar har vi en paus mellan kl. 20-21:00. Fem timmar om dagen och sex dagar i veckan blir det så.
Du har många som följer dig på Twitter.
– Det har blivit en del sedan jag började med spelet Owerwatch.

Kommer du att bo kvar i Lysekil när du slutar jobba och satsar på spelandet på heltid?
– Tanken är det och jag vill det. Men det är lite prat på att det skall bli en liga i USA och då blir det nog att jag flyttar dit och bor där under tiden som den pågår där. Det finns även planer på att vi åker till Korea i januari och spelar. Då skall vi vara där i tolv veckor. Det blir att man kommer att resa mer nu, men jag vill ändå ha kvar lägenheten i Lysekil. Jag trivs så bra här i Lysekil.

unnamed

Lycka nu till i framtiden och stort tack för att du tog dig tid för en intervju. Jag kommer att följa Sebastian på hans framfart i spelandet. Ni som vill följa Sebastian på Twitter kan följa honom på länken under här. Alla foton använder jag med tillstånd av Sebastian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close